Ne szomorkodjatok, munkásőrök!

2018. november 21. 22:29

Vajon felfogják egyáltalán, hogy miket írnak le?

2018. november 21. 22:29
Máthé Áron
Máthé Áron

„A munkásőrök hagyományőrző egylete manapság is aktív, százas nagyságrendű tagsága van, simán mászkálnak egyenruhában, igazából fel sem tűnik senkinek. Kemény és elszánt emberekről van szó, akik Orbán Viktornak – anno! – a Fidesz megalakításáért börtönt, Horn Gyulának pedig az 1989-es határnyitásért halálbüntetést szántak volna. Talán nem tévedünk, ha arra gondolunk, hogy ma is készek lennének ölni. Ennek ellenére ma inkább egy sötét panoptikum, a magyar tudat mélyére kúszó rémálmok szereplőinek tűnnek, akik kőbányai kocsmák mélyén szomorkodnak, és szűk körben néha megkoszorúzzák az újpesti Vörös Katona – a Tanácsköztársaság katonájának – szobrát. Ennyit talán el is tudna viselni a nemzet, ha nem találnának szövetségeseket. Mondhatni, társutas értelmiségieket.

Ugyanis, afféle tudományos Krátkij Kursz jelleggel, »Kérdések és válaszok 1918-1919-ről« címen a Párttörténeti Intézet utódának munkatársai egy kis tanulmánykötetet jelentettek meg. A könyvecskéről Czopf Áron írt egy kitűnő kritikát, a lényeget azonban érdemes kiemelni. A lényeg pedig az első magyarországi kommunista diktatúra, az úgynevezett »Tanácsköztársaság« (a Szovjet-Republik tükörfordítása) mentegetése, hellyel-közzel elfogadtatása. A kötet nem előzmények nélkül való. Csunderlik Péter, a kötet egyik szerzője már régóta vezet városi sétákat, ahol többek között megtudhatják az érdeklődők: »Kun Béla nagyon érdekes figura, nem csak mert a tojásos nokedli megybefőttel volt a kedvence. Válságos helyzetekben pszichés alapon elsírta magát és hányingere volt, a kivégzéseket is könnyezve írta alá állítólag. A sírórohamok ellen főleg cukorkát szopogatott. – anekdotázik Csunderlik, és azt is megtudjuk, hogy a főforradalmár, talán kisebbségi komplexusa miatt, a kommün alatt boldogan intézett szívességeket a hozzá forduló arisztokratáknak.« Nem véletlen, hogy most is Csunderlik volt az, aki reagált a könyvet ért kritikákra. A Facebookra írt reagálásában felveti: »ha Szamuely tényleg egy őrjöngő állat volt (ahogy 1919 után ábrázolták), akkor miért bízták rá a proletárgyermekek balatoni üdültetésének megszervezését«. Tulajdonképpen a jogosan megvalósított, szociális jólét paradicsoma volt ez a Tanácsköztársaság, gondolhatnánk. Hiszen, Csunderlik még hozzáteszi, Arthur Koestler is ekkor ette a legtöbb fagyit!

Vajon felfogják egyáltalán, hogy miket írnak le? Olcsó lenne Hitlerre és kedvenc németjuhászaira utalni, vagy arra, hogy a vicc végén Lenin visszaadja a labdát a Kreml mellett játszó gyerekeknek, pedig közéjük is lövethetett volna. (...)

A proletárdiktatúra nem választható el attól, hogy valakit mindig ütni fognak. Pedig éppen erről van szó mostanában, a sokat emlegetett kiállítással is ez volt a probléma. Szebbé varázsolni annak a 133 napnak az emlékét, amely a groteszk sötétség uralma volt, akármennyi fagyit is evett Arthur Koestler.

 Úgyhogy fel a fejjel munkásőrök! Vannak társutasaitok!”

