Teljesen átépítenék a Széll Kálmán teret

2011. június 30. 08:07

Elbontanák a metró legyező alakú épületét, a pavilonokat, a tér peremére tolnák ki a megállókat. Finta József, az átépítés koncepcióját kidolgozó iroda vezetője néhány földszintes házat is elbontatna a Millenáris irányában.

2011. június 30. 08:07

A lehető legolcsóbb megoldással egy jól működő közösségi teret szeretnének létrehozni a Széll Kálmán (egykori Moszkva) tér átépítése során a tervezők - mondta el Finta József építész, a tér átépítésének építészeti koncepcióját kidolgozó tervezőiroda vezetője a Népszabadságnak.

A Főmterv a tér peremére tolná ki a megállókat, illetve a síneket és a buszutakat, felszabadítva a tér közepét az embereknek. Itt lehetne minőségi „találkahelyeket”, közösségi funkciókat kialakítani. Ehhez a téren el kell bontani a metró legyező alakú épületét, az összes pavilont, és kiseperni az egyébként is elavult utcabútorokat és felesleges építményeket.

Finta szerint ideális az lenne, ha néhány földszintes ház bontásával közvetlen kapcsolatot lehetne teremteni a Millenárissal a Fény és a Retek utca irányába, illetve a másik oldalon a Városmajorral, távlati lehetőségként a Déli pályaudvar és a Vérmező felé történő nyitásra.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoCsak
2011. június 30. 16:04
Ezt olvassa kompetens ember is?
NoCsak
2011. június 30. 16:04
Ezt olvassa kompetens ember is?
cutcopy
2011. június 30. 12:10
Ez Kóka János ígérete volt még pár éve.. tessék jogdíjat fizetni neki..!
NoCsak
2011. június 30. 11:32
"Elbontanák a metró legyező alakú épületét, a pavilonokat" Csak 70 éve járok keresztül a Széll Kálmán téren. A tér rendezése elsősorban a villamosok-metró-buszok forgalmához (átszállási lehetőséghez) kell alkalmazkodni. Ezt többször megpróbálták. Elég jó sikerekkel. Milyen épületek lebontásával lehetne a Millenáris felé nyitni? A Dékány utcán keresztül a Fényutcai piac, vagy a kb 5 emeletes házak bontásával? Vagy kinyitnának 1-2 házat a Városmajor felé, amivel jó sok bűzt árasztanának a major felé? A Déli felé lebontanák a posta palotát? Jó ötletek? "minőségi találkahelyeket”? Ha ha ha "Ehhez a téren el kell bontani a metró legyező alakú épületét, az összes pavilont, és kiseperni az egyébként is elavult utcabútorokat és felesleges építményeket." OK lebontják a metró bejáratot, és? Építenek egy kupalakút, mert az a divat? Lebontanák az össze pavilont, és? Építenének újakat. Ezért nem kellene 200 milliós terveket csináltatni a fővárosnak, ahol eddig már annyi hüeséget csináltak hogy ihaj! A gumiteret még nem találták ki. Az ész bajjal jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!