Börtön járhat a kikeleti hóvirágok letépéséért

2019. február 11. 08:52

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni.

2019. február 11. 08:52

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni – írta a Magyar Hírlap hétfőn.

Az újsággal Kiss Károly önkéntes természetvédelmi őr közölte, hogy az Európában honos huszonegyből négyféle, az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirág él Magyarországon. Ezek közül a kikeleti hóvirág a „klasszikus", védett.

A többi fajba tartozó termesztett növényre nincs tilalom, ám az árusításhoz szükséges jóváhagyás beszerzése elég körülményes.

A Magyar Hírlappal a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatala közölte: ha valaki kér, elvileg kaphat engedélyt arra, hogy mesterségesen nevelt hóvirágot hozzon forgalomba, ám ehhez csak akkor tud bármilyen hatóság hozzájárulni, ha előtte egy helyszíni szemlén érdemben meggyőződik arról, hogy adottak a termesztés feltételei.

A hivatal jelezte, hogy a szabályozás meglehetősen ellentmondásos: a kikeleti hóvirág – függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul elő – 2005-től az egész Európai Unióban szigorúan védett, ugyanakkor a többi faj esetében mégis lehet felhatalmazást szerezni a forgalmazásra.

Hozzátették azonban, hogy eddig az egész országban talán fél tucat magánszemély kért és kapott ilyesmire jóváhagyást az elmúlt öt évben. A rendőrség nem vezet külön statisztikát a „hóvirágos ügyekről", de a Magyar Hírlap cikke szerint alig néhány eljárás indulhatott az utóbbi esztendőkben efféle természetkárosítás miatt.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2019. február 11. 23:48
Letépett hóvirágokért börtön, amelyek amúgy elrothadnának. Ellopott milliárdokért pedig diplomata útlevél. Ez ország vagy árnyékszék?
Akitlosz
2019. február 11. 18:08
Na és egy szarvas, egy fácán, egy szalonka megöléséért mennyi börtön is jár főleg ha miniszter a gyilkos? Aztán meg minden jogszabály annyit ér amennyit betarta(t)nak belőle. Kötve hiszem, hogy egy hajam szála is meggörbülne, ha leszednék egy hóvirágot.
néhai Ch.Pilot
2019. február 11. 12:12
A kikeleti hóvirág teljesen feleslegesen van védelem alatt. Kiirtani sem lehet, ha valahol "megtelepszik". Az EU-ra jellemző felesleges, értelmetlen baromság az egész. Csak elszúrtak egy aranyos gesztust, hogy tavasszal hóvirágot lehessen adni a nőknek ( vagy elcsalni őket hóvirágot szedni :-) ). Ceterum censeo: az ellenzéki (ellenséges) politikai erők gesztus politizálást folytatnak megnyilvánulásaik nem a magyar választópolgároknak szólnak, hanem a külföldi médiának, és ballib politikai erőknek, hogy azok hazug módon azt terjeszthessék saját országaikban, hogy Magyarországon az ellenzék jelentékeny politikai erőt képvisel, jelentős támogatottsága van. Ennek célja az lehet, hogy alapot (ürügyet) adjon egy külföldről induló puccsnak, erőszakos kormánydöntésnek, mint '56-ban a szovjetek behívásának. "Őrültség, de van benne rendszer!" Tisztelt Kormány, tisztelt kormánypárti szavazó társaim! Jó lesz odafigyelni rá, nem egy kézlegyintéssel elintézni!
komik
2019. február 11. 12:07
micsoda hülyeség az én birtokomon bármi nő az én tulajdonomat képzi. hátra az agarakkal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!