Két évet is kaphatnak a táppénzcsalók

2011. június 14. 19:51

A parlament keddi döntése értelmében a jövőben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések.

2011. június 14. 19:51

Két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítette ki a büntető törvénykönyvet (Btk.) kedden az Országgyűlés. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi indítványát a kormánypártok mellett a Jobbik is támogatta, az MSZP nemmel szavazott, az LMP tartózkodott.

A módosítás alapján két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki társadalombiztosítási ellátás, illetve az államháztartás alrendszereiből jogszabály alapján nyújtható pénzbeli vagy természetbeni juttatás megszerzése vagy megtartása céljából mást tévedésbe ejt, tévedésben tart vagy a valós tényt elhallgatja és ezzel kárt okoz. Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a kárt a vádirat benyújtásáig megtéríti.

Az indoklás szerint ezzel a társadalombiztosítás és a szociális ellátások rendszerének kijátszásától óvnák a büdzsét, lehetővé téve a szankcionálást akkor is, ha az okozott vagyoni kár nem éri el a költségvetési csalás megállapításához szükséges - kétszázezer forintos - bűncselekményi értékhatárt. Az alapesetben ugyancsak két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó költségvetési csalás büntetési tétele különösen jelentős vagyoni kár esetén öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bihari73
2011. június 15. 10:38
Ebben az országban?... Ennyi börtön férőhely nincs...
itstrue
2011. június 14. 21:24
Ez mekkora!! Ha lop Cini 120 milliót az ugyanúgy 2 évet kap, mint a táppénzcsaló. Ez most hogy?!
HSL
2011. június 14. 20:27
Megjegyzés: nem ártana a börtönhelyeket is gyorsan bővíteni, akár néhai laktanyák gyors kipofozásával. Lesz itt ügyfél...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!