Válaszolt az FKF a Mandiner pénteki cikkére

2016. szeptember 23. 14:11

Válaszolt az FKF Nonprofit Zrt. a Mandiner pénteki írására, mely szerint az FKF tenderein feltűnően sikeresen szereplő SAS Group tulajdonosa és ügyvezetője állította össze az FKF vezérigazgatójának válaszait a Budapesti Városüzemeltetési Holding kérdéseire. A cég válaszát az alábbiakban közöljük.

2016. szeptember 23. 14:11

Az FKF Nonprofit Zrt. Mandinernek küldött levelét az alábbiakban közöljük.

***

„A mai »FKF-vizsgálat: a nyertes IT cég vezetője írta Csontos válaszait« című írásukra a következőkben reagálunk.

Az FKF Nonprofit Zrt. egy közel 3 ezer főt foglalkoztató, »top 200«-as cég, mintegy 100 szervezeti egységgel, 37 milliárdos árbevétellel és naponta több tucatnyi adat- és információkéréssel. A vezérigazgatónak nem feladata és nem is elvárható, hogy minden területet érintően a feltett kérdésekre mélységében tudjon válaszolni a megkeresésekre.

A BVH több beszerzéssel kapcsolatban tett és tesz fel kérdéseket, amelyekre minden esetben a legszakmaibb és legszélesebbkörű választ adjuk, az adott területet leginkább ismerő kolléga bevonásával.

Az önök által idézett beszerzés kapcsán érkezett megkereséskor az informatikai szakterületet egy frissen érkezett kolléga irányította, aki szakmai kvalitásai ellenére nem ismerhette még mélységében a Társaságunknál zajló folyamatokat. Miután informatikai tanácsadás kapcsán a SAS Grup Kft.-vel álltunk kapcsolatban, természetes, hogy a folyamatokat és szakterületet legjobban ismerő cégvezető válaszolt a feltett kérdésekre, ő értett leginkább hozzá.

Társaságunk a WSH Kft.-vel közbeszerzési eljárás keretében (keretmegállapodásos eljárás második fele) kötött szerződést. Ennek alapja a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által kötött keretmegállapodások. Jelen esetben a keretmegállapodásban 5 cég, illetve konzorcium vesz részt. Az ajánlati felhívást valamennyi szállító megkapta, amely alapján érkezett 2 ajánlat közül a WSH Kft. adta a jobb ajánlatot.

A hivatkozott keretmegállapodás megkötésére 2013-ban került sor. A keretmegállapodásokat a KEF, mint központi beszerző szervezeti köti meg és a Kbt. 40. § (1) és (2) bekezdése alapján már ebben a szakaszban rendelkezni kell az alvállalkozóról.

A keretmegállapodáshoz csatlakozó szervezetek eljárására, vagyis a verseny újbóli megnyitására a Kbt. és a keretmegállapodás is tartalmaz előírásokat, amelyeket a csatlakozó szervezeteknek be kell tartaniuk a szabályosság megtartása érdekében. Így a csatlakozó szervezet által kiküldött ajánlati felhívás (keretmegálllapodásos eljárás második fele) részeire vonatkozó előírások nem tartalmazzák és nem is tartalmazhatják az alvállalkozókkal, vagy azok esetleges megjelölésével kapcsolatos előírásokat.

A Kbt. rendelkezései alapján Társaságunknak a keretmegálllapodásos eljárás második felében nincs és nem is lehet az alvállalkozók vizsgálatára vonatkozó kötelezettsége.

A „Járműirányítási szoftver alkalmazás beszerzése” kapcsán ismételt tájékoztatásként elmondjuk, hogy Társaságunk beszerzési szakterülete megvizsgálta tárgya és értéke alapján a tervezett beszerzést, amelynek során a beszerzési igazgató elektronikus úton megerősítette, hogy a beszerzés nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, így nem kell alkalmazni a közbeszerzési előírásokat. Társaságunk Beszerzési Szabályzata alapján a vezérigazgató, illetve a beszerzési igazgató - nem közbeszerzési eljárásban - eltekinthet a három ajánlat bekérésétől, amennyiben az indokolt. Jelen esetben egy akut probléma azonnali megoldására volt szükség.

Szeretnénk jelezni továbbá, hogy Társaságunk gazdasági társaság nem pedig költségvetési szerv, így a szóbeli megállapodás is szabályos a Ptk. vonatkozó rendelkezései alapján.”

***

A Mandiner eddigi cikkei az FKF-ügy témájában:

Korrupciós botrány az FKF-nél

Botrány után: azonnal vizsgálat indul az FKF-nél

FKF-botrány: dokumentumok cáfolják a vezérigazgatót

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csender
2016. szeptember 23. 16:39
A nyertes elbírálta saját pályázatát? Akkor ez már az az ország...
Akitlosz
2016. szeptember 23. 15:54
"A vezérigazgatónak nem feladata és nem is elvárható, hogy minden területet érintően a feltett kérdésekre mélységében tudjon válaszolni a megkeresésekre." A válasz előtt utánanézhet a témának. "az informatikai szakterületet egy frissen érkezett kolléga irányította, aki szakmai kvalitásai ellenére nem ismerhette még mélységében a Társaságunknál zajló folyamatokat." Ez van olyankor, ha kívülről hoznak főnököt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!