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2018. november 22. 21:07
Csunderlik nem magától lett Szamuely rajongó, valószínűleg maga a család is ősbolsevista a nagypapi lehet, hogy vöröskatona volt, apuka meg bősz munkásőr és mszmp-s. Érdemes lenne utána nézni a pedigréjének. Az a tapasztalatom, hogy a környezetemben nem kevesen vannak ilyen Csunderlik-félék, akik a rendszerváltáskor nagyon kussoltak de Jeszenszky-félék miatt elkerülték a felelősségre vonást. Hah mily szerencsés volt mondjuk Biszku Béla !!! Most az ilyen Csunderlik-pondrók meg előbújtak apuka, nagypapi köpenye alól...
turais
2018. november 22. 20:55
kicsit csalódott vagyok, azt hittem a mostaniakról lesz szó, akik a lakossági fórumokon, békemeneteken hörögnek és a magyar időket, riposztot, 888-at írják és olvassák, de sajnos még mindig a régi bácsikról-nénikről van szó... bár a lelkület ugyanaz
1000bocs
2018. november 22. 09:07
Amíg lesznek nyomi lúzerek akik gyűlölik a világot mert ők nem szépek/népszerűek/viccesek/menők/sportosak/vagányak addig lesz aki elhiszi hogy ha nem lenne társadalmi elnyomás akkor neki is csinos barátnője lenne. Vagy pasija. Amíg lesz ronda nő a világon, lesz feminista is. Amíg lesznek buzik és egyéb deviánsok, addig lesz baloldali aki utálja a társadalmi normákat ahol őt nem imádja senki. Amíg lesz irigy/lusta/számító ember a világon, addig lesz baloldali aki elhiszi hogy a társadalmi elnyomás miatt nem ő a legnagyobb cégek vezetője. Amíg lesznek fiatalok, azokat lehet hülyíteni olyan "igazságossággal" ami a természetben nem létezik, a huszadik század pedig megmutatta több tucat helyen is kipróbálva hogy az emberek között sem működik - viszont nagyob tragédiát és több halált hoz mint bármi eddig a történelemben. Amíg lesznek buta emberek, azokat lehet manipulálni. Igazságosság, egyenlőség, te is lehetnél akármi igéretekkel és gyűlöletkeltéssel forradalmat és lázadást szítani. Aki családi alapon oda van bekötve, és a társadalmi balos háló biztosítja a poziciót, lehetőséget, előmenetelt, biztos széket kulturális, gazasági vagy politikai vonalon - addig lesz baloldali ember is. Igaz hogy pont azok szidják legjobban a régi "urambátyám" világot, akik megvalósították ugyanazt maguk között, de a balos soha nem akad fenn az ilyenen. A történelemhamisítás és ezen keresztül a fiatalok hülyítése pedig az egyedüli fegyverük hogy valahogy ne derüljön ki mekkora rohadt bagy kamu azt egész. Ugyanis a baloldal még soha, sehol nem oldott meg semmit. A gazdaságok mindenhol tönkrementek, a társadalmi igazságosság sehol nem nőtt - hacsak az nem igazságos, hogy mindenki életét egyenlően nyomorulttá tették, és egyenlő lett a nyomor. Például: nem a feministák érték el a nők szabad gazdasági szerepvállalását. Az ipari és technológiai forradalmak és találmányok tették lehetővé - mint mindig s történelemben - a társadalmi változásokat. Amiket utólag a baloldal rendre magának tud be. Pedig nem a feminista lázadó kisasszonyok hozták a változást, hanem az a férfi aki feltalálta a tampont. Ő az, aki miatt a nők elhagyhatták az otthonaikat és teljes munkaidős állásokban helyezkedhettek el - nem mintha ez nekik annyira jó lett volna, de az iparosodással kellett a gyárba a munkáskéz, hadd menjenek. Amíg lesz baloldal, addig lesz történelemhamisítás és agymosás. Ez a dolgok természetéből adódik.
aaabbbccc
2018. november 22. 08:51
amit meg nem ertek, hogy ez a Csunderlik miert nem a NER baratja ma is megszervezik a ploletargyerekek balatoni udulteteset, igaz, nem Szamuely es nem a baloldal, mert alattuk ilyen nem volt a "mocskos szemet geci NER" alatt mennek a gyerekek Balatonra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!