The Economist: Matolcsy Orbán egyik leglojálisabb katonája

2013. március 08. 14:27

Az Economist Matolcsy jegybankelnöki kinevezéséről ír, míg a La Libre Belgique bírálja a kormányt a tervezett alkotmánymódosítás miatt.

2013. március 08. 14:27

A tekintélyes brit gazdasági-politikai hetilap, az Economist „Orbán katonái” címmel közölt írásában idézi az Eurasia Group nevű globális kockázatelemző csoport egyik szakértőjét, aki szerint Matolcsy György Orbán Viktor miniszterelnök „egyik leglojálisabb katonája”, aki „teljesen lerombolta a kormány költségvetési politikájának hitelességét (…) most pedig az a kockázat, hogy ugyanezt teszi a monetáris politikával”.

A kötvénypiac stabil, a legtöbb tavalyi állampapír-kibocsátást túljegyezték, a hozamok hétévi mélyponton vannak. E lelkesedés forrása azonban inkább a bőséges piaci likviditás lehet, semmint a nagyobb bizalom. Simor András, az előző MNB-elnök nagy megbecsültségnek örvendett, Matolcsy György ugyanakkor csak a legújabb olyan Orbán-hű személyiség, akit egy valaha független intézmény élére neveztek ki. Matolcsy nemzetgazdasági miniszteri tisztségének utolsó napjaiban úgy írta át a szabályokat, hogy azok nagyobb hatalmat adjanak az MNB-elnöknek. Kevesen hiszik, hogy ezzel az intézmény függetlenségének erősítése lett volna a célja – áll az Economist pénteki írásában.

A La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken a magyar alaptörvény tervezett módosításáról ír. Az „Orbán alkotmányos megszállottsága nyugtalanítja Európát” című írásban Gilles Toussaint leírja, hogy az Európai Parlament (EP) alapjogi bizottságában több EP-képviselő nyugtalanítónak nevezte a „nagyon konzervatív” Orbán Viktor kormánya által kidolgozott módosító javaslatot, mert az szerintük veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét és gyengíti az állampolgárok alapvető jogainak védelmét.

A cikk beszámol arról, hogy a módosítás több olyan vitatott rendelkezést is újra bevezetne, amelyeket az európai intézmények is bíráltak, az Alkotmánybíróság pedig megsemmisített. Megemlíti, hogy már negyedik alkalommal módosul az alkotmány, holott „alig több mint egy éve” hatályos.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2013. március 08. 20:47
"Matolcsy Orbán egyik leglojálisabb katonája" Így van. Sőt! Én ennél továbbmennék. Orbán Matolcsy gazdaságpolitikai és pénzügy-politikai elképzeléseit hajtja végre. Matolcsy a kormányra kerülés előtt évekig ezen dolgozott. Megvalósította a gazdaságpolitikai részt, most az MNB-n keresztül jön a második fázis. Matolcsy Orbán jobbkeze. Matolcsy Orbán bizalmasa. Orbán elkötelezte magát egy unortodox gazdaságpolitika irányába, amit most végrehajt. Aki esetleg a szoci érában olvasgatott Matolcsytól kormánykritikát, az most viszontláthatja mindazt, amit Matolcsy már akkor megfogalmazott. Ja, hogy nem figyeltetek? Az a ti bajotok. :)
Akitlosz
2013. március 08. 19:47
A számok mást mondanak. A korábbi kormányok költségvetései rosszabbak voltak, és hiteltelenebbek is. Semmiféle saját maguk által kitalált és vállalt "konvergencia programot" sem tartottak be, sőt folyamatos túlzott deficit eljárás alatt áll az ország az EU-ban a korábbi kormányok miatt.
ciseaux
2013. március 08. 17:38
Az "A Közgazdász" szerint: "Andras Simor, the outgoing governor was well regarded." (Simort, a távozó kormányzót kedvelték.-kérdés, hogy kik, mert így bővült velük a vesztünket akarók stábja is!) Ha én piac lennék, Yubby dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum. Egész nap csak biddy biddy bum, nem olvasnék The Economist-Financial Times-t! Mert a jelek szerint a jósdájuk bedöglött, képtelenek előre jelezni, ha az Euró-zóna összeomlik, ha a Wall Street kufárjai bedöntik a fél világot, vagy, ha EU tagállamokból P.I.G.S. lesznek.
sasadi
2013. március 08. 17:21
Egyértelmű, hogy azért támadják Orbánt és Matolcsit, mert bevonták a bankokat és a nagy multi cégeket a válság kezelés finanszírozásába. Ha nem ezt teszik már be kellett volna vezetni az ingatlanadót, nem lehetett volna emelni a nyugdíjakat (sőt lehet, hogy csökkenteni kellett volna) és az állami alkalmazottak juttatásait, valamint a szociális juttatásokat is csökkenteni kellett volna. (Ez történt pl.Görögországban, Romániában.) Hogy egyeseknek ez miért nem tetszik én nem tudom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!