Kishantos: Orbánhoz fordul a Greenpeace

2014. április 15. 17:23

A Greenpeace azt kéri a miniszterelnöktől, hogy védje meg a kishantosi biogazdaságot, és haladéktalanul váltsa le a károkozás felelőseit. Szerintük bebizonyosodott, hogy a a Nemzeti Földalapkezelő vezetői nem a jog, hanem az erőszak oldalán állnak.

2014. április 15. 17:23

Nyílt levélben kért sürgős intézkedést Orbán Viktor miniszterelnöktől a kishantosi biogazdaság ügyében a Greenpeace Magyarország.

A Fejér megyei Kishantoson az állami földpályázaton nyertes új bérlők múlt szombat reggel elkezdték beszántani a korábbi, a földpályázatokon vesztes bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket.

A környezetvédő szervezet MTI-hez eljuttatott keddi közleményében elítélte a húsvét előtti hétvégén Kishantoson történteket, álláspontja szerint jogállamban ez az értelmetlen pusztítás, önbíráskodás elfogadhatatlan.

A Greenpeace azt kéri a miniszterelnöktől, hogy védje meg a kishantosi biogazdaságot, és haladéktalanul váltsa le a károkozás felelőseit, Bitay Mártont, az állami földügyekért felelős államtitkárt, valamint a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) vezetőit, mivel „bebizonyosodott”, hogy nem a jog, hanem az erőszak oldalán állnak. A Greenpeace közlése szerint a német-magyar államközi együttműködés keretében 21 éve biogazdálkodással művelt kishantosi földeken 150 millió forintra becsült károkozás történt.

A szervezet emlékeztet: a kishantosi földek kapcsán több bírósági per is folyamatban van. A következő bírósági tárgyalás április 25-én lesz a birtokvédelem ügyében, míg a Kishantos által megtámadott NFA-pályázatokkal kapcsolatos tárgyalást május 25-én tartják. „Ennek ellenére mind az NFA vezetősége, mind a földügyekért felelős Bitay Márton államtitkár arra biztatta a kishantosi földekre kiírt pályázat nyerteseit, hogy a jogszabályok alapján még mindig birtokon belül lévő kishantosi biogazdaság által művelt földeket foglalják el” – fogalmaznak a közleményben.

A hétvégén Kishantoson történtekre Szabó Marcell, az állampolgári jogok ombudsmanja is nyilatkozatban reagált, sajnálatát fejezte ki, és hangsúlyozta, hogy az itt létrejött környezeti értékek védelme az alaptörvény alapján mindenki kötelessége – olvasható a közleményben.

Bitay Márton, a VM állami földprogramért felelős államtitkára korábban az MTI-nek azt mondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást, de hozzátette, hogy a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet. Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. április 17. 08:10
Régi mszp-s bérlőt szinte sajátjuknak tekintik a haszonbérbe kapott állami birtoktesteket. Úgy tűnik, ezt a módit követi a kishantosi gazdaság is. Lejárt a szerződésük, s most nem az eddig ott tevékenykedő kft. nyerte el a használati jogot, hanem mások. Nyolc részre osztotta a területet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, hogy minél többen jussanak lehetőséghez. A kormány deklarálta: meg akarja tízszerezni az állami földhasználók számát – erről szólt a Földet a gazdáknak program. A szocialista kormányok idején 600-an szántottak-vetettek állami területeken, a második Orbán-kormány pedig 6000 embert juttatott életlehetőséghez. Így történt ez Kishantoson is, és szerte az országban.
anegytech
2014. április 16. 12:45
Nem értem azokat, akik csak azt látják, hogy a régi bérlők nem engedik át a földet. A kishantosi gazdálkodás európai szintű és hírű gazdaság, ami egyedülálló nálunk. Népiskolát is szerveztek. Nonprofit cég, akik próbálják átadni a tudást, emellett környezettudatosan gazdálkodni, ellenben az új nyertesekkel, akik profitorientáltak és nem biogazdálkodók. Aki itt háborog, hogy lejárt a szerződés és akkor mit akarnak, annak nem ártana tudnia, hogy nem volt lejárati határideje a szerződésnek. Erre hivatkoznak ugyan, de nem határozott idejű volt a szerződés. Az nem szúrja senkinek a szemét, hogy a földet 10 darabra szabdalták és a 10 pályázatból egyet sem nyert meg a régi bérlő, akit a tevékenysége miatt éppen hogy támogatni kellett volna? Illetve, akinek bármi köze vagy tudása van az agrárgazdálkodáshoz, az tudhatná, hogy ez a tavaszi beszántás csak rombolás. Most már késő lenne új vetést csinálni, a régi vetésből pedig - abban az esetben ha végérvényesen megkapják a földet - hasznot húzhattak volna. Tehát nem volt semmi értelme a beszántásnak. Aki nem érti, hogy miért vetettek a régi bérlők: egyrészt nem értettek egyet a pályázat eredményével, ezért bíróságra vitték az ügyet. Gondolom nem csak én hallottam már olyat, hogy egy pályázat eredménye ellen fellebbeznek, és új pályázatot írnak ki. Ez esetben is ez történt, és addig nem veheti át az új nyertes a területet vagy nem kezdheti el a megnyert munkát (de ez építőiparban és más tevékenységi körben is így van), amíg bírósági tárgyalás folyik a pályázattal kapcsolatban. Emellett egy biogazdaság komoly tervezést igényel, és nem lehet parlagon hagyni a földet, mert az veszteség. Mivel még nem volt eredménye a bírósági folyamatnak, ezért vetettek. És ebbe belekalkulálták azt is, ha veszítenek, akkor az új nyertesek profitálhatnak az aratásból. Ehelyett most beszántják, aminek nincs semmi gazdasági haszna és értelme. Pl. egy cég megnyer egy tendert metrókocsi gyártás ügyben. A másik pályázó nem ért egyet az eredménnyel, ezért perel. Addig a nyertes cég nem kezd el metrókocsikat gyártani, amíg nincs eredménye a pernek. És nem csak Kishantosról kellene beszélni, hanem olyan állattenyésztőkről is, akik évtizedes munka után vesztették el a legelőjüket úgy, hogy rengeteg jószággal rendelkeztek, míg a nyertesnek jó esetben volt egy macskája, meg persze jó ismerőse. És talán a több tízmilliós támogatások kifizetése előtt nem ártana megnézni, hogy a tulajdonos végez-e valódi tevékenységet a földön. Én egyik politikai oldalt sem védem, és nem is erről kellene szólnia, hogy aki balos az védi Kishantost, aki meg fideszes, az próbálja úgy beállítani, hogy a balosok szervezik az egészet. Itt embereket és munkát kellene látni, és át kellene gondolni, hogy mit jelent 20 év munka, fejlődés, amit egy pillanat alatt elvágnak.
kitiltott
2014. április 16. 07:38
Utána néztem és rájöttem mire a nagy felháborodás Kishantos egy HITGYÜLIS KIBUC VOLT! valamiért valakktől közel 200 milla állami támogatást kapott Feriék idejében..
1120
2014. április 15. 20:54
"Kishantos: Orbánhoz fordul a Greenpeace" Megpróbáltam elképzelni egy Orbán-Greenpeace találkozót... Nem ment. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!