Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Áder: A szabadságharc a nemzet lelkében zajlott

2013. október 06. 11:22

A szabadság az egész nemzet ügye, minden ember ügye – mondta a köztársasági elnök vasárnap Nagyigmándon, az aradi vértanúkra emlékező ünnepségen. A szabadságharc az önrendelkezés felelősségét és a polgári fejlődés lehetőségét jelentette Áder szerint.

2013. október 06. 11:22
„A szabadságharc utáni évek gyászos csendet hoztak. A csend pedig felismerést, hogy ez a forradalom, ez a szabadságharc az ország egészében, a nemzet lelkében zajlott. A legfontosabbat elérte” – mondta a Áder János.
 
Hozzátette, hogy a szabadságharc az önrendelkezés felelősségét, a polgári fejlődés lehetőségét üzente. „Hogy nincs többé erő, nincs többé hatalom, sem Világosnál, sem Aradnál, mely megállítaná az önmaga útját járni kívánó magyar nemzetet” – mondta.
 
A köztársasági elnök emlékeztetett Deák Ferencre, aki miközben a kiegyezésen dolgozott, a vértanúk emlékére tizenhárom tölgyfát ültetett, melyek többsége ma is él. 
 
Az államfő beszéde után az ünneplőkkel közösen a Vértanúk terén megkoszorúzta Manszbarth Antal és Szikszay János emlékoszlopát, majd a temetőben is koszorút helyezett el sírjaiknál,
 
A huszonhét esztendős Manszbarth Antal római katolikus plébános és a negyvenhat éves Szikszay János református lelkész Csákberényben végezték szolgálatukat. Miután a császári alakulatok a móri járást elfoglalták, a népfelkelésről prédikáltak és az egyházközségekben emelték fel szavukat a császári kormány ellen. 
 
Letartóztatásuk után Nagyigmándra, Haynau főhadiszállására kisérték őket, ahol a főparancsnok jóváhagyta halálos ítéletüket és 1849. július 12-én mindkettejüket kivégezték, testüket fél napig közszemlére tették, majd Nagyigmándon temették el őket.
 
A településen tiszteletükre 1908-ban emeltek emlékoszlopot a református templom mellett, és minden évben július 12-én emlékeznek rájuk.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2013. október 06. 23:44
Mikor koszorúzza meg magyar politikus a kossuthisták által kivégzett papok és más magyarok sírját?
Akitlosz
2013. október 06. 19:50
Soha nem bírja Deákozás nélkül. Egy hangyányit azért visszavett a tavalyi otromba beszédéhez képest, de nála és pártjánál is még mindig Deák a példakép, nem pedig a vértanúk, nem a szabadságharcosok. :-(
Arma Gedeon
2013. október 06. 17:37
Felháborító, hogy felségsértésért kivégzés járt! http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3nay_J%C3%A1cint "A tavaszi hadjárat hírére Rimely Mihály főapát Bakonybélre helyezte, hogy távolabb legyen a győri forradalmi eseményektől. Hamarosan visszahívták, és a főapát Győrbe küldte Császár Herman rendtársuk megmentésére, akit a forradalmi hatóság halálra ítélt, mivel bántó és sértő megjegyzéseket tett Kossuthra. Poeltenberg tábornok segítségével megmentette rendtársát a kivégzéstől. )"
sellafield1957
2013. október 06. 17:23
kibassza a sándor palota ablakát és bemondja amit leírt neki valaki ... kicsit kakukkos órás az egész
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!