Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Elárulta Orbán Viktor politikai igazgatója, mit vár hazánk az új NATO-főtitkártól

2024. június 18. 12:05

Az EP-választáson a választópolgárok egy dolgot egyértelművé tettek: nem elégedettek azzal, amilyen irányba Európa az elmúlt öt évben tartott, és nem elégedettek a brüsszeli bürokraták és a brüsszeli elit politikájával – mutatott rá Orbán Balázs.

2024. június 18. 12:05
Orbán Viktor, Mark Rutte

Nyitóképen: Orbán Viktor és Mark Rutte. Fotó: STEPHANIE LECOCQ / AFP

Az elhibázott európai politikáért felelős pártok nem lehetnek meghatározó szereplői a következő időszakra vonatkozó uniós intézményi leosztásnak, valamint az intézményi vezetői pozíciók szétosztásának, Magyarország azokkal keresi az együttműködés lehetőségét, akik hisznek egy szuverén Európában, hisznek abban, hogy új és másfajta európai politikát is lehet folytatni – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben, kedden.

Orbán Balázs, az uniós tagországok vezetőinek informális munkavacsorája másnapján, magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, az európai parlamenti választáson az európai választópolgárok egy dolgot egyértelművé tettek: nem elégedettek azzal, amilyen irányba Európa az elmúlt öt évben tartott, és nem elégedettek a brüsszeli bürokraták és a brüsszeli elit politikájával. Változást akarnak mind a migráció, mind a zöld átmenet, mind a versenyképesség, mind pedig a szankciós politika tekintetében.

Azok a pártok, amelyek felelősek voltak az elmúlt öt év elhibázott politikájáért, próbálják megkerülni az európai választópolgárok döntését, és egy olyan néppárti, szocialista és liberális koalíciót kívánnak összehozni, amely ellentétes a változás eredményére vonatkozó európai igénnyel – mondta. „Mi, magyarok, ezzel nem értünk egyet.

Szerintünk az európai elhibázott politikáért felelős pártok nem lehetnek meghatározó szereplői a következő időszakra vonatkozó intézményi leosztás, intézményi vezetői pozíciók meghatározásában”

– fogalmazott.

 

Orbán Balázs elképzelhetőnek nevezte ugyanakkor, hogy a következő ciklusban is olyan intézményi vezetése lesz Európának, amelyik háborúpárti, migrációbarát álláspontot foglal el és, „ami számunkra még fontosabb és elfogadhatatlan, hogy feladatának tekinti, hogy nyomást gyakoroljon a békepárti és a migrációellenes kormányokra, így Magyarország kormányára is”.

Ha az uniós intézményi átmenet úgy zajlik le, hogy nem veszik figyelembe az európai választópolgárok akaratát, akkor arra kell felkészülnie Magyarországnak, hogy nagyon jelentős háborúpárti és migrációpárti nyomás alatt lesz a következő években is – figyelmeztetett.

Magyarország keresi az együttműködés lehetőségét az Európai Parlamentben is azokkal a pártokkal, amelyek hisznek egy szuverén Európában, hisznek abban, hogy új és másfajta európai politikát is lehet folytatni. Amelyek hiszik, hogy lehet a migrációval szemben eredményesen küzdeni, lehet egy európai versenyképességet nem lábbal tipró zöld átmenetet megvalósítani, lehet az orosz-ukrán konfliktusban békét teremteni, és lehet Európa gazdasági fejlődését és békés fejlődését biztosító gazdasági modellt létrehozni – hangsúlyozta.

Mi továbbra is azon dolgozunk, hogy jöjjön létre egy változást akarók szövetsége, egy európai nagy szuverenisták politikai csoportosulása, ami a következő években is azért fog küzdeni akár ellenszélben is, hogy Brüsszelben változás következzen be”

– fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Mark Rutte ügyvezető holland kormányfő NATO-főtitkári jelölésével kapcsolatban emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette: „azt várjuk el valamennyi nemzetközi szervezet vezetőjétől, hogy tisztelje Magyarországot” és egyenlő elbánást biztosítson számára minden nemzetközi szervezetben, így a NATO-ban is.

A következő NATO-főtitkár értékes alkut ajánlott Magyarországnak

A szinte biztos befutó Mark Rutte írásba is adná a támogatásért cserébe, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekben, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását. Erről részletesebben itt írtunk.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI/Mandiner)

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zlorinczi
2024. június 18. 15:08
Súlyos valótlanságok, kamu. Bármit ígérhet, mi meg bárhogy spekulálhatunk, mert R. semmivel sem kötelezi el sem magát, sem a (reménybeli) tisztségét. A NATO-főtitkárnak nincs autoritása, nincs joga, hogy felmentsen/kizárjon/kivételezzen tagállamokat a szervezeti feladatok alól. Tiszteletet előírni meg - na szia, uram.
Pelso j.
2024. június 18. 14:47
"Az EP-választáson a választópolgárok egy dolgot egyértelművé tettek" Ez nincs tisztában az eredménnyel, vagy csak zsigerből hazudozik?
B_kanya
2024. június 18. 13:24
"kepiblanc 2024. június 18. 12:23 "„Mi, magyarok, ezzel nem értünk egyet." Te nem is vagy magyar viktor, egy orosz geci vagy! Kétmillió csótány 60-os bolsevik szavazód" A CGI nem látta, hogy az érvényes szavazatok 52%-át szerezte meg a Fidesz, de azt sem, hogy 2022-ben 3 millió feletti szavazat érkezett a Fidesz-KDNP-re listán. És kula bá, a hohol gazdád azt nyilatkozta a Telexnek, hogy Orbán magyarpárti, nem oroszpárti. Ehhez tartsd magad, hohol kapca.
alexandrosz-2
2024. június 18. 13:23
"A kormány továbbra sem támogatja Mark Rutte jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, mivel az észak-atlanti szövetségben alapvető fontosságú a százszázalékos bizalom, márpedig a holland miniszterelnök korábban Magyarország „térdre kényszerítéséről” beszélt" – hazudta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A vétótlan köpcös geci csicska ismèt nagyot szart a választói tátott szájába. Sokadjàra. Megérdemlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!