Új, igazságos határt kell húzni

2023. június 06. 11:48

Magyarország világpolitikai tényezővé vált. Interjú.

2023. június 06. 11:48
null
Budaházy György
Magyar Nemzet

„Ha már Fidesz. Amikor 2018-ban beszélgettünk, azt mondta, 1990 óta ez a legjobban kormányzó kormány, végre Magyarországnak van valódi nemzetközi politikája, végre úgy viselkedünk, mint egy igazi állam. Azt mondta, Orbán Viktor felismerte, hogy hazánk visszaverekedheti magát oda, ahol a történelemben kiérdemelt helye van. Ma hogy látja?

Úgy, hogy még inkább igaz ez. Magyarország világpolitikai tényezővé vált. 1998 után, amikor először voltunk a nagypolitikában tényező, az is Orbán nevéhez köthető, mi voltunk az uniós csatlakozás éllovasa. Akkor még nagyon szerették Orbán Viktort, mint aki a nyugati politikának kedves személy.

Orbán Viktor változott, vagy a nyugati politika?

Orbán szerintem mindig is következetes nemzeti politikát akart folytatni. Nyilván, ahogy változik a világ, sok minden újhoz kellett és kell viszonyulnia, ilyen volt a migráció is. Nyugaton 2010 után még nem gondolták, hogy »veszélyes« ember lenne, bíztak benne. És mire rájöttek, hogy valódi nemzeti politikát folytat, addigra megerősödött.

Utólag belegondolva zseniális, ahogy »átverte őket«, amiért szerintem külön gyűlölik. Mára az élére állt a konzervatív reneszánsznak, ami szinte már egyezik Szent Pio atya jóslataival.  Magyarország kezd olyan pozíciót betölteni, amely Európában nagyon fontos, így, ha sikerül a régi nemzeti keresztény Európát megmenteni, akkor abban nagy szerepe lesz Magyarországnak, illetve a miniszterelnöknek.

A jelenlegi külpolitikai helyzet azért nem túl kecsegtető.

A külpolitikánk markáns és pragmatikus, de nem becstelen. Így kell vezetni egy országot, másként nem is lehet érvényesülni. Kitört egy vihar a világtengeren, és egy ilyen viharban országok szűnhetnek meg, mire elcsendesedik. Ha valaki jól kormányozza az országa hajóját, és a végére nem fordul fel a bárka és halnak meg a matrózok, annak az országnak van jövője.

Orbán pedig, egyelőre, úgy tűnik, hogy jó kapitány, noha nehezebbek a körülmények. Őszinte politikát folytat. Mi, magyarok pedig képesek vagyunk belátni, hogy fegyelmezettnek kell most lenni, és régi katonanemzetként be tudunk állni a jó vezető mögé.

Hogy látja a szomszédunkban, Ukrajnában dúló háborút?

Ebben a háborúban rengeteg érett, nemzőképes, családalapításra kész férfi hal meg. Függetlenül attól, hogy szeretjük-e az orosz vagy az ukrán politikát, a fogyatkozó európai civilizációra nézve ez komoly veszteség. Összességében, az, hogy Oroszország felrúgott egy olyan status quót, ami nekünk száz év gyötrelmes bilincs volt az életünkön, az nem rossz. 

Látni kell, hogy a gyarmatosítók mindig úgy szabtak át és meg határokat, hogy semmivel nem foglalkoztak. Trianon Európára is ilyen hatással volt. Ugyanez a helyzet Oroszországgal és Ukrajnával, amivel az oroszok végül is elvoltak, most viszont megelégelték, hogy a nagyhatalmak, Amerika a nyakukra akar mászni, így felrúgták a status quót.”

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. június 06. 23:03
Tisztán lát a faszi, no!
Lauder Stenonis..
2023. június 06. 21:07
Ez mit szed valóság ellen?
Player1
2023. június 06. 20:59
Bocs, totális tévedés. A régi határt kell újra húzni.
Aramis
2023. június 06. 15:14
Budiházi beindul nem sokára xdxd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!