Választás 2014: több határidő is lejár pénteken

2014. március 20. 07:51

Péntek délutánig dönthetik el a nemzetiségi választópolgárok, hogy pártlistára vagy nemzetiségük listájára kívánnak majd szavazni az április 6-ai országgyűlési választáson. Szintén ez a határideje, hogy a jelöltek és jelölőszervezetek bejelentség delegáltjaikat a választási bizottságokba, illetve szavazatszámlálási bizottságokba.

2014. március 20. 07:51

A korábban magát nemzetiségiként regisztrált választónak van lehetősége arra, hogy ugyanazon az adatlapon, amelyen regisztrációját kérelmezte, töröltesse névjegyzéki adatait az országgyűlési választásra vonatkozóan. Ez a törlés nem érinti az októberi nemzetiségi önkormányzati választáson való nemzetiségi szavazás lehetőségét.

A 13 nemzetiségnek várhatóan lesz szavazati joggal nem rendelkező szószólója az új parlamentben, ehhez ugyanis elég, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 6-án. Pénteken 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítése szerint eddig a legtöbben roma, illetve német nemzetiségiként kérték regisztrációjukat, előbbiek 15 713-an, utóbbiak 11 699-en vannak, a többi nemzetiségi száma kétezernél is kevesebb. A nemzetiségi névjegyzékbe az összesítés szerint több mint 30 ezren regisztráltak.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a következő két-három napban dől majd el, sikerül-e az egyes nemzetiségeknek elérniük azt a 20-25 ezer közötti regisztrációs számot, amelynek alapján – az előzetes számítások szerint – kedvezményes mandátumot kaphatnak, ha az érintettek ilyen számban részt is vesznek majd a szavazáson. Becslések szerint egy országos pártlistás képviselői mandátum elnyeréséhez 80-100 ezer szavazat szükséges, a kedvezményes nemzetiségi mandátumhoz ennek a negyede kell.

A delegáltak bejelentésének határideje is lejár

Már csak két nap áll az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek és a jelölőszervezetek rendelkezésére, hogy bejelentsék delegáltjaikat a választási bizottságokba. Eddig körülbelül hatezer delegáltat jelentettek be, négy évvel ezelőtt több mint 25 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak – a választott tagokon felül – a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak. A szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10 386 van – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.

A választási bizottságok megbízott tagjait március 21-én 16 óráig kell bejelenteni. Eddig a szavazatszámláló bizottságokba hatezernél kevesebb, a 106 oevb-be valamivel több mint 300 delegáltat jelentettek be a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében. A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

2010-ben az országgyűlési választáson több mint 25 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és az akkor még működő területi választási bizottságok munkájában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2014. március 20. 09:43
17 nap múlva megy a történelmi kukába az MSZP és csőcseléke, de van alternatíva is, elvtársak: Bissau-Guinea, akinek még nincs útlevele, szocikáim, az sürgősen szerezze be.
trespass
2014. március 20. 09:21
Külföldön élő, magyar lakcímmel nem rendelkező, magyar állampolgár is szavazhat nemzetiségi listára? :)
nyugalmazott tanár
2014. március 20. 08:09
Az erdélyieket nem kell félteni. Horn Gábor, Gyurcsány-Bajnai szövetségese és államtitkára megmondta, "ezek nem a mi szavazóink". És az erdélyiek ehhez tartják magukat.
Fahrenheit 451
2014. március 20. 07:55
Az erdélyiek legalább a közül választhatnának, hogy a saját képviseletükre szavaznak vagy pártoskodnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!