Elbuktak a bunyevácok

2011. május 16. 22:00

Elutasította a parlament a bunyevác népcsoport hivatalos elismerésére vonatkozó országos népi kezdeményezést.

2011. május 16. 22:00

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a bunyevác népcsoport hivatalos elismerésére vonatkozó országos népi kezdeményezést. Az indítványra 258 képviselő nemmel szavazott. 41-en tartózkodtak: 39 jobbikos politikus, a független Molnár Oszkár és a fideszes Szabó Csaba. 21-en igennel voksoltak: hét fideszes - köztük Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója - , három szocialista, tíz LMP-s és a független Szili Katalin pedig támogatta a bunyevácok kezdeményezését.

Egy bajai magánszemély, Muity Mihály nyújtott be korábban országos népi kezdeményezést azzal kapcsolatban, hogy a magyarországi bunyevácokat a kisebbségi törvény alapján ismerjék el nemzeti kisebbségként és egészítsék ki velük a Magyarországon honos népcsoportok felsorolását. Az OVB január 12-i ülésén állapította meg, hogy van annyi érvényes aláírás, amennyi a kezdeményezéshez szükséges, az Országgyűlés azonban ezt hétfőn elutasította.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2011. május 18. 09:20
Benne van: A jelenlegi: "A Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért [...]" Az új: "Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem elõtt tartva felelõsséget visel a határain kívül élõ magyarok sorsáért,[...]"
Julio Salazar
2011. május 17. 12:19
Mi a tököm az a bunyevác ??? Különben is alsó vagy felsőbunyevác ?? Én besenyő vagyok. Az én jogaim az smafu !?
crm114
2011. május 17. 10:20
Helyes döntés született, a bunyevácok elismerését a horvátok horvátellenes gesztusként értékelték volna, ugyanaz a kategória, mint Erdélyben a magyarok, csángók és székelyek megkülönböztetése. "Bunyevác" részről pedig az ügy valószínűleg etnobiznisz, ugyanaz, mint amikor Magyarországon autonómiát követel a "jász nemzet" (orosz segítségben reménykedve, ami miatt törekvésük túlnő a rossz vicc kategórián), vagy a "hun kisebbség" küzd az elismerésért.
gentry
2011. május 17. 10:11
Irígylem a bajai magánszemély Muity Mihály problémáit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!