WikiLeaks: Orbán megbánta a Gripen-döntést

2011. szeptember 26. 10:48

Több országban figyelemmel kísérték a nagykövetségek a nemzetközi harcigép-eladásokat - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott, Népszava által is közölt iratokból. A dokumentumok szerint Orbán Viktor 2008-ban belátta: károkat okozott a Gripen-vásárlással és az Irakban állomásozó magyar kontingens hazahozatalával.

2011. szeptember 26. 10:48

„Az Orbán-kormány időszakában meghozott döntés, hogy Gripen harci gépeket vásároltak, korlátozott haszonnal járt Magyarország európai uniós kapcsolataiban, és semmiféle hasznot nem hozott a NATO-tagságot illetően” - írta a 2006-os választások előtt elemzésében Philip Reeker nagykövet-helyettes, hozzátéve: a Gripen-ügylet „nyugtalanító emlékeket idéz fel arról, hogy a Fidesz mindig képes meglepetéseket okozni”.

A Fidesz húsz évét összefoglaló jelentésében, 2008 áprilisában April Foley nagykövet már hajlamosnak mutatkozott fátylat borítani a rossz emlékű Gripen-döntésre - összegzi a Népszava. „A Fidesz figyelemreméltó eredményességgel javította kapcsolatait a transzatlanti közösséggel” - vélekedett a nagykövet, akinek beszámolójából az is kiderül, hogy Orbán Viktor akkora már megbánta, hogy nem az F-16-osok mellett döntött.

„Orbán - magánbeszélgetés során - elismerte, hogy milyen károkat okozott saját reputációjának és pártja amerikai kapcsolatainak, egyrészt a Gripen-vásárlással, másrészt pedig azzal, hogy megvétózta az Irakban állomásozó magyar kontingens továbbszolgálását. Az elmúlt években a Fidesz-elnök robusztus atlantista külpolitikai irányvonalat alakított ki - a NATO-bővítéstől az energiabiztonságig számos kérdésben” - írta April Foley.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
romboló
2011. szeptember 26. 16:03
2008-ra fogyott el az érte kapott suska, megbánta hogy olyan keveset kért, bánkódott a francba többet is kérhettem volna, kár hogy a légi utántöltés, és a mai napig nem létező hozzávaló rakétarendszer nem nekem jutott eszembe, a francba a szocik leleményesebbek voltak na ez a bánat oka
magnamater
2011. szeptember 26. 14:34
A Gripen ügy is egyike volt azoknak,melyekben a kormány nem a közvélemény figyelembevételével döntött.Közismert volt a katonai vélekedés: a Mig-ek olcsóbbak és jobbak, eleitől kezdve korrupciógyanús volt ez az ügy.
predator
2011. szeptember 26. 12:50
„Orbán - magánbeszélgetés során - elismerte, hogy milyen károkat okozott saját reputációjának és pártja amerikai kapcsolatainak, egyrészt a Gripen-vásárlással, másrészt pedig azzal, hogy megvétózta az Irakban állomásozó magyar kontingens továbbszolgálását. Az elmúlt években a Fidesz-elnök robusztus atlantista külpolitikai irányvonalat alakított ki - a NATO-bővítéstől az energiabiztonságig számos kérdésben” - írta April Foley Tehát lefordítva "pozitív" változáson ment át és jó seggnyaló lett.
Gombóc XVI. Artúr
2011. szeptember 26. 11:42
Node azért néhányak "zsebe" nem bánta meg a döntést. A hadi-beszerzéseket a világon mindenhol végig kíséri a korrupció, mert hatalmas pénzekről van szó. Node persze ezt mindenhol tagadják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!