Aszimmetria

2015. július 27. 15:27

A biztosítás az információs aszimmetria világa, a kötelező pedig, nálunk, a lobbizásé.

2015. július 27. 15:27
Várkonyi Iván

„A biztosítás az információs aszimmetria világa, a kötelező pedig, nálunk, a lobbizásé. (…)

Az erős árversenyt az is okozta, hogy az állam egy időpontra (novemberre) korlátozta a váltás időszakát, így sokakhoz jutott el az az információ, hogy könnyen lehet váltani. Azzal, hogy az időpontot 2010-től fokozatosan kihúzták (az ármeghatározásét pedig később felszabadították), elérték, hogy a biztosítók visszanyerjék az árképzésben az információs előnyt. Hat éve tudjuk, hogy mindennek a drágább biztosítás lesz az eredménye.

A dolog azért pikáns, mert azt nem tudhatjuk. hogy ez a fogyasztó érdekében vagy a biztosítók miatt történt-e így. Mert az is igaz, hogy az árak csökkenésével a kifizetések összege és a káresemények száma is mérséklődött: a biztosítók igencsak megnézték, mire fizetnek. A kötelezőnél ez pedig néha azt is jelenthette, hogy az olcsóságot a vétlen fél fizette meg.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tommybravo
2015. július 27. 16:16
Tegyük fel, hogy van a biztosítóknak egy felügyeleti szerve. Tegyük fel, hogy ők teszik rendesen a dolgukat és rendszeresen leellenőrzik, hogy a biztosítók a kockázatokat megfelelően veszik-e figyelembe az árazásban, illetve korrektül fizetik-e ki a károkat. Tegyük fel, hogy a felügyelet feladata az ügyfelek érdekeinek védelme. Aztán sírjunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!