Kikből lesz elismert egyház?

2012. február 14. 14:19

Újabb felekezetekről döntött az egyházügyi bizottság kedden. A testület csak a Magyarországi Muszlimok Egyháza elismerését támogatta, de Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége és a SZIM Salom Progresszív Zsidó Hitközség sorsáról is szavazhat a ház. A többi felekezetet nem támogatták.

2012. február 14. 14:19

Az alkotmányügyi bizottság kedden csak a Magyarországi Muszlimok Egyházának országgyűlési elismerését szorgalmazó módosító indítványt támogatta az egyházügyi törvényhez benyújtott javaslatok közül. A fideszes Demeter Zoltán módosító javaslatában azt kezdeményezte, hogy az eredeti javaslatban egyedüliként szereplő Magyar Iszlám Közösség mellett a Magyarországi Muszlimok Egyháza, illetve a két közösség által kezdeményezett Magyarországi Iszlám Tanács kerüljön bele az Országgyűlés által elismert egyházak közé.

A bizottságban emellett még 34 egyházügyi törvényhez érkezett módosítóról szavaztak, amelyek szintén különböző egyházak elismerését javasolták. Ezek közül egyet sem támogattak és csak kettő kapott egyharmados támogatást. Így szavazhat az Országgyűlés a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége és a SZIM Salom Progresszív Zsidó Hitközség elismeréséről, amelyeket az LMP-s Szabó Tímea kezdeményezett. A többi módosító javaslat egyharmados támogatást sem kapott, így az Országgyűlés nem is szavazhat róluk. 

A tavaly december 30-án elfogadott egyházügyi törvény tizennégy egyházat ismert el, ugyanazokat a vallási közösségeket, mint a nyáron elfogadott, ám az Alkotmánybíróság által megsemmisített jogszabályban. Múlt pénteken az emberi jogi bizottság ülésén elfogadtak egy bizottsági előterjesztést, amely további 17 felekezet ismerne el egyházként.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pimepime
2012. február 14. 21:00
Egy telefon Amerikából, és máris egyházzá válik bármilyen zsidó társaság Ma az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén kiderült, hogyan válhat kormányzati nyomásra egyik pillanatról a másikra egyházzá egy vallási felekezet. A siker receptje nem más, mint egyes kormányközeli prominensek gátlástalan lobbija, jelen esetben a washingtoni magyar nagykövet, Orbán Viktor egyik legfőbb bizalmasának telefonhívása. Alább olvasható Rubovszky György (KDNP-s képviselő - a szerk.) vallomása (jegyzőkönyvből vett idézet) és célzott utasítása saját frakciótársai felé, amelyet az alkotmányügyi bizottság mai ülésén fogalmazott meg a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége érdekében: „Tisztelt Alkotmányügyi bizottság! Meglepő hírem van, hogy tegnap este hazamentem, és kaptam üzenetet Magyarország washingtoni nagykövetétől, Szapáry György úrtól, és ő azt kérte, hogy ezt én szavazzam meg. Szóval én ezen bejelentés után fogok szavazni, de nem akartam bejelentés nélkül csak „igennel” szavazni. Köszönöm.” A Rubovszky György által elmondottak tökéletesen alátámasztják a Jobbik fél éve hangoztatott kritikáját az egyházügyi törvény kapcsán, amely szerint a Fidesz-KDNP pusztán politikai-gazdasági lobbik alapján dönt egyházak és vallási közösségek sorsáról. Szégyen! - írja közleményében Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. További részletek: http://kuruc.info/r/2/92090/#ixzz1mO7dLYqT
korona
2012. február 14. 19:53
Ajánlom, hogy jelentkezzünk be, mint Mandiner- hívők vallásfelekezete. Legalább csurran-cseppen egy kis lé az államtól.
magnamater
2012. február 14. 18:14
Buták vagytok, libsi libuskák, hogy nem tiltakoztok a muszlim egyház ellen, hisz ha el fog terjedni,behozzák a muszlim igazságszolgáltatást, ha férjhez mentek, s a férj nem fog szűznek találni, joga lesz a nyakatokat kitekerni. Szerencsére , ez a vallás nem fog túlságosan elterjedni, a lakótelepi lakásba négy asszony nem fog beleférni. A hindu vallásnak meg lesz a haszna: elszámoltatás elől menekülők a Patkányok Templomában menedékre fognak találni.
Zokni
2012. február 14. 15:47
Gratulálok. Mindazoknak, - akik fent nevezett bizottság tagjai, valamint a Parlament azon tagjai, akik megszavazták az egyházi törvényt, és most meg fogják szavazni a kiegészítést, és a fenti elutasítást is, - az alábbiakra hívom fel a figyelmét. TÖRVÉNYJAVASLAT ISTENRŐL Benyújtó: Zokni Típus: törvényjavaslat A szavazás: minősített többség. A csatolt iromány száma: Z/0001 ... Z/0001 Istenről "I. Fejezet A törvény célja A Mindenható létének törvénybe iktatása II. Fejezet Értelmező rendelkezések Mindenható, Isten a világok ura, múlt és jövendő leghatalmasabbja, a boldogságos Szűz egyfia, országunk kedves uralkodója (nem mindenben azonos a miniszterelnökkel), szeretett barátunk, szülőnk és életünk Értelme. III. Fejezet A törvény személyi és tárgyi hatálya Minden halandóra vonatkozik, minden időben, halála után is születése előtt is. IV. Fejezet A közzétételre és kommunikációra vonatkozó szabályok A közzététel alapvető szabálya: most, és mindörökké. Kelt, mint fent, Isten nevében Orbán Viktor miniszterelnök sk."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!