Nem értik a GVH eljárását a dinnyeügyben érintett szervezetek

2012. augusztus 30. 16:45

A dinnyeügyben érintett szervezetek és cégek továbbra is úgy látják, hogy nem sértettek versenyjogot. A megkérdezettek egy része azonban még nem reagált a Gazdasági és Versenyhivatal által indított eljárásra.

2012. augusztus 30. 16:45

Csodálkozással és értetlenséggel fogadta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, hogy a versenyhivatal szervezetüket is bevonta a vizsgálatba. Az elnök szerint érthetetlen a kartellgyanú, hiszen a magyar dinnye promóciója kapcsán tartott véleménycserén árról szó sem esett, csupán szakmai kérdéseket vitattak meg.

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy a versenyhatóság akkor nem tett semmit, amikor az áruházláncok visszaéltek gazdasági erőfölényükkel. Most viszont vizsgálódik, amikor a magyar gazdák érdekeit kívánják érvényre juttatni. A szakmai érdekképviseleti szervezet vezetője jelezte: az érdekvédő tevékenységgel nem hagynak fel, sőt azt a későbbiekben ki kívánják terjeszteni a magyar paprika és alma promóciójára is.

Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója fenntartja korábbi nyilatkozatát, miszerint a Vidékfejlesztési Minisztérium a „dinnye kerekasztalon” nem írt elő kötelező árat a gyümölcsre. A megbeszélésen Budai Gyula arra hívta fel a kereskedők figyelmét, hogy a magyar dinnyetermelőktől vásárolják meg a dinnyét, ha lehet és  az ár kialakításakor tanúsítsanak önmérsékletet a szezon elején. Rögzített árról azonban Fodor Attila szerint nem volt szó.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kommentelő
2012. augusztus 30. 19:21
"Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke" Az összeférhetetlenséggel mi történt?
figyelmeztetés
2012. augusztus 30. 19:20
"a versenyhatóság akkor nem tett semmit, amikor az áruházláncok visszaéltek gazdasági erőfölényükkel." Ez konkrétan jogos. Naponta lehetne vizsgálódni a multik árképzésével, beszállítókkal szembeni fellépésével kapcsolatban. Például mikor a telekom cégek egyszerre emelnek árat, stb. Vagy a hiperek 3 hónapos határidővel fizetnek, mikor a készlet forgási sebessége pár nap, azaz már régen eladták az árut, de még ülnek a pénzen. Vég nélkül lehetne ezeket sorolni, de a Versenyhivatal ingerküszöbét sose érik el.
Kommentelő
2012. augusztus 30. 19:19
"A kilencvenes években háromszoros árréssel kereskedett magyar dinnyével, nyáron pedig import dinnyét árult ­Pócs János cége – állítják a „dinnyeháborúban” csatasorba álló fideszes képviselő egykori üzletfelei. Pócs először tagadta, majd beismerte: cége a szezon előtt külföldről behozott görögdinnyét árult, de állítása szerint mindig jelezték az áru eredetét." http://hvg.hu/itthon/20120816_Pocs_Janos_dinnye_uzlet
Kommentelő
2012. augusztus 30. 19:18
"A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?" – tette fel a kérdést az államtitkár [Budai Gyula]." http://hvg.hu/itthon/20120813_budai_gyula_algyo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!