Az ukránok most lépéskényszerben vannak – Bendarzsevszkij Anton és Robert C. Castel a Mandinernek

2023. május 28. 07:50

Bahmut elfoglalásával egy rendkívül kimerítő hadművelet ért a végéhez, amelyet követően az oroszoknak rendezniük kell a sorokat. Az orosz csapatmozgások azt mutatják, hogy védekező harcmodorra állak be, mivel nincsen erejük egy stratégiai szintű összfegyvernemi támadásra. Az ukránok pedig lépéskényszerben vannak. A Mandiner stratéga vendégei Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója és Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő.

2023. május 28. 07:50
null

„A város 99 százaléka valóban orosz kézen van” – kezdte a beszélgetést Bendarzsevszkij Anton, amellyel utalt a napokban elfoglalt Bahmutra. Hozzátette, 10 hónapnyi – rengeteg áldozatot követelő – harcra volt szüksége az orosz csapatoknak ahhoz, hogy elfoglalják a várost, pedig az orosz média ezt már január végére ígérte. Robert C. Castel a témára reflektálva elmondta,

két dolog nem létezik: az egyik a zöld szamár, a másik a rövid ostrom.

Az általa vizsgált városi ostromok mintázatába tökéletesen beleillik, hasonlóan az Iszlám Állam megszállta Moszul városához, amelyért az iraki kormánycsapatok az amerikai és a török erőkkel együtt 9 hónapon át vívták a harcokat. Ukrajna legjobb seregét egy magánhadsereg, a Wagner-csoport győzte le Bahmutnál, ami önmagában érdekes folyamatokra mutat rá.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, a hadseregek társadalomban betöltött szerepe megváltozott, mivel a vesztfáliai béke (1648) óta kialakult az a norma, hogy az erőszak alkalmazása az államoké, nincsenek magánhadseregek, viszont a Wagner-csoporttal ez látványosan visszatért Európába. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint az ostrom elhúzódásával az orosz erők kimerültek, Bahmut megtartása, illetve elesése mindkét oldal számára szimbolikus.

Orosz kudarc vagy siker?

„Ezt a stratégiát Szurovikin fogalmazta meg, vagyis a sikert az ukrán halottakban mérik és nem az elfoglalt méterekben” – mondta Robert C. Castel. Az orosz hadsereg győzelem-elmélete az, hogy az ukrán hadsereg élőerejét és haditechnikáját semmisítsék meg a „húsdarálóban”. Bendarzsevszkij Anton ezzel kapcsolatban elmondta:

Oroszországban történelmi sajátosság, hogy nem emberi életekben mérik a veszteségeket,

hanem a hadisiker felmutatása a fontos számukra. A Wagner-csoporttal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, nem látni a határokat, hol különül el a zsoldoshadsereg az orosz állami seregtől, ez azért is kirívó, mivel Oroszországban hivatalosan tiltott a zsoldossereg. Robert C. Castel úgy látja, a Wagner-csoport eszköz az orosz állam számára, amelyet gazdasági szempontból is kihasználtak, mivel számos katonát börtönökből toboroztak, akik nem hiányoztak a társadalom szövetéből és a gazdasági szektorból sem. A beszélgetőpartnerek abban egyetértettek, hogy a támadásban lévő harcoló fél nagyobb mértékben veszít el katonákat, mint a védekező.

Bahmut elfoglalása után

Az orosz csapatmozgások azt mutatják, hogy ők most elsősorban védekezésre készülnek

– jelentette ki Bendarzsevszkij Anton, a több hónapon keresztül harcoló csapatoknak szükségük van operatív szünetre, hogy rákészüljenek egy jövőbeli offenzívára. Feltehetően az volt az ukrán taktika, hogy hónapokon keresztül elhúzzák a város védelmét, így kimerítve az orosz erőket. Elmondta, ideje átvenni az ukránoknak a kezdeményezést, amelynek előkészítő fázisa már elindult, és a frontvonalak gyenge pontjaira összpontosítani az ellentámadások jelentős részét.

Castel ennek kapcsán emlékeztetett: a nyugati média télen azt közölte, hogy a megindult orosz offenzíva hatalmas kudarc, viszont szerinte ilyenről szó sem volt.

Az oroszok stratégiailag védekező harcmodorra álltak be, mert a jelenlegi orosz hadsereg nem képes egy összfegyvernemi támadást intézni.”

Kritikus infrastruktúrák veszélyben

A Washington Post pár hete kiszivárogtatott információi szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támadást tervezett a Barátság kőolajvezeték ellen, hogy térdre kényszerítse a magyar gazdaságot. A Daily Mail brit napilap a napokban pedig német rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, az Északi Áramlat földgázvezeték felrobbantásának szálai egészen Ukrajnáig vezetnek.

Robert C. Castel arra hívta fel a figyelmet, hogy évtizedeken keresztül sikerült a világ energia- és telekommunikációs hálózatát megóvni, mivel mindenki érdekelt volt ebben, de attól tart, ez a norma megdőlt az Északi Áramlat megtámadásával, és ezek a rendszerek szabad „prédává” váltak. A beszélgetők ebben egyetértettek, Bendarzsevszkij Anton pedig hozzátette:

Inkább az a kérdés, hogy miért hozták nyilvánosságra. A homályos dokumentumokat hónapok óta szivárogtatják. Véleménye szerint a Barátság kőolajvezeték az ukránok számára stratégiai jelentőségű ahhoz, hogy továbbra is folytatni tudják a háborút. Robert C. Castel a beszélgetés végén rámutatott, „egyetlen egy dolog van, amiben egyetértenek az oroszok és az ukránok, hogy a dokumentumok kiszivárogtatása igen gyatrán megszervezett megtévesztési információs hadművelete volt az amerikaiaknak”.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt: 

A műsor podcast formában is meghallgatható: 

 

Borítókép: Defense of Ukraine / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 28. 18:52
Szar zsidó hohol propaganda. Hazug is, szánalmas is, aljas is. Olyan, mint a zsidó, meg a hohol.
Zolotarjov
2023. május 28. 12:27
A Barátság sztori a háttérhatalom burkolt fenyegetése: ha nem fogjuk vissza az ukránokat, megnézhetitek magatokat. A Washington Post volt az üzenőfüzet.. Az is látványos volt, hogy a bizottság milyen lassan reagált a Vonder nénit ért vádra, és csak annyit, hogy nem mondott ilyet..
eN
2023. május 28. 12:06
Már írtam, hogy ez az Anton az ukrán agitpropot nyomja, semmi szükség rá itt a Mandineren amikor a 444-telex-hvg 0-24 ezeket írja meg. Annyira felőrölték az orosz haderőt az ukránok, hogy a nagy beharangozott tavaszi offenzíva elmaradt (ami eredetileg téli lett volna). Elég nagy baromság, hogy a támadónak vannak nagyobb veszteségei, ennek Castel másik interjúban pontosan az ellentétét mondta nemrég.
eN
2023. május 28. 12:02
ezt a spammelő buzit már ideje lenne végképp ip-tiltólistára tenni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!