Már ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját

2019. szeptember 16. 17:33

Január elsejétől hatályba lép az akcióterv két új eleme, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége – emlékeztetett Novák Katalin.

2019. szeptember 16. 17:33

Július elseje óta már ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin azt mondta, a legfeljebb tízmillió forintos, szabad felhasználású kölcsönként induló, majd a gyermekek születésével fokozatosan támogatássá váló babaváró támogatást eddig több mint 32 ezren igényelték, 22 ezernél többen pedig már szerződést is kötöttek. Tízből kilenc pár a maximális tízmillió forintot veszi igénybe – emelte ki.

Hozzátette: eddig 217 milliárd forintot folyósítottak az igénylőknek. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 13 ezren kérvényezték, ami az államtitkár szerint azt mutatja, hogy a támogatás valós igényekre reagál. Felidézte: a legalább háromgyermekes családok a támogatással legfeljebb 2,5 millió forintot kaphatnak hétüléses új autó vásárlásához.

Novák Katalin tájékoztatott arról is, a jelzáloghitel elengedésének kibővített lehetőségével háromezren éltek. Az állam július elsejétől a fennálló jelzáloghitelekből a második gyermek érkezése után egymillió forintot, a harmadik gyermek után négymillió forintot, minden további gyermek után pedig további egy-egy millió forintot ír jóvá – fejtette ki. 

Kitért arra is, 2022 végéig hetvenezerre bővítik a bölcsődei férőhelyek számát. Erre a kormány idén 9, jövőre 11,5 milliárd forintot fordít a hazai költségvetésből – tette hozzá. Ezen kívül havi maximum 40 ezer forinttal segítik azokat a munkába visszatérő szülőket, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el. Ezt eddig több mint ezren igényelték – ismertette az államtitkár a friss adatokat.

Jelezte, a 1818-as kormányzati hívószámra mintegy húszezer megkeresés érkezett a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban. A telefonszámot továbbra is lehet hívni, ha valamilyen kérdés merül fel a támogatásokkal kapcsolatban. Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány a családokat tartja a legfontosabbnak, ezért 2010 óta családközpontú politikát folytat. A családvédelmi akcióterv elemei iránt töretlen az érdeklődés, a fiatalok pedig számítanak a segítségre – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett: január elsejétől hatályba lép az akcióterv két új eleme, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége. Trencsán Erika vezető pénzpiaci szakértő arról beszélt, a legnépszerűbb támogatás a babaváró kölcsön, amelyet a családok tudatosan használnak fel, az igénylések kétharmada ugyanis lakáscélhoz kötött. A támogatást sokan hitelkiváltásra is használják – fűzte hozzá. A pénzintézetekhez július közepén érkezett a legtöbb igénylés, amelyeket azok zökkenőmentesen és jól kezeltek – közölte.

(MTI)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2019. szeptember 16. 21:29
megy a mellebeszeles, mert a gyerekszuletesi/termekenysegi szamok tisztan mutatjak a impotens kormany neolibsi elqrasait soha nem epult olyan keves lakas mint a mostani fideszes evekben/pl 2013 es2015 csak 7ezer/...ennel a 30% inflacios bokrosbarom elvtars ideje is 3-4x jobb volt ... ezert olyan dragak a lakasok most es ez az oka,hogy soha nem szuletett ilyen keves magyar gyerek mint mostansag ...csak tavaly 2%-s csokkenes /csaladok eve/ 2019 januar es februar -5% csokkenes a mostani fidesznyikes magyar nepessegfogyas egyre gyorsul A teljes termékenységi arányszám 1 nore számított értéke 4.eve csokken/stagnal de akik megszuletnek azok 6-8% is eluldozik az orszagbol csaladostul a szanalmas munkaberekkel/rabszolga torvenyekkel a tenyek makacs dolgok evek ota evrol evre kb 5-6000-el kevesebb elso osztalyos kisgyerek kezd el iskolaba jarni...azaz a szuleikkel egyutt diszidalnak... ez kb 6-7% csokkenes evente mostanra minden 5-6 magyar gyerek kulfoldon szuletik ez 19.000/ev [fideszes allamtitkar szerint 2019 aprilis]
kunfia
2019. szeptember 16. 21:28
"2. Az államadósság értéke 3. § (1) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 4. § (1) bekezdése alapján az államháztartás 2020. december 31-ére tervezett adóssága 320,9 forint/euró, 282,7 forint/svájci frank és 284,0 forint/amerikai dollár árfolyam mellett 32 579,6 milliárd forint." Már most 10forinttal rosszabb az euró,20szal a dollár árfolyama.Ílyen árakkal számolta ki drága tolvajunk a családtámogatási akciótervet is. "56. § A 2020 januárjában a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. § (1) és (2) bekezdése alapján esedékes nyugdíjemelés meghatározásánál 2,8%-os fogyasztói árnövekedést kell figyelembe venni." Nyugdíjas fideszesek,ugye érzitek,hogy ez is egy kamu inflációs előrejelzés jövőre,amikor nem lesz választás,tehát még emelniük sem kell jobban?
3M..
2019. szeptember 16. 20:19
Most kérődzik? Szebb Jövőt!
3M..
2019. szeptember 16. 20:04
Hányat fialt már ez a koca? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!