Nyílt levél a Hír TV Gyógyhír c. műsorának

2012. szeptember 19. 17:45

A több személlyel külön-külön készített interjúkból Önök egy olyan, párbeszédnek látszó valamit vágtak össze, amelynek végkicsengése egyértelműen az oltásellenes oldalnak kedvezett.

2012. szeptember 19. 17:45
Szkeptikus Társaság

„Tisztelt Gyógyhír!

Szeptember 9-i, »A BCG oltás hatékonysága« c. műsoruk véleményünk szerint súlyosan elfogult volt az oltásellenesek javára. A műsorban aránytalanul sok időt kapott egy laikus, az oltásokhoz egyáltalán nem értő személy, Labant Csaba. Emellett a több személlyel külön-külön készített interjúkból Önök egy olyan, párbeszédnek látszó valamit vágtak össze, amelynek végkicsengése egyértelműen az oltásellenes oldalnak kedvezett.

A műsorban súlyos tévedések hangzottak el, és olyan csúsztatások, amelyek alkalmasak voltak a nézők félrevezetésére.

A BCG oltás hatékonysága a tüdőtuberkulózis ellen ismert módon földrajzi hely szerint változó. Az Egyenlítőhöz közeli országokban nem véd, Nagy-Britanniában viszont 60-80%-os védettséget nyújt. Ugyanakkor mindenhol jelentős védettséget nyújt a miliáris tuberkulózis - a tuberkulózis azon fajtája, mikor nagyszámú kórokozó szóródik a vérárammal - és a tuberkulózis okozta agyhártyagyulladás ellen. Ezeknek a tényeknek Önök is könnyen utánajárhattak volna, az Interneten is bőségesen találni információt a nagyközönségnek szóló tájékoztatástól kezdve a komoly tudományos tanulmányokig.

Minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy nem végeztek tudományos vizsgálatokat az oltások hatásosságának és biztonságosságának vizsgálatára. Éppen ellenkezőleg, rengeteg ilyen vizsgálatot végeztek. Magyarországon a vakcinák gyógyszernek minősülnek, és ennek megfelelően át kell menniük a minden gyógyszerre előírt biztonságossági és hatásossági klinikai tesztek fázisain, mielőtt forgalomba hozzák őket.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csikó
2012. szeptember 25. 00:00
Remélem, ez nem a Vágó szkeptikus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!