Meghosszabbította a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását a bíróság

2019. augusztus 30. 18:54

Fennáll a szökés, valamint az elrejtőzés veszélye.

2019. augusztus 30. 18:54

Meghosszabbította a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) – tudatta a Fővárosi Törvényszék pénteken közleményben az MTI-vel.

A kerületi bíróság szökés, elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt egy hónappal, szeptember 30-ig hosszabbította meg az ukrán állampolgárságú férfi letartóztatását. A Viking Sigyn kapitányát vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsítja a nyomozó hatóság.

Elsőfokú végzés

Az elsőfokú bíróság végzése szerint a gyanúsított letartóztatása óta a megalapozott gyanú nem gyengült. A gyanúsított nem kötődik Magyarországhoz, európai helyismerettel, külföldi kapcsolatokkal rendelkezik, ukrán állampolgár, Ukrajna pedig nem adja ki más államnak saját állampolgárát.

Mindezeket és a gyanúsításba szereplő bűncselekmény tárgyi súlyát is figyelembe véve fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a szakértői vélemény alapján a gyanúsított korábban elektronikus adatot törölt, és ezzel megnehezítette a bizonyítást. A nyomozás jelenlegi szakaszában megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés alkalmazása nélkül mások befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást – írták.

A kerületi bíróság a szigorúbb magatartási szabályokkal elrendelt bűnügyi felügyelet alkalmazását sem látta alkalmasnak a bizonyítás veszélyeztetésének kiküszöbölésére. A kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok az eljárás jelenlegi szakaszában kizárólag letartóztatással biztosíthatók – közölték.

Az elsőfokú bíróság a letartóztatás meghosszabbításának tartamát az ügyészségi indítványban szereplő három hónapnál rövidebb, egy hónapos időtartamban állapította meg. A végzés nem végleges – áll a törvényszék közleményében.

Előzmények

Május 29-én süllyedt el a Hableány sétahajó a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, és  27 áldozat holttestét találták meg a hatóságok.

A Viking Sigyn kapitányát június 1-jén már letartóztatták, a bíróság azonban lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön, nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Július 31-én – miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították – a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gondolkodó-x
2019. augusztus 31. 04:28
Az én meglátásom: "Elsőbbséged akkor van, ha megadják", ezért hibáztatom a Hableány kapitányát, és "legénységét" is. Ez a megfogalmazás nem csökkentheti a főbűnös felelősségét! Ha tényekről van szó, akkor nincs helye az érzelmeskedésnek sem. Egy autót jól vezető sofőr tudja, mi történik körülötte, mi van előtte, mögötte, oldalt, mire képes az autója, mikor előzhet, és mikor nem, stb. Sőt, még azt is figyelembe veszi, kik az utasai: gyerekek, idősek, betegek... Nem hiszem el, hogy a kisebb hajó kapitányának ne lett volna tudomása arról, hogy mellé szegült egy gyorsabban haladó, nagy hajó. Ha pedig volt tudomása erről, akkor már jó előre a helyzetnek megfelelően kellett volna manőverezni. Meg vagyok győződve, hogy a borzalmas eset után valamennyi dunai kishajót vezető kapitány bizonyára körültekintőbb lesz... a 360 fokos látómezőben. Még egy gondolat. Nagy segítséget jelentenek a közelséget, a veszélyt jelző műszerek, de nagy felelőtlenség csupán arra hagyatkozni. (Hány embert vezetett már félre a GPS is ???)
Marula
2019. augusztus 30. 20:49
Sok a sallang. Le kellett volna az elején ültetni. Meghalt több tucat ember. A mentés költsége már több mint 600 millió forint. Óriási kárt okozott a kapitány. Nincs mit tárgyalgatni.
cga82
2019. augusztus 30. 19:28
Na, megy ez kedves bíróság, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!