Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A lengyelek és románok már a háborút kockáztatják? – Mandiner Harctér

2024. június 13. 20:31

Orbán Viktor Budapesten kompromisszumra jutott a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, miközben a románok és a lengyelek könnyen háborúban találhatják magukat, ha engedélyezik, hogy az F-16-osok a területükről mérjenek csapást az orosz erőkre.

2024. június 13. 20:31
null

A műsorban elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • Európában visszaszorultak a zöld pártok
  • Oroszország soha nem fog területekről lemondani
  • Biden nem alkalmas még egy elnöki ciklus betöltésére
  • Kína részvétele nélkül a svájci békekonferencia hatása nem lesz meghatározó

A teljes műsor itt tekinthető meg:

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg Magyarországon tett látogatást, melynek keretén belül sor került egy találkozóra Orbán Viktor miniszterelnökkel. A NATO részéről megerősítést kapott a miniszterelnök, hogy nem kell olyan műveletekben hazánknak részt venni, amelyben a magyarok nem szeretnének.

Robert C. Castel úgy látja, hogy

a NATO-nak sikerült zárni a sorait, beismerve, hogy vannak olyan kérdések, amelyekről a tagországok másképp gondolkodnak.

Meglátása szerint a szövetség hosszú életének is ez a kulcsa, az eltérő nézetek megértése, elfogadása.

Bendarzsevszkij Anton szerint az eseményeket két szinten kell vizsgálni, a kommunikációs szint elkülönítendő a tényleges politikai szinttől, hiszen az efféle találkozókon gyakran más kimenetel születik, mint amelyekről korábban a kommunikációs szinten szó volt.

Magyarországról különböző médiaorgánumok próbáltak kialakítani egy olyan képet, minthogyha a NATO-ban egyfajta kitaszított, hátrányos helyzetben lévő tagország lenne, amely akadályozza a NATO-s döntéshozatalt. Ez nem felel meg a valóságnak. A tényleges döntéshozói szinten látjuk, hogy ennek nincs nyoma. 

– tette hozzá.

Európai parlamenti választások

Még egy hete sincs, hogy sor került az európai parlamenti választásokra, azonban már látható, hogy a politikai térkép átrajzolódott.

A sajtóban úgy jelent meg sok helyen, hogy jobboldali, sőt szélsőjobboldali fordulat történt. Valójában erről nem lehet egyértelműen beszélni.

 – reagált Bendarzsevszkij a választások eredményére.

Szerinte valóban vannak olyan országok, ahol jobboldali pártok a szavazatok döntő részét megszerezték, azonban európai szinten a jobbközép-centrista erőknek megmaradt a szilárd többsége. A választások lényegét abban látja, hogy 

látványosan visszaszorultak a zöld erők.

Robert C. Castel szerint az európai választások nem választások, sokkal inkább hangulatfelméréshez tudja őket hasonlítani.

Ha a választásokon én nem tudom meghatározni, hogy ki legyen a következő kormányfője az Európai Uniónak, akkor ezek a választások annyira sem választások, mint Iránban.

Svájci békekonferencia

Most hétvégén kerül sor a Svájcban meghirdetett békecsúcsra, azonban a legfontosabb politikusok, az amerikai, kínai és orosz elnök nem lesznek jelen a konferencián.

Kína lett volna a kulcs. Kína nélkül sokkal kisebb hatása lesz 

– jegyezte meg Bendarzsevszkij.

Elmondása szerint a kínai elnök távolmaradása azért előnytelen Ukrajna számára, hiszen ők ettől a konferenciától várták, hogy majd nagyobb nyomás kerül az oroszokra. A nyugati támogatás eddig is jelen volt, Kína részéről azonban szükséges lenne nyomást gyakorolni az oroszokra.

Az amerikaiak részéről Joe Biden nem fog részt venni a találkozón.

Maga a tény, hogy az Egyesült Államok elnöke sem lesz ott, szerintem egyfajta jelzés, hogy már az Egyesült Államok sem gondolja komolyan a globális hegemón szerepét. 

– jegyezte meg Castel. 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Az adás a Videán is megtekinthető:

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2024. június 13. 22:57
Hát, ha majd az oroszok visszalőnek, ránk ne számítsatok, barmok!!!
Akitlosz
2024. június 13. 22:04
"A lengyelek és románok már a háborút kockáztatják? – Mandiner Harctér" ezt szeretné.
Vsmeta99
2024. június 13. 21:50
"Svájcban meghirdetett békecsúcsra, azonban a legfontosabb politikusok, az amerikai, kínai és orosz elnök nem lesznek jelen a konferencián." Milyen békekonferenciáról beszélünk, ha a két háborúzó fél elnöke (USA-orosz) nem vesz részt? Sőt a másik gazdasági nagyhatalom - Kína - sem lesz ott? Kaszinóznak egyet, legalább jól szórakoznak, talán Z. hajlandó lesz zongora hangversenyt adni. Az EU-s parlamenti választások eredménye az lehet, hogy csökken a liberálbolsevik túlsúly. Ha annyi eredménye lesz ennek, hogy nem tudnak minden gond nélkül átnyomni eszement törvényjavaslatokat, akkor már eredményt értünk el. Egy földrengésszerű váltás akár még "földmozgást" is okozott volna, sajnos a "lassú víz" stratégia lehet, hogy észszerűbb, a hirtelen pólusváltás ritkán "vérmentes". Az EP választások akkor lenne tisztán nemzeti akaratot tükröző, ha a tagállamok parlamenti választásával együtt tartanák. Amíg a kettőt nem hangolják össze, soha nem lesz konszenzus a nemzeti és EU-s parlament között
lauderstenonis-2
2024. június 13. 21:45
'a románok és a lengyelek könnyen háborúban találhatják magukat, ha engedélyezik, hogy az F-16-osok a területükről mérjenek csapást az orosz erőkre." Ki volt az a barom, aki ezt mondta? A nemzetközi jog értelmében nem számít hadviselő félnek sem Lengyelország, sem Románia azért mert a repülőtereit használhatják az ukránok. Ha a ruszkik olyan idióták lennének, hogy egy nem hadviselő NATO országra csapást mérnének, akkor nem csak a románok és a lengyelek találnák háborúban magukat, hanem a teljes NATO. Igen, a magyarok is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!