Ötvenhárom új „botlatókövet” helyeznek el országszerte

2019. szeptember 11. 13:15

A „botlatókő” egy 10x10 centiméteres bronztáblára vésett név, amit az áldozat utolsó lakhelye előtt illeszt a járdába a német képzőművész.

2019. szeptember 11. 13:15

Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik – ezzel a mondattal kezdődik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közleménye, miszerint  a napokban Magyarországra érkezik Gunter Demnig német képzőművész, hogy 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet helyezzen el. A közlemény megjegyzi, hogy a botlatókő egy 10x10 centiméteres bronztáblára vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amit az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelye előtt illeszt a járdába a német képzőművész.

Hozzáteszik, hogy a kezdeményezés nyomán mára Európa szerte több, mint 70.000 botlatókőbe „botolhatunk bele”, mely által az akció a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé vált. A botlatóköveket civilek, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, és az önkormányzat együttműködésének eredményeképp helyezhette el a művész. 

A tájékoztató szerint az esemény kiemelkedő állomása lesz most pénteken Rejtő Jenő egykori munkaszolgálatos emlékkövének elhelyezése Budapesten. Ezt követően a művész a helyszínen veszi át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerik el. További jelentős állomás Pápa, ahol vasárnap 19 botlatókő elhelyezését követően Gunter Demnig a pápai zsinagógában a Radnóti Miklós Antirasszista-díjat kapja meg.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2019. szeptember 12. 13:59
Régen az épületekre - a XX. század elején - kis márványtáblára, kb. akkorára mint ezek a rézlemezek, az épületre a kapu fölé felvésték az építész nevét és hogy mikor épült az épület. Ezek a megemlékezések is mehetnének inkább a falra..Ha kell akkor szemmagasságban..mindenki jobban látja majd mint a földön, amin viszont megtapossák.
tevevanegypupu
2019. szeptember 12. 13:56
Egyet nem értek..minek az a nagy kesztyű a mesternek? Megfogja a követ, odateszi a kis maltert, beleteszi a követ, kész. Ennyire azért nem kellene kesztyűs kézzel bánni vele..
Thorin
2019. szeptember 12. 10:19
Egy kérdésem van csak: Hány ilyen bukkanó lesz a kommunisták áldozataira emlékezve, vagy azok szokás szerint nem érdemelnek emlékezetett, őket el lehet feledni, mert a most épülő bukkanókavicsokat épp a komcsik és folyamányaik építik, így nem is jöhetne elő ez az ötlet?
III. Öreg Banya
2019. szeptember 12. 08:30
Pfujj. Ez nem művészet, ez csak nyavalyás önsajnáltató siránkozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!