Orosz külügyi szóvivő: Nyugaton nem Moszkva befolyására tiltakoznak

2017. október 13. 17:59

Nem Moszkva befolyásának eredménye a nyugati országok az új ukrán oktatási törvényre adott reakciója – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

2017. október 13. 17:59

A nyugati országoknak az új ukrán oktatási törvényre adott reagálása magától értetődő és természetes, nem pedig Moszkva befolyásának eredménye – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken, a Krím félszigeti Szimferopolban tartott sajtóértekezletén.

Oroszország kommentálta ezt a törvényt, amiért Kijevtől megkapta a soros szennyadagját abban az értelemben, hogy állítólag mi bujtogatjuk a többi országot, és hogy koalíciót hozunk létre Kijev ellen. Ez természetesen nem így van, soha senkit semmire nem bujtogattunk” – hangoztatta a szóvivő azzal kapcsolatban, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) 80 százalékos többséggel csütörtökön sürgősségi határozatot fogadott el, amelyben kifejezte aggodalmát az új ukrán oktatási törvény miatt. A PACE határozata szerint a jogszabály megbontja az ukrán államnyelv és a nemzeti kisebbségek nyelvei közötti egyensúlyt. 

Zaharova rámutatott, hogy a törvényt „a nemzetközi közösség” annak ellenére minősítette elfogadhatatlannak, hogy az EU szolidáris Ukrajnával, és ezért nem szokta bírálni az országot. Az orosz külügyi szóvivő feltette a kérdést, hogy miként is lehetne a maguk teljességében végrehajtani az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodásokat, ha Kijev ilyen oktatási törvényt fogad el. Zaharova véleménye szerint Oroszország nyugati partnerei „tökéletesen értik”, hogy ki akadályozza a minszki megállapodások végrehajtását, és azok megvalósítása érdekében megpróbálnak hatást gyakorolni Kijevre.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2017. október 16. 05:27
te félfasiszta magyar barom, sztalin csupán elcsatolta barátaid történelmi tetteinek eredményeként a magyar hon értékesebb részeit, amugy igazi barátja volt a magyaroknak ugye te seggagyu....LOL
ciprióta
2017. október 16. 05:20
ez a zaharova névre asszociáló diszpina hirhedt alkoholista, nos ez érzékelhető minden megnyilatkozásán, nagyjából olyan ,mint ti magyar, háborgó , haszonleső cigányok.
Berendel
2017. október 13. 19:52
Az ukrán parlament szinte egyhangulag támogatta az új oktatási törvényt. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) 9 jelenlevő és szavazó ukrán képviselője viszont támogatta 12.-én az oktatási törvényt elítélő határozatot (lásd link alul). Mivel ugyanezen képviselők az ukrán parlamentnek is tagjai, ezért biztos, hogy a többségük ellentétesen szavazott otthon és a PACE-ban. http://assembly.coe.int/nw/xml/Votes/DB-VotesResults-EN.asp?VoteID=36904&DocID=16419
Berendel
2017. október 13. 19:14
'...az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodásokat, ha Kijev ilyen oktatási törvényt fogad el." Bárcsak Kijev fogadta volna el és nem az ukrán parlament. Akkor ugyanis csak a kijevi önkormányzat területére lenne érvényes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!