FAZ: Magyarország hirtelen példakép lett

2015. január 23. 17:03

A svájci frank átváltása miatt Magyarország hirtelen mintakép lett a régióban, és több ország érdeklődik arról, hogy vitték véghez a forintosítást – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A szakemberek arra figyelmeztetnek: az átváltás nem biztos, hogy megoldást jelent a problémákra.

2015. január 23. 17:03

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbe eltörlésének kelet-európai hatásaival kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal a pénteki számában.

A Magyarország hirtelen példaképpé vált című írásában Christian Geinitz kiemelte, hogy a magyar vezetést eddig sok bírálat érte a bankokkal kapcsolatban folytatott politikája miatt, most viszont a magyar eljárás „hirtelen ragyogó példaként szolgál más kelet-európai országoknak”. A lengyel és a horvát kormány tájékozódott Budapesten arról, hogy miként lehet mentesíteni a magánadósokat a devizahitelek emelkedő költségeitől – tette hozzá.

Az ügy háttere, hogy a svájci jegybank (SNB) váratlanul eltörölte az euróval szembeni árfolyamvédelmi küszöböt, aminek következtében a frank jelentős mértékben erősödött a térségi devizákhoz képest – olvasható a cikkben, amely ismerteti, hogy a régió országaiban miként alakult a frankhitelek aránya. Ebből kiderül, hogy a hitelek 26 százaléka volt Magyarországon svájci frankban, ami a legmagasabb a régióban. Az osztrákoknál a magánhitelek 18, a lengyeleknél 14, míg a románoknál az 5 százaléka volt frankhitel.

Szerbiában is a magyar példából kiinduló megoldásokat mérlegelnek, a horvát kormány pedig már lépett is az ügyben – tette hozzá a FAZ szerzője, megjegyezve, hogy Zoran Milanovics horvát kormányfő Orbán Viktorhoz „hasonlóan kijátssza a populista kártyát”. A cikk azt is írja, hogy a szakemberek szkeptikusak a tervvel kapcsolatban. Szakértők szerint azzal, hogy a horvátok rögzítették a kuna és a svájci frank árfolyamát, olyan, mintha meghívták volna a spekulánsokat az országba. A döntést a cikkben politikai motivációjúnak nevezik, és arra is figyelmeztetnek, hogy Magyarországon is három milliárd euróba került az intézkedés.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2015. január 24. 15:30
Csak az nem populista, aki számolatlanul nyomja a zsét a keleti zsebekből a nyugati bankokba.
öszödibeszéd
2015. január 24. 14:33
most akkor először kritizáljuk Orbánt, majd pedig - utólag és baj esetén - érdeklődünk nála és értelmezzük a lépéseit. Jó sorrend. Most akkor hogy értettük meg azt akit/amit kritizálunk, drága ejrópa???
Oldgóbé
2015. január 24. 07:31
Mi, a FAZ-om is elpártol a ballib(uz)erális trendtől? Csak nem robbant le a Paul Lendvai?
teljesenertelmetlen
2015. január 24. 06:56
2011 óta világos, hogy Orbán gazdaságpolitikáját elsősorban nem azért támadják, amit Mo-on csinál, hanem azért, mert ha a környező KKE-i országok (főleg Lengyelország) is rájönnek, hogy ez nekik is jó lenne, akkor lőttek a régió eddigi zavartalan kifosztásának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!