Részben kártalanítja az állam a Széchenyi Bank betéteseit

2014. december 19. 13:08

Az NGM államtitkára, Orbán Gábor elmondta: bár az állam nem felelős a végelszámolás alá vont Széchenyi Bank, mégis kártalanítja azokat a betéteseket, akiknek a banknál elhelyezett pénze meghaladja az OBA által garantált összeget. Orbán Gábor szerint a felelősség nem az államé, hanem a menedzsmenté.

2014. december 19. 13:08

A magyar állam, noha nem felelős, kártalanítja a végelszámolás alá vont Széchenyi Banknak azon betéteseit, akiknek a banknál elhelyezett pénze meghaladja az OBA által garantált összeget - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken az MTI-nek. Orbán Gábor emlékeztetett: az Országos Betétbiztosítási Alap 30 millió forintig áll hely az arra jogosultaknak. Az állam a 30 millió forint fölött rész 49 százalékát téríti meg, a Széchenyi Bankban meglévő tulajdoni hányadának megfelelően. Összesen 3,7 milliárd forintot fognak kifizetni nagyjából száz betétesnek, előre láthatólag január közepéig - mondta az államtitkár.

Orbán Gábor hangsúlyozta, a kártalanítás nem azt jelenti, hogy az állam felelős lenne a bank helyzetéért - a felelősség a menedzsmenté, az állam nem perelhető, nem kellene, hogy helyt álljon. A kormány azért döntött a kártalanítás mellett, hogy erősítse az állami tulajdonban lévő hitelintézeti rendszerbe vetett bizalmat.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
master of robin
2014. december 20. 10:53
Fontos elvtársaknak ragadt be pénze, nem nézhetjük tétlenül, hogy károkat szenvedjenek. Egyetlen milliomost sem hagyunk az út szélén! Te is támogasd őket adóforintjaiddal!
trendo
2014. december 19. 18:26
Miért nem Töröcskei kártalanít, 51%-os arányban, a magánvagyonából? Ja, bocs, hülye kérdés! Felteszek egy másikat. Ezen a mutyin most ki is keresi gennyesre magát közpénzen?
madarasi.abel
2014. december 19. 15:21
Már megint a mi pénzünkből segítenek ki 100 embert, fejenként átlag 37 millával.
bdi
2014. december 19. 13:44
Ha csődbe megy egy bank, akkor korlátozottan kártérít az OBA. De mi van, ha nem is ment csődbe, csak a felügyelet lelövi, mert szerinte csődbe fog menni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!