Eladó a hollóházi porcelángyár

2020. január 06. 20:29

A licit a jövő héten kezdődik.

2020. január 06. 20:29

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladásra hirdette meg a hungarikumok gyűjteményébe sorolt 240 éves múltra visszatekintő hollóházi porcelángyárat – írta a Napi.hu a vagyonkezelő honlapja alapján hétfőn. Az MNV Zrt. a lappal azt közölte: a Hollóházi Porcelángyár Kft. értékesítésének előkészítése az elmúlt időszakban zárult, ezért hirdették meg azt tavaly év végén.

A vagyonkezelő tájékoztatása szerint a gyártáshoz szükséges ingatlanokat bérleti szerződés útján használja a cég. A Hollóháza védjegy a magyar állam tulajdonát képezi, amelynek használatára a Porcelángyár határozott időre szóló használati szerződéssel rendelkezik. A társaság 2019. évi gazdálkodási adatai az éves beszámoló elfogadását követően válnak ismertté.

A hirdetmény alapján a 30 millió forint jegyzett tőkéjű Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészeinek kikiáltási ára 175 millió forint. A licitálóknak 2020. január 10-ig 43,75 millió forintos árverési biztosítékot kell utalniuk az MNV Zrt.-nek, ezt követően tehetnek ajánlatot, amit 400 ezer forintonként emelhetnek. Licitálni január 14-16. között lehet. Az árverési portálra feltöltött dokumentum értelmében a vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a főtevékenységét a háztartási kerámia gyártását fenntartja addig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenységéhez. A pályázónak ezen felül azt is vállalnia kell, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el. A kötelezettségek megszegése esetén kötbért kell fizetni. A pályázónak továbbá vállalnia kell, hogy a tulajdonjog megszerzését követő három évig gondoskodik arról, a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

A napi.hu felidézte, hogy az állami tulajdonú Hollóházi Porcelángyár Kft.-t 2013-ban alapították – 5 millió forint jegyzett tőkével és 70 milliós tőketartalékkal –, azért, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat. A korábbi gyártó céget, a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt.-t felszámolták. A HPM eszközeit, készleteit és dolgozóinak egy részét előbb a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette át, majd az bérbe adta a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és eszközöket a 2013 végén létrehozott, Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek. A Hollóházi Hungaricum Nonprofit Kft. hivatalosan 2012 márciusában a HPM felszámolási eljárásában kiírt pályázaton vette meg egyedüli ajánlattevőként, 239 millió forintért a porcelánmanufaktúra teljes eszközállományát – derül ki a cégek éves beszámolóiból.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Hollóházi Porcelángyár Kft. a 2018-as üzleti évben nettó 608,2 millió forint árbevételt ért el, ami 46,21 millió forinttal maradt el a 2017-es adattól, ennek fő oka az exportékesítés visszaesése volt. A vállalat míg 2017-ben az adózást követően még 30,857 millió forintos nyereséget ért, 2018-ban az adózás után már 28,265 millió forintos veszteséggel zárta az évet.

(MTI)

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RollsRoyce
2020. január 08. 20:18
A balettintézet épülete , BalatonAliga és sok más felbecsülhetetlen értékű létesítmény mellett ez is zsidó tulajdonba kerül. A címer a lobogó meg a himnusz egyelőre még marad.
Mr. Black
2020. január 07. 09:41
Mészáros & Mészáros Kft !!!!!!!!! Hajrá egyedül !!!!!!!
zakar zoltán béla
2020. január 07. 09:31
NaPi..hu-val én vigyáznék! =Lehet, talán,...
Pelso j.
2020. január 07. 06:03
Ez ugye egy Hungarikum. Nos, ide kellene egy kis állami-pénzügyi segítség, de hát a haverok tömése fontosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik