L. Simon László: Ady költészete felülírja téves politikai elképzeléseit

2019. január 27. 15:39

Vasárnap tartotta a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia közös megemlékezését Ady sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az ünnepségen felszólalt L. Simon László, a Fidesz kultúrpolitikusa is, aki elmondta, hogy értelmetlen a költő közéleti állásfoglalásait bírálni, amikor versei példaként állnak az utókor előtt.

2019. január 27. 15:39

Ady Endre az egyik legnagyobb magyar költő, sírjánál halála után 100 évvel is jogosan lehet mondani, hogy él, és élni fog; mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a költő 2001 óta védett síremlékénél. Hozzáfűzte: a Fiumei úti Nemzeti Sírkert nem csupán temető, hanem a magyar kultúra olyan helyszíne, amely korszakokat, művészeti ágakat és műfajokat egyesít magában.

A Nemzeti Örökség Intézete és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös megemlékezésén Radnainé Fogarasi Katalin kitért arra is: együttműködési megállapodást született a két szervezet között a magyar irodalom nagyjai emlékének ápolására.

Ady Endre a gondolkozás és az érzés költészetével szemben az ösztön költészetét írta; L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke (Fidesz). Kiemelte: értelmetlen napjainkban Ady Endre szemére vetni életformáját, emberi gyarlóságait, közéleti megnyilvánulásait, téves politikai ítéleteit; hiszen nem személyes életútja, hanem elementáris erejű költészete példa az utókor előtt.

Halálának 100. évfordulója alkalmából 2019-et Ady-emlékévvé nyilvánították.

A vasárnapi megemlékezésen koszorút helyezett el Ady Endre sírjánál mások mellett Radnainé Fogarasi Katalin, L. Simon László, Demeter Szilárd, a PIM megbízott főigazgatója, valamint a Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Szépírók Társasága, a Magyar Írószövetség és a Magyar PEN Club képviselői is.

(MTI)

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 28. 17:21
Az számomra nem lenne értékminősitó (pláne értékLEminősitő!) körülmény a költészetben, hogy egy költői nyelvezet ZSIDÓS, vagy a gondolkodásmód ZSIDÓ SZEMLÉLETŰ! Pláne a Nyugat első nemzedékének korában amikor Fenyő Miksáról kezdve Osváth Ernőig, Ignotus-ig és sokakig majd minden főszekkesztő, irodalom-, és lapszervező ZSIDÓ... mint tudható. Számomra az a baj, ha hatásvadászat, izzadtságszagú-erőszakolt meghökkenteni sőt megbotránykoztatni akarás sugalmazódik a költő verséből és esetleg az életéből. Ekkor nem a "MŰ SZÓL" hanem a polgárpukkasztó botrány..inkarnálódi ill. inkarnálódni próbál verssé..De még ez is lehet művészi és értékes, ha autentikus, csak ilyenkor már nehezebb "annak" lenni.
Tatulus
2019. január 28. 12:59
Hát, bevallom, engem, mint reál - érdeklődésűt Ady kevésbé hatott meg, már a gimiben untam! Igazából Arany, Petőfi, Babits, vagy Kosztolányi jobban megfogott, mint Ady, a verseitől valahogy irtóztam! Talán a szerelmes versei voltak azok, amelyek kiemelkedtek a többiből. A politikai megnyilvánulásai nekem érdektelenek, a deviáns élete meg nem érdekelt különösebben. Ettől még másnak más a véleménye, de nem idézek latint!
syphax
2019. január 28. 11:24
Nem vagyok sem költő, sem költészet-, ill. vers-szakértő. Sőt mű- vészetkedvelő is csak bizonyos-, és egyre gyengülő mértékben. A ZENEMŰVÉSZET kivételével ugyanis majd minden művészeti ág egyre több csalódást okoz értékdevalválódása okán. Régebben persze és nyilván nagy művészetbarát is...voltam, ma már kevésbé vagyok "az". Legtöbbet az irodalomba csalódtam,legkevesebbet a zenében--abban majdnem semmit... Azt azonban azért megtanultam: a költészet legfőbb alapeleme NEM A RIM! Hanem a KÖLTŐI KÉP! Az IGAZI KÖLTŐI KÉP, MELY OTT ÉS AKKOR CSAK EGYVALAKI FEJÉBEN "TEREM": A KÖLTŐÉBEN. MÁRMINT AZ IGAZI, A VALÓDI KÖLTŐÉBEN. ÉS CSAK EGYSZER! AKKOR! AMIKOR VERS, AZ IGAZI VERS SZÜLETIK. KIPATTAN-KIUGRIK VILÁGRA JÖN.. SIETTETNI FORSZIROZNI NEM LEHET. Ady--költői kép dolgában ölég jól áll! Ha nem is olyannyira jól, mint amennyire tanitják, meg sokan gondolják. Szerintem..Azt hiszem..leglábbis..
mucsay
2019. január 28. 03:34
el simon el simonkodik, gyomor forog, ököl szorul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!