Ne játszd újra, Feri! – 2004 árnya kísért

2021. december 06. 07:01

Miért lehet tényező egy szomorú népszavazás