A titkosszolgálati rendszer nem James Bondokból áll – Földi László a Mandinernek

2023. május 23. 13:57

A Magyarországra érkező kőolajnak nincs köze az orosz-ukrán konfliktushoz, a Barátság kőolajvezeték ellen szervezett támadás pedig egy preventív kiszivárogtatás eredménye volt. A fegyverszállítások blokkolására azért van szükség, hogy garanciát kapjunk az európai uniós források folyósítására. A Nyugatra érkezett ukrán állampolgárok döntő többsége pedig nem fog visszamenni hazájába. A Mandiner stratéga vendége Földi László titkosszolgálati szakértő, a Védett Társadalom Alapítvány elnöke.

2023. május 23. 13:57
null

„Az ukrán-orosz katonai konfliktusnak mi köze ahhoz, hogy Magyarország kap olajat ezen a vezetéken”? – tette fel a kérdést a beszélgetés elején Földi László reflektálva a Washington Post cikkére: Zelenszkij elnök robbantási tervéről a Barátság kőolajvezeték ellen, hogy nehéz helyzetbe hozza hazánk gazdaságát. A titkosszolgálati szakértő szerint az orosz-ukrán háború formálisan két ország között zajlik, viszont számos állam közvetett módon vesz részt a konfliktusban fegyverek küldésével, a szankciók kivetésével.

Földi László szerint vannak olyan erőterek, „amelyek kiszivárogtatják az információt annak érdekében, hogy prevenciót hajtsanak végre”. Ezzel arra mutatott rá, hogy a kiszivárgott terv elrettentés is lehet, hogy a háborút ne eszkalálják tovább, illetve a béke megteremtésének egyik lépése is lehetett.

Az ukrán vezetés álláspontja szerint Magyarország szélsőséges álláspontot foglal el a gabonabehozatallal kapcsolatban, a bevezetett importtilalom sérti az ukrán gazdák érdekeit. Ezért Ukrajna azt is belengette, hogy a hazánkba irányuló Barátság kőolajvezetéket elzárja. Földi László elmondta: „nemcsak Magyarország szüntette meg a gabonaimportot, hanem sok más ország is”, azok az országok vezették be a korlátozást, amelyeknek nagy gabonatermő területei vannak, saját termésüket nem tudják kivezetni a nemzetközi piacra, mert a rosszabb minőségű ukrán gabonához rendkívül olcsón hozzá lehet jutni. Szerinte Ukrajna

Földi rámutatott, hogy Magyarországot mindig azért támadják, mert eltér a mainstreamtől, kezdve a migrációs válságtól egészen a keleti vakcinák ügyéig. Elmondta, most jelenleg oroszbarátnak bélyegezik a magyar kormányt, amely igazából egy kifogás arra, hogy visszatartsák az uniós forrásokat.

Ukrán támogatások blokkolása és a migrációs kihívás

Magyarország úgy döntött, hogy az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatást blokkolja, amellyel elsősorban Ukrajna fegyverkezését segítik. Földi László szerint azért blokkoljuk, hogy garanciát kapjunk arra, az európai uniós pénzügyi források nem fognak elfogyni, mivel jelenleg ezek a pénzügyi tételek nem érkeznek meg a tagállamokhoz. Szerinte a háború negatív spirálba löki az európai gazdaságot, és a konfliktus folytatása továbbra is felhajtja az árakat.

Németországban a nehéz gazdasági helyzet kihívás elé állítja a szövetségi kormányt, ezért a bevándorlók integrációjára fordított összegeket tartományonként csökkentik, ugyanakkor a beengedhető migránsok számát nem, amely ellen tiltakoztak a tartományok. Patthelyzet alakult ki. Földi László rávilágított, hogy az ukrán menekültek száma a jövőben tovább nő, döntő többségük nem fog visszamenni szülőhazájába. A szakértő szerint számos ukrán állampolgár már a háború előtt elvándorolt, mivel az ukrán gazdaság helyzete már az orosz agresszió előtt is rossz állapotban volt.

– mutatott rá Földi László. Szerinte a menekültek jelentős része az otthon maradt családtagok közül kerül ki.

A titkosszolgálati rendszerről

„A CIA és az orosz titkosszolgálat folyamatosan kapcsolatban van reményeim szerint, ha nincs, az baj” – mondta el a titkosszolgálati szakértő, ugyanis a titkos diplomácia szintjén őszintén lehet kommunikálni, artikulálni, mi az érdeke az adott félnek.

– válaszolta Földi László arra a felvetésre, hogy az ukrán titkosszolgálat állítása szerint háromról is tud. Szerinte nem volt szokás a titkosszolgálatokat bevonni ilyenfajta PR-akciókba mint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek hány dublőre vagy hasonmása lehet. Elmondta, hogy szakmailag tilos odafigyelni a médiában nyilvánosan megjelenő titkosszolgálati információkra. Kifejtette, hogy sajnálatos módon a politika több országban is szakmailag próbál rátelepedni a titkosszolgálatokra, vagyis meghatározza a narratívát, hogyan kell eljárniuk a titkosszolgálatoknak. A titkosszolgálatok lojalitása se abban merüljön ki, „hogy buta politikai elképzeléseket hajtanak végre.”

„A rendszer nem James Bondokból áll, hanem sok okos, értelmes szakmailag különböző területet átfogó emberek tevékenységének az összességéből” – mondta el azzal kapcsolatban, hogyan képzeli el a nagyközönség a titkosszolgálati rendszereket.

Az ukrán ellentámadásról

„Az ukrán harckészültség állapota messze alatta van annak, mint amit igyekeznek kommunikálni” – fejtette ki Földi László reflektálva az ukrán ellentámadási akció tervére.

A szakember szerint sajnálatos módon az ukrán oldal érdeke olyanfajta képek monitorozása, amelyektől a világ elborzad, miközben az ukrán vezetés kiképzetlen civileket géppisztolyokkal küld ki a tankok ellen, mely már „erősen a háborús bűn kategóriája.”

A teljes beszélgetés megtekinthető: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható itt:

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. május 23. 14:06
Kevesen tudnak többet orosz barátaink nagyszerű tetteiről és erkölcseiről, mint a KISZ- és MSZMP-tag, valamint III/1-es kádárista ügynök Földi László. Pár éve ő vetette fel, hogy az egész internetet le kellene kapcsolni és a 3. világháborúról is ő beszélt először. Nem is értem, hogy egy ekkora látnok miért a háttérhatalom által létrehozott interneten osztja meg a próféciáit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!