Két arannyal kezdtük a riói olimpiát – ez volt az 1. nap magyar szempontból

2016. augusztus 07. 05:45

Szász Emese párbajtőrben, Hosszú Katinka pedig 400 méter vegyesen szerzett aranyérmet a riói olimpia első napján, nekik köszönhetően Magyarország jelenleg a második az éremtáblázaton. Bemutatkoztak férfi vízilabdázóink is, akik Szerbia ellen játszottak 13-13-as döntetlen. Továbbjutottak evezőseink és asztaliteniszezőink, míg a londoni bronzérmes cselgáncsozónk, Csernoviczki Éva sérülése miatt nem tudta megismételni négy évvel ezelőtti teljesítményét, és a 7. helyen végzett. Magyar eredmények a riói olimpia első napjáról.

2016. augusztus 07. 05:45
Kiss Brigitta

Bekezdett a magyar csapat a riói olimpián. Először Szász Emese az egész napos remek teljesítményét megkoronázva nyert aranyérmet párbajtőrben egy fantasztikusan izgalmas döntőben, majd magyar idő szerint már vasárnap hajnalban Hosszú Katinka adott csattanós választ, amikor elképesztő világcsúccsal győzött 400 méter vegyesen, és szerezte meg ezzel élete első olimpiai érmét, egyben a magyarok második riói aranyát.

De nem csak ők szerepeltek az olimpia első napján

Bemutatkozott a férfi vízilabda válogatott is, amely a csoportkör első mérkőzésén a jelenleg talán a világ legjobb csapataként számon tartott Szerbiával játszott, majdnem nyert is, de a szerbek végül az utolsó másodpercekben kiegyenlítettek, így a mérkőzés vége 13-13-as döntetlent lett.

Két sportlövőnk is szerephez jutott már szombaton: női légpuskában Miskolczi Julianna a selejtezőben 414 körrel a 22. helyen végzett az 51 induló között. A mezőny annyira szoros volt, hogy csupán 1,9 kör hiányzott ahhoz, hogy bejusson a legjobb nyolc alkotta döntőbe. A férfiak légpisztolyban versenyeztek először, itt a magyar Tátrai Miklós a 42. helyen végzett.

Sérülés miatt nem újrázhatott Csernoviczki

A londoni olimpián bronzérmes cselgáncsozónk, Csernoviczki Éva ezúttal a 7. helyen végzett. A 48 kg-ban versenyző sportolót sérülés hátráltatta, így a negyeddöntőt már nem sikerült megnyernie, majd később kiállt még a vigaszágas mérkőzésére is, de ott is kikapott.

Pechére éppen lemaradt a lólengés nyolcas döntőjéről Hidvégi Vid, aki 15,233-as pontszámával a 9. helyen végzett.

Továbbjutás evezésben és asztaliteniszben

Futamában második helyen végzett, így nem kell reményfutamot mennie, hanem egyből bejutott a negyeddöntőbe Pétervári­-Molnár Bendegúz a férfi egypárevezősöknél. Szintén tovább ment, és majd a középfutamba folytathatja a Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes.

Megnyerte első mérkőzését mind a három magyar asztaliteniszező is. A nőknél Lovas Petra 4-0-ra, míg a férfiaknál Pattantyús Ádám 4-1-re nyert az első fordulóban. Póta Georgina kiemeltként a 2. fordulóban kezdett, ahol 4-1-re győzött, így ő már ott van a legjobb 32 között.

Felemásan teljesítettek az úszók

Hosszú Katinka mellett más magyar úszónak nem sikerült döntőbe jutnia szombaton. Hosszú mellett női 400 méter vegyesen Jakabos Zsuzsanna indult még az előfutamokban, de végül a 13. helyen végzett, és nem jutott tovább.

Ugyanebben a számban férfiaknál az egyébként elsősorban gyorsúszó Gyurta Gergely 11., míg Verrasztó Dávid jócskán elmaradva legjobbjától 12. lett, így egyikük sem került be a nyolcas döntőbe.

Mint ahogy elvérzett férfi 400 méter gyorson Bernek Péter és Kis Gergő is. Előbbi 21., utóbbi pedig csupán a 38. helyen végzett.

Volt azért egy továbbjutás és egy majdnem továbbjutás is: Szilágyi Liliána 10. idővel bejutott a 100 méter pillangó elődöntőjébe, de ott már csak a 13. időt úszta, így nem sikerült bejutnia a döntőbe.

Gyurta Dániel pedig ugyan holtversenyben 16. helyen végzett a 100 méter mell selejtezőben, így egy sikeres szétúszást követően akár tovább is mehetett volna az elődöntőbe, ám ezt a magyar klasszis nem vállalta, inkább visszalépett a szétúszástól, mivel elsősorban a 200 méter mellre készül. Így viszont végül hivatalosan a 17. helyen zárt 100 méteren mellen.

Másodikok vagyunk az éremtáblán!

Az első napi remek teljesítménynek köszönhetően Magyarország két aranyérmével jelenleg a második a nemzetek éremtábláján, közvetlenül megelőzve az eddig egy aranyat és négy ezüstöt gyűjtő Egyesült Államokat. Az éremtábla első helyén Ausztrália áll, akinek Magyarországhoz hasonlóan szintén két aranya van, de emellett szereztek még egy bronzot is.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
74bro
2016. augusztus 07. 13:35
Scamp és Chief Pilot, miért trollkodjátok szét az olimpiáról szóló magyar vonatkozású kommenteket? Fizetnek?
zolka50.50
2016. augusztus 07. 10:39
Közénk? Születtél? Te félrebeszélsz, lócitrom.
formaegy
2016. augusztus 07. 09:47
"Szász Emese párbajtőrben, Hosszú Katinka pedig 400 méter vegyesen szerzett aranyérmet a riói olimpia első napján." Gratulálunk! Szász Emese és edzője fotózásánál mi a fenének bújt oda pofátlanul Schmitt? Hogy lehet ennyire bunkó?
75% adósság + olimpia. NOOORMÁLIS?!
2016. augusztus 07. 08:24
csak az olimpia-rendezést nehogy megnyerjük: AZ OLIMPIÁT NEM OLIMPIAI ARANYAKBÓL, EREDMÉNYEKBŐL RENDEZIK hanem pénzből, és ahol eleve 75%-os az állam adósság, ott az ÁLLAMPOLGÁROK BŐRÉRE FELVETT HITELBŐL
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!