Gaudi-Nagy az Európa Tanácsban: Ukrajna mesterséges állam

2014. április 10. 07:37

A negyvenhét államból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése állásfoglalást fogadott el az ukrán helyzetről, és felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel Kelet-Ukrajna katonai fenyegetésével. A magyar delegációban részt vevő Gaudi-Nagy Tamás arról beszélt, hogy Ukrajna mesterséges állam, Krím Oroszországot, Kárpátalja pedig Magyarországot illeti.

2014. április 10. 07:37

Az EU-nál szélesebb körű nemzetközi szervezet, a negyvenhét tagállamot tömörítő Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése állásfoglalást fogadott el az ukrán helyzetről. A dokumentum alkotmányellenesnek minősítette a Krímben lebonyolított „úgynevezett népszavazást”, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Oroszország által hangoztatott érvek egyike sem állja meg a helyét, az Ukrajnától való elszakadási és az Oroszországhoz való csatlakozási törekvéseket az orosz hatóságok szították.

Az ET Parlamenti Közgyűlésének állásfoglalása szerint az Ukrajnán belüli kelet-nyugati elválasztó vonal minden történelmi és kulturális különbözőség ellenére jórészt politikai eredetű. A strasbourgi testület ellenzi az ország föderációvá való átalakítását, ugyanakkor azt ajánlja az ukrán hatóságoknak, hogy „befogadó jellegű stratégiát” alakítsanak ki, erősítsék a helyi és regionális hatóságok jogkörét, decentralizálják a kormányzást.

Gaudi-Nagy Tamás, a magyar delegáció tagja „a Krím jogszerűen tartozik Oroszországhoz, Kárpátalja jogszerűen Magyarországot illeti” feliratú pólóban jelent meg az ülésen és arról beszélt: „Ukrajna tulajdonképpen mesterséges állam, amely soha nem volt részese azoknak az egyezményeknek, amelyek ennek a régiónak az országait felosztották”. Ukrajna más államok egykori területeiből áll – tette hozzá, külön kiemelve Kárpátalját. Gaudi-Nagy Tamás megjegyezte: kettős mércét tükröz, hogy a 200 ezer krími tatár sorsáért erősen aggódik az ET Parlamenti Közgyűlése által végül elfogadott jelentés, míg Ukrajnáról azt állítja, hogy ott egyetlen etnikai közösség sincs fenyegetve.

A jobbikos politikus szerint az ET Parlamenti Közgyűlésének „azonnal kezdeményeznie kell az ENSZ Biztonsági Tanácsa összehívását, annak érdekében, hogy a magyar és a ruszin közösség Kárpátalján felügyelet mellett népszavazást tarthasson, és ennek érdekében békefenntartók és megfigyelők kell, hogy odaérkezzenek”. Szavai nagy hangzavart váltottak ki az ülésteremben.

Közben az Európai Bizottság is Ukrajnáról tárgyalt: az ukrajnai reformokat segítő támogatócsoportot hoztak létre, amelynek vezetője Balás Péter lesz. A csoport rövid távú célja 2014 végéig, hogy segítsen az ukrán vezetésnek az ország pénzügyi, gazdasági és politikai stabilizálásában, a növekedést serkentő reformok kidolgozásában, valamint a reformok prioritásainak kijelölésében és azok előmozdításában. A támogatócsoport lesz a felelős a bizottság Ukrajnával kapcsolatos munkájának, illetve a tagállamokkal és Ukrajna más nemzetközi támogatóival való együttműködésnek a koordinálásáért is. 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2014. április 10. 14:18
Románia is mesterséges állam
Akitlosz
2014. április 10. 13:19
Ennek fényében (is) meglepő, hogy ennyien választották a cionista fideszt, a határon túli magyarok is. Ha a fideszen múlik, akkor a határon túli magyarok határon túli magyarok is maradnak. Az EU meg a NATO is rájöhetne, hogy akkor járna az EU és a NATO is a leggyorsabban a legjobban, ha jelenleg még ukrán területeket Lengyelországhoz, Magyarországhoz, és Romániához, azaz EU és NATO tagállamokhoz csatolnának. így lehetne a jelenleg még Ukrajnához tartozó területeket a legesleggyorsabban az EU-ba és a NATO-ba integrálni. Oroszország ezt simán elfogadná, ha cserében az EU és a NATO is elismerné, hogy Krím Oroszországé. Ráadásul Amerika és az EU a saját "demokratikus" elveiket köpi le, amikor egy illegitim, puccsista hatalmat támogat Ukrajnában a demokratikusa megválasztott elnökkel szemben. De legalább világosan látszik, hogy mennyire nemzet és nemzetiség ellenes szervezet a cionista EU.
ciprióta
2014. április 10. 11:00
Gaudi egy fasz....bár igen kecses népnemzetibe bujva.....ki a pöcs fogja állni a kárpátalja romhalmazának rekonstrukcióját,ha netán visszaannektáljuk??? Mennyibe fog kerülni?? Csak egy szám ..a krimi játék putleréknek eddig 160 milliárd dollárjába került. Ennyit buktak az orosz tőzsdén jegyzett cégek, a tőkéjüket kimenekitő oligachán vesztesége csak a megszállás két napján közel 30 milliárd dollár volt.
tango47
2014. április 10. 10:48
Amíg az EU nem szólítja fel a Majdanban született demokratákat, hogy az elsőként meghozott diszkriminatív nyelvtörvényüket vonják vissza, addig jó lenne, ha kussolna (kellett nekik provokálniuk. Tisztára amerikai forgatókönyv: csinálj forradalmat, aztán a zűrzavar elültével rabold le a lakosságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!