A budai Vár sem válhat csatatérré

2020. január 24. 11:30

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az I. kerület új vezetése nem hívta meg a Várkapitányságot arra a rendezvényre, amelynek témája a Dísz tér történelmi megújulása volt.

2020. január 24. 11:30
Várkapitányság

„A Várkapitányság nem kíván az I. kerületi Önkormányzat illetékességi körébe tartozó kérdésekbe beavatkozni. Ugyanakkor sajnálattal vettük tudomásul, hogy a kerület új vezetése nem hívta meg a Várkapitányságot arra a csütörtök esti rendezvényre, amelynek témája a Dísz tér történelmi megújulása volt. Ez az eljárás azért is különös, mert a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztései nem tartoznak az önkormányzat illetékességi körébe, ezért joggal vetődhet fel a kérdés: milyen érdemi párbeszéd folytatható egy területről annak tulajdonosa, vagy illetékes képviselői nélkül?

A budai Vár a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a történelmi újjászületéskorszakát éli. A Váron sok sebet ejtett a 20. század, melyek begyógyítása elkezdődött. A nemzeti építészeti örökség rekonstrukciójának turisztikai jelentősége is van, hiszen a budai Vár a leglátogatottabb turisztikai célpont. Az alkotó munka sikere közös érdek. Akinek szívügye, hogy nemzeti örökségünket megújítva megőrizzük, joggal ért egyet azzal, hogy a budai Vár nem válhat csatatérré. Terveink transzparensek és
megalapozottak: a régóta városképi sebként tátongó, a világörökségi ranghoz méltatlan Dísz tér 2. szám alatti jelenleg teljesen üresen álló telek rehabilitációjával több mint fél évszázados adósságot törlesztünk, amikor újjáépítjük a Vöröskereszt Egylet egykor volt impozáns székházát, amely bár a második világháború után teljesen helyreállítható lett volna, az 1950-es évek elejére inkább lebontották.

A csütörtök este történtek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy a »rossz szomszédság török átok«. Ezért a magunk részéről változatlanul a kinyújtott, segítő kéz politikáját tartjuk követendőnek. Az öncélú csatározások zsákutcás törekvéseiben azonban senkinek sem tudunk és nem is kívánunk partnerei lenni. A Várkapitányság kezelésében lévő zöldfelületek megújítása, a terület autómentesítése, a Várba vezető sétányok, lépcsők, parkok felújítása, az infrastruktúra modernizálása, és a magyar építészet egykori remekeinek újjászületése az itt élők életminőségét, értékgyarapodását és történelmi közvagyonunk jövőbemutató
fejlesztését egyaránt szolgálja.

A Várban élőknek joguk van ahhoz, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseivel kapcsolatban hiteles, pontos és naprakész információk alapján formálhassanak véleményt. Sajnálatos, hogy a Budavári Önkormányzat vezetése csütörtöki fórumán ezeket az elveket mind megsértette. Ez intő jel számunkra, ezért a jövőben még kiemeltebb figyelmet fordítunk a budavári polgárok és az idelátogatók széleskörű és hiteles tájékoztatására. Ebben a törekvésünkben továbbra is partnerként
tekintünk mindenkire, aki az építő és alkotó párbeszéd oldalán áll.”

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2020. január 27. 06:04
A demokrácia megcsúfolása.Egy mérhetetlen törpepárt tagság,és szavazó bázis nélkül funkciókat láthat el,polgármesteri széket kaphat Magyarországon.De az az igazi hibás aki beszavazta őket,az a sok baloldali barom szavazó.
Maximus101
2020. január 26. 20:31
Szerintem minden magyarnak örülnie kéne, hogy ez a kormány végre helyrehozza a várban azt, amit anno a kommunisták ideológiai alapon el és lepusztítottak! Én pl kifejezetten szeretném megélni, hogy a palotát is úgy láthassam ahogy a háború előtt volt! Azt viszont már régóta tudhatjuk, hogy libsi barátaink iszonyodnak ezen szépségektől /karigeri szerint a Parlament is ronda/. Istennek hála, ebbe nem sok beleszólásuk van!
Ügyek
2020. január 26. 15:24
Te estél pofára, független objektív!
Karácsony Szilvi
2020. január 26. 07:53
Van pofája ennek a tetű komcsi-liberálnáci bandának belepofázni annak a területnek a dolgaiba amihez semmi köze!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!