Nem tetszik a szolgálati törvény a rendvédelmiseknek

2015. április 21. 08:09

Hat rendvédelmi szakszervezet szerint az új szolgálati törvény súlyos csapást jelent a demokrácia. Jelezték: a döntések ellen a rendvédelmi szakszervezetek a demokratikus berendezkedés minden hazai és nemzetközi jogorvoslati fórumát kihasználva, közösen fognak fellépni.

2015. április 21. 08:09

Súlyos csapás a magyar demokráciára a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvény, amelyet a múlt héten fogadott el az Országgyűlés – közölte hat rendvédelmi szakszervezet kedden az MTI-vel.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete által jegyzett közleményben azt írták: a szakszervezetek javaslatai ellenére a kormány továbbra is fenntartja a szolgálati törvényben „az érdekképviseletek ellehetetlenítését szolgáló jogintézményeket, illetve a más munkavállalói szervezetekkel szemben súlyos diszkriminatív elemeket tartalmazó rendelkezéseket”. 

A törvény nem garantálja a szociális párbeszéd intézményi, ágazati feltételeit sem, és „tovább fokozza az ellehetetlenítést azzal, hogy a nemzetbiztonsági ágazatban megtiltja a rendszerváltás óta működő érdekképviseletek tevékenységét” – írták. „Az összeférhetetlenségi szabályok között nemhogy nem tiszteli, hanem negatívan kezeli a szakszervezeti tisztség viselését, mintegy megbélyegezve azok viselőjét. Teszi ezt annak ellenére, hogy a kormánytisztviselői kar esetében módosította és megszüntette a szakszervezeti tisztség viselésének összeférhetetlenségi szabályait” – olvasható a hat szakszervezet közleményében.

A hat rendvédelmi szakszervezet jelezte: elkötelezettek Magyarország demokratikus berendezkedése mellett, a rend tisztelete és betartatása mellett fontosnak tartják a demokráciát, ezért szolidárisak a betiltott szakszervezetek tagjaival és vezetőivel. Hangsúlyozták: a döntések ellen a rendvédelmi szakszervezetek a demokratikus berendezkedés minden hazai és nemzetközi jogorvoslati fórumát kihasználva, közösen fognak fellépni.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2015. április 21. 14:45
Már elnézést, de én úgy tudom, hogy a fegyveres erők hierarchikus rendszerek. Az a feladatuk, hogy védjék a demokráciát és nem az, hogy gyakorolják. Legközelebb valaki a demokráciára hivatkozva mondjuk megtagadja a parancsot? A fő kérdés az az, hogy a szakszervezeteken kívül ki tudja megszólaltatni a valódi érdekeit és véleményét az ott dolgozóknak, mert nekem nagyon az az érzésem, hogy a hatalom és a képviselt személy el van szigetelve egymástól a szakszervezetek által. Talán tábornoktól fölfelé van, aki hozzá tud szólni a kérdéshez?
liberálzöld.
2015. április 21. 10:50
http://www.origo.hu/itthon/20150421-szava-janos-robert-leszamolt-a-multjaval.html Hm....
Eltünt
2015. április 21. 10:27
BALESETBŐL KIFOLYÓLAG AZ UTCÁN TELJESÍTŐ RENDŐRŐK ELŐTT LE A KALAPPAL..MIHELYST FELÉPÜL A VÉTLEN ÁLDOZAT BENT A NAGY ÉPÜLETBEN VALÓ KIHALLGATÁS TELJESEN MÁS VILÁG . MINDENKITŐL FÉLNEK ,SZÉK KIRAKJÁK 3 MÉTEREN MESSZEBB A KIHALLGATÓTÓL ,HOGY BESZÉLNEK HÁT AZON A MODOR LEHETNE JAVÍTANI,NEM NEKI ESNI A VÉTLENNEK """NE TOLJA RÁ A BALESETET A VÉTKESRE""" ORDÍTVA HOLOTT MINDEN BIZONYÍTÉK A VÉTLEN MELLETT SZÓLT(VÉTLEN MEGNYERTE AZ ÜGYET) ,CSAK AZÉRT MERT A VÉTKESNEK DOKTORIJA VAN HAZUDOZIK ÖSSZE VISSZA,HÜLYÍTIK A VÉTLENT UGRÁLTATJÁK LÁTLELETET A RENDŐRSÉG DOLGA KIKÉRNI,ELEVE ELKÉRIK A TELEFON SZÁMOT ,TELEFONON KERESZTÜL NEM HÍVATALOS POSTAI ÚTON UGRÁLTATJÁK AZ VÉTLENT KÜLÖNBÖZŐ DOLGOKKAL.. IGAZA VAN AZ EGYIK BEÍRÓNAK RENDŐRSÉGNEK MINDENTŐL PÁRTATLANNAK KÉNE LENNI ,NEM NÉZNI HOGY A VÉTKES NAGY KUTYA ,KIHALLGATÁS FOLYAMÁN ELÉG BAJ A FÁJDALMAKKAL KÜSZKÖDNI MÉG TETÉZIK IS BEIDEGELIK A VÉTLENT ,KIHALLGATÁSON ELŐ KÉNE SEGÍTENI A NYOMOZÁST NEM VÉTKES VÉDELMÉT KELTENI.
Eltünt
2015. április 21. 09:51
HOGY MI TETTSZIK A FLASZTERT KOPTATÓ KIS SZOLGÁLATINAK ,MAJD MEGMONDJÁK AZ IRODÁBAN MELEG HELYEN MAGAS FIZETÉSSEL RENDELKEZŐK????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!