Két kötetben mutatja be Cs. Szabó László író munkásságát az MMA

2018. július 23. 16:29

Cs. Szabó László köteteket adott ki a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. július 23. 16:29

Cs. Szabó László (1905-1984) író, esszéista munkásságát a Hazajáró lélek című kötetben, az íróról szóló tavalyi emlékkonferencia anyagát pedig egy kiadványban adta ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A köteteket hétfőn mutatták be a Pesti Vigadóban.

Az MMA Művészetelméleti Tagozata 2017 októberében rendezte meg emlékülését az író tiszteletére A tág haza címmel. Az ülés előadásainak szerkesztett tanulmányait adták közre A Magyar Művészeti Akadémia konferenciafüzetei sorozatában – fejtette ki a hétfői bemutatón Nagy Borbála Réka, az MMA Kiadó szerkesztője.

A Hazajáró lélek című kötetbe a szerkesztő, Szakolczay Lajos Cs. Szabó László azon irodalmi témájú, anekdotákkal és személyes jellegű történésekkel átitatott esszéit, portréit, kritikáit, glosszáit válogatta, amelyek az emigrációban megjelentett Irodalmi Újságban jelentek meg 1957-től.

Ha egy Cs. Szabó László-szöveget a kezünkbe veszünk, az mindig egységes és megbonthatatlan, a mai napig korszerű” – emelte ki Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. július 24. 05:35
Jelen sorok írója, 1984-ben ott volt Cs.Szabó László temetésén. A búcsúztató gyász-beszédet Illés Endre a Szépirodalmi Könyvkiadó igazgatója, "csé" barátja mondta. Az egyházi temetést Dr.Ráski Sándor akkori Tiszáninneni Református püspök végezte. Az író fia Cs.Szabó András akkor egy meglehetősen nagy festménygyűjteményt adományozott-hagyományozott Sárospatak városára mely sokáig kiállitva volt a pataki Rákóczi vár termeiben--most nem tudom, hol van. Cs, Szabó -ról annyit is lehet tudni, hogy Ő nem kevés ideig a Magyar Rádió SZÉPIRODALMI IGAZGATÓJA--vagy valami ilyesmi--volt, meglehetősen nagy hatalommal, kiválóan finom izléssel és valódi irodalmi szakértelemmel megáldva. Amikor disszidált, talán 1947-ben vagy '48-ban akkor alapos oka volt rá, Rákosiék-Révai-ék rettenetesen fenekedtek ellene, s biztos, hogy ha itthon marad nem ússza meg börtön, koncepciós per, de minimum internálás nélkül. Tudomásom szerint Londonban telepedett le, egy ideig vezette az emigrációs magyar irodalmi életet, s azitán a '80-as évek elejétől már rendszeresen járt haza.
syphax
2018. július 23. 20:43
Kevesen tudják, hogy az echte kolozsvári Cs.Szabó Sárospatakon, az ottani református temetőben nyugoszik. Ő maga kérte nem sokkal halála előtt, hogy oda temessék. Nem mondhatni, hogy túl sokan látogatják a sírját....
matykox
2018. július 23. 19:35
Nem sokat ismerek tőle, de a "Görögökről" egy nagyon szép kis könyve.
a hun
2018. július 23. 19:24
Az 1905-ben született Cs. Szabó írói/esztétikai munkássága minden bizonnyal mérföldkő a hazai irodalomban, valószínű megilleti a MMA gondozásában kiadott két kötet róla... ...mint gondolom, megillette volna József Attilát egy-költészetét bemutató-díszkiadás 2005.-ben, születésének 100. évfordulóján. S mint tapasztaltam, a MMA szerint nem illette meg, mert ilyen kötet az évfordulóra-szégyenszemre!-nem jelent meg az évforduló évében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!