Húsvét – a nyúlon túl

2017. április 16. 09:59

A teljesség megéléséhez a sonka, tojás és csokinyuszi mellett egy csepp irodalomra is szükség lehet.

2017. április 16. 09:59
Szabó Zoltán Attila

„Az Erdélyben született rigmusok, locsolóversek, trágár, mégis szellemes bemondások vaskos kötetet tesznek ki. Míg az anyaországban már nemigen íródnak épkézláb mondókák, addig az Olt vidékén máig születnek népi bölcseletek, vidám versikék. Hogy ezek mennyire napjaink szerzeményei, azt bizonyítja, hogy többjük SMS-ben íródik. Egy friss példa: »Ha hiszed, ha nem, drágám / Sugásfürdőn megütött a sárkány, / térerőm se volt semmi, / édes hagymát tudtam csak enni. / Pálinkát ittam, mert nem volt víz / szakadt az ingem, nincs nálam píz / de locsolni azt tudok, csak adj egy kannát / majd bontsd ki a hajad, és mutasd a tangád!«

Ugye hogy mesterséges színezék nélkül is lehet örömünnep az ünnep? A húsvét kiköveteli a figyelmet. S aki megérti az üzenetét, annak juttat a feloldozásból is – a megváltást szolgálja a humor. Akár az ünnepi asztal mellett, családi körben, akár baráti borozgatás közben. A lényeg valahol ott rejtezik, amit az Üdvösségről Weöres Sándor gondolt: »Csak azért / az egyetlen napért / érdemes volt megszületnem, amikor szeretni tudtam, / és szeretnek-e, nem kérdeztem«”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2017. április 16. 20:17
Na ne mondd! Deákosan ez Literatúra! Több fokozata van . A faluba végestelen végig- 1 liter/ kilométer a kezdőknek. 5% liter/kilométer haladóknak Profiknak: 5 + x liter.Még a RAJT -nál,azaz saját pincéjében.Aztán kidobják az alomra. De az rendben van, hogy Irodalom, mert írod: alom!No írni az , scribálni, piszálni , (nem lehet kiszállni) azt jelenti.De mi az alom? Szálas, vagy zúzott, többnyire növénnyi eredetű szálas, vagy szecskázott szalma, netán falevél-és ami vegyül bele: anyagcsere termék-vizelet, bélsár.-ugye, hogy lehet a közönséges ganyét is "czifrázni"?A ganét meg franciásan is írom, mert történetesen ott is így hívják....
zakar zoltán béla
2017. április 16. 14:04
"MN"
exfahrenheit
2017. április 16. 11:03
2017 Húsvéti loxsolóvers: "Parlamentnél nagy a tömeg, nem akar oszolni szabad-e locsolni?" :p
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!