Gripenek: sikeres lehet az újratárgyalás?

2011. december 31. 10:59

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy lezárultak azok a szakértői tárgyalások, amelyek célja a 2001-ben vásárolt Gripen vadászgépek lízingfeltételeinek megváltoztatása. A lap írása alapján az új konstrukció fenntarthatóvá teheti a Honvédelmi Minisztérium büdzséjét, ugyanakkor a Népszabadság szerint az csak a jelenlegi kormánynak nyújt könnyebbséget.

2011. december 31. 10:59

A szombati Magyar Nemzet szerint december 20-án lezárták azokat a tárgyalásokat, amelyek célja a Gripen vadászgépek lízingszerződéseinek módosítása volt. A lap szerint a lízingügyletek futamideje ezzel megkétszereződhet, a lejárat időpontja pedig 2026-ban lesz.

Az MN cikke szerint a szocialista kormány által 2003-ban megkötött szerződés fenntarthatatlanná teszi a Honvédelmi Minisztérium költségvetését, ezért a feltételek újratárgyalása alapvető fontosságú a tárca számára. Hivatalos kormány-előterjesztés az ügyben január 4-re várható, a tárgyalásokról Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig folyamatosan informálta a miniszterelnököt is - írja a napilap.

Az új feltételek nem változtatnak a vadászgépek bérleti díján, ugyanakkor a megnövekedett futamidő két százalékos kamattal terheli meg a pénzügyi költségeket. Az új konstrukció értelmében 2016 a szerződésben rögzített 216 milliárdos végösszeg felét sem kellene kifizetni, az ezt követő tíz évben pedig felosztva kellene kifizetni a 2003-as szerződés után még ki nem fizetett bérleti díjat. Ez a Magyar Nemzet információi alapján összességében számottevően kisebb lenne, mint a 2006–2016 közötti tíz évben kifizetett bérleti díj.

Az ügyben az ellenzék is megszólalt, az DK-s Vadai Ágnes a parlamentben kérdést tett fel Hende Csaba honvédelmi miniszternek. A Népszabadság svéd forrásai szerint a kormány célja az, hogy a ciklus végéig csökkentse a Gripenek lízingdíjait, amelyek a következő kabinet idején ismét megnövekednének. A Magyar Nemzet ugyanakkor arra emlékeztet, hogy ezt a taktikát éppen a szocialista Medgyessy Péter kormánya alkalmazta 2003-ban.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pierre bayle
2012. január 01. 23:09
Alighanem mindkét oldal durván sáros az ügyben, nem csoda, hogy valódi vizsgálat nem volt és nem is lesz. Szerintem egyébként adjuk tovább a gépeket a picsába, s költsük a pénzt valami hasznosra, mittomén, felsőoktatásra, egészségügyre vagy stadionokra!
Faqtya ezredes
2011. december 31. 14:55
Tisztelt miniszterorru tábornok és tisztitüurak! Ezzel a grippen hajdredendbe hadithhenhhikaji nátókompatikibilátásu harcirepüpügép vásálálással úgy járulunk hozzá az európai unió szabatolásosához. Javul NATO kompatim-tibilátásusunk, szavatolásasához, haditechniatnikai, erőss-erösíti, kompatibilátásunk, vásárlálás, hajdredendbe.
hazug politikusok
2011. december 31. 14:50
Budai Gyula majd kinyomozza és mindenkit feljelent az ügyben.
Öreg
2011. december 31. 14:45
Azért nehéz elfogadni, hogy egyeseknek a Magyar Nemzet, a Heti Válasz, A HIR TV ..stb pártsajtó, ami szemben áll olyan jeles, közismerten pártsemleges, elfogulatlan információs forrásokkal, mint a Népszabadság, Népszava, ATV, 168 óra vagy HVG. Legalább az év utolsó napján elfeledhetnék a kedves vitatársak az egész éves baromságaikat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!