Ballonháború

2023. február 14. 20:32

Egy újfajta hidegháború, egy nagy stratégiai verseny tanúi vagyunk.

2023. február 14. 20:32
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Szinte már naponta tűnnek fel azonosítatlan tárgyak az amerikai légtérben. Azt Washington sem állítja, hogy ezek mind Kínából származnának, a korábbi években is megfigyelések százait tették hasonló rejtelmes objektumokról, de a másfél hete megsemmisített, minden jel szerint tényleg Peking által gyártott kémballon ügye azt bizonyítja, hogy miközben Washington jelentős segítséget nyújt Ukrajnának az Oroszország elleni harcában, Peking közvetlenebb fenyegetést jelent számára. Sőt, ez egyfajta erődemonstráció is volt a kínaiaktól, hiszen éppen Montana fölé juttattak egy kémballont: itt található az Egyesült Államok három nukleáris rakétasilójának az egyike.

A ballonügy új szintre helyezi az Egyesült Államok és Kína rivalizálását. Korábban a kínai hackerek okozta veszélyre figyelmeztetett az Egyesült Államok, Hszi Csin-ping elnöksége alatt azonban Peking nagy ütemben fejleszti hadseregét, s próbálja kiterjeszteni befolyását a Dél-kínai-tengerre.

Az Ukrajna elleni háború ugyanakkor figyelmeztetés volt mind Joe Biden, mind Hszi Csin-ping számára: nem lehet a végletekig kiélezni a feszültséget például Tajvan miatt, hiszen a világ már így is elég sérülékeny. Tavaly novemberben a G20-ak tanácskozásán megbeszéléseket folytattak egymással, s megállapodtak arról, hogy Antony Blinken külügyminiszter az enyhülés jegyében a Kínába látogat. S épp a vizit előtt fedezte fel az Egyesült Államok a kémballont.

Enyhülésről ilyen körülmények között nem lehet szó és időközben arra is fény derült, hogy Kína a korábban sejtettnél is nagyobb segítséget nyújt Oroszországnak a nemzetközi szankciók kijátszásához. Peking viszont fenyegetésként élte meg, hogy az Egyesült Államok megállapodást kötött a Fülöp-szigetekkel katonai jelenlétének fokozására.

Egy újfajta hidegháború, egy nagy stratégiai verseny tanúi vagyunk, s a történelemből tudjuk: mindez nagyon is aggasztó jövője szempontjából. Nem csak lufi.”

Nyitóképen a kérdéses léggömbről készült felvétel. Fotó: Chase Doak / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. február 15. 17:22
Az Egyesült Államok 1950 óta folyamatosan eregeti a kémballonokat. Vagy tíz éve jártak 4100nál.
Vasalo
2023. február 15. 09:16
# S épp a vizit előtt fedezte fel az Egyesült Államok a kémballont. # Amiröl épp ma derült ki az amerkiai hatoságoktol, hogy a ballonon nem volt semilyen szerkezet ami kémkedésre utalt volna. Azt már egy hete elmondták, hogy navigácios meg hajto szerkezetek sem voltak a ballonon. Arra persze jo volt, hogy leállitsa Blinken kinai utját. Akkor ki is ereszthette fel? Kinek volt érdeke, hogy Blinken ne menjen Kinába?
Upuaut
2023. február 15. 07:33
Egy emberöltővel ezelőtt a fajtád (akár te, is nem tudom hány éves vagy), az amerikai imperializmust ostorozta hasonló esetekben. Amikor Kubában lelőttek egy U-2-est, fontolgatták a katonai támadást, te görény.
balbako_
2023. február 15. 04:35
Ott a gond, hogy szerzőnk nemcsak tornából, de fizikából is felmentett. A ballon, vagy léghajó a szelek játéka. Ezért benavigálni egy katonai objektum fölé szinte lehetetlen. De felesleges is, mert semmivel nem tudna több információt adni, mint az űrben keringő kémműhold. Az eddig közölt képeken nincs semmi, csak az anyag amiből a ballon készült. (És ebből kispekulálni, hogy kínai kémballon nem vall nagy észre.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!