Mit képzeltek ezek? Egy vereség anatómiája

2022. május 03. 22:10

Azt látnám az egyetlen lehetséges kiútnak, ha az ellenzéki szereplők jelentős része egyszerűen eltűnne a politika színpadáról.

2022. május 03. 22:10
null
Kiss Viktor
kissviktor.hu

„Az ellenzék földcsuszamlásszerű választási veresége kijózanítóan hatott a magyar közélet szereplőire és a politika iránt érdeklődő kormánykritikus választók jó részére. Az elmúlt egy hónap nem szólt másról az összefogás térfelén, mint a magyarázatok kereséséről. Ha belegondolunk, ennek a szembenézésnek mérhetetlen nagy tétje van: ne felejtsük el, hogy ebbe a hatalmas fiaskóba a Párbeszédtől a Jobbikig terjedő koalíció tagjai mindent beletettek, amijük csak volt. Mihez kezdjenek ma, amikor kiderült, hogy mindez kevésnek bizonyult? Ennyit tudtak, ennyire futotta?

Magam is egyetértek azokkal, akik a kialakult helyzetben ellenzékváltást sürgetnek, tehát azt látnák az egyetlen lehetséges kiútnak, ha a jelenlegi szereplők jelentős része egyszerűen eltűnne a politika színpadáról. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Nem csak azért, mert a mikroszervezetté zsugorodott elitpártocskákban jobbára nem maradt minőségi „második vonal”, akik az eddigi frontembereket válhatnák. Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a személycserék önmagukban nem oldanak meg semmit. Egy teljesen másik ellenzékre volna szükség.

A posztmodernizálódott politika talán legfőbb sajátossága ugyanis, hogy abban nem személyek, nem programok és még csak nem is pártok versengenek, hanem úgynevezett társadalmi képzeletek. A fogalom Manfred B. Steger, a Hawaii Egyetem osztrák származású professzorának munkásságára vezethető vissza és azt jelöli, ahogyan elgondoljuk, hogy mi köt össze, mi tesz hasonlatossá valamennyiünket.

Ki kell mondani, hogy a választásokon nem az ellenzék szenvedett vereséget, hanem a kormányzó jobboldal győzött: az Orbán Viktor által képviselt társadalmi képzelet szerzett elsöprő többséget.”

(Fotó: MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2022. május 04. 01:13
"...ha a jelenlegi szereplők jelentős része egyszerűen eltűnne a politika színpadáról. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű." Nem baj, főljenek csak a saját levükben. Az ellenzékiek belelavírozták magukat egy olyan helyzetbe, amiben egyre elvakultabbak, egyre szélsőségesebbek. Ezzel összezárják a kemény magot, a politikai elitből is gyorsan kirostálódik bárki mérsékelt (fideszes áruló satöbbi néven). Az elitnek jó ez, beül a parlamentbe, felveszi a pénzt, szelfizik, fészbúkposztol valami O1G szitű hányást, forradalomra, a rendszer megdöntésére buzdít, majd mindenki hazamegy. A tábor hangosan tapsol hozzá, a közösségi médiában már úgy érzi, hogy Orbánnak és rendszerének csupán napjai vannak hátra, egymást hergelik a végtelenségig, hogy miféle kegyetlenkedéseket követnének el a fideszeseken, akik ugye mind hülyék, majd ők is eltakarodnak az odvaikba. Aztán másnap folytatják az online buborékban a forradalmi harcukat. Mindkét csoport elégedett lehet az eredménnyel. Felejtsük el ezt a mérsékelt ellenzék dolgot, nincs mérsékelt ellenzék. Van egy széles, erős, határozott jobboldali tábor, meg van ez az agresszív balos kisebbség.
Akitlosz
2022. május 03. 23:41
"Egy teljesen másik ellenzékre volna szükség." Már van olyan. Mi Hazánknak hívják.
Akitlosz
2022. május 03. 23:39
"Azt látnám az egyetlen lehetséges kiútnak, ha az ellenzéki szereplők jelentős része egyszerűen eltűnne a politika színpadáról." Nincsenek helyettük mások. Kevésbé rosszak pláne nincsenek. Arról kivételesen nem Gyurcsány tehet, hogy 14 év alatt sem tűnt fel nála jobb a baloldalon.
blondiner
2022. május 03. 23:12
Hatalmas különbség van a politikai elit tagjai között: Orbán alkotni akar. Létezik víziója, és néha elgondolkodtató az is, hogy "súgnak neki" az égiek, vagy inkább ösztönösen, hatodik érzékét használva jól látja nem csak a holnapot, de a holnaputánt is. Jól választja ki a fiatalok közül a tehetségeket. Az ellenzékben van két messianisztikus őrült. Mindkettő (Márki és Gyurcsány) karizmatikus, így sikeres szekta-szerű alakulatot épít. Ez kevés. Vannak hasonló követőik, de a slepp egy része csak a könnyen kereshető pénzre megy, elképzelések és tehetség nélkül. Na ez(ek) a csapat(ok) azok, akik akkor is megváltanának, ha beledöglenénk is. A
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!