Zuschlag-per: pályázat nélküli pénzek

2009. október 07. 14:32

Az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól gyakran kaptak az átlagnál jóval magasabb összegű egyedi támogatást a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek - mondta a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per szerdai tárgyalási napján meghallgatott tanú.

2009. október 07. 14:32
Az egyedi kérelmekről Ocsovai Tamás akkori helyettes államtitkár döntött, akinek volt pénzkerete a civil szervezetek közvetlen támogatására - közölte a tanú, aki Ujhelyi István elnöksége idején a Fibisz elnökségi tagja volt, majd Ocsovai Tamás beosztottjaként a minisztériumban dolgozott. A tanúnak tudomása volt arról, hogy Zuschlag János civil szervezetekből álló hálózatot működtetett, amelyről azonban a nyomozati szakban történt kihallgatásakor megjegyezte: senki sem látta azoknak a szervezeteknek a tagjait. Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: aránytalanul sok esetben nyújtottak be egyedi támogatási kérelmet a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek, és az átlagnál jóval nagyobb összegű támogatást kaptak. Példaként elmondta: az átlagos egyedi támogatás nagysága pár százezer forint volt, míg a Zuschlaghoz köthető szervezetek egyedi támogatása esetenként megközelítette a kétmillió forintot is.

Vallomása szerint Ocsovai Tamás helyettes államtitkártól ő és munkatársa egy idő után írásban kértek utasítást a beadott kérelmek támogatására. Nagy hasonlóságot mutattak a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek kérelmei, ezért "nem volt jó érzése" azokkal kapcsolatban. A tanú arra nem tudott válaszolni, hogy a helyettes államtitkár milyen szempontok szerint hozta meg a döntéseit a vádban szereplő civil szervezetek kérelmei esetében. Arra sem tudott válaszolni, hogy a helyettes államtitkár egyeztetett-e a minisztérium akkori vezetésével. A tanú szerint köztudomású volt, hogy mely szervezetek tartoznak Zuschlag János érdekeltségi körébe, annak ellenére, hogy egyiken sem szerepelt az elsőrendű vádlott neve. (MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sunázó
2009. október 08. 18:47
Újabb baloldali értékek, kedves szoclib bunkók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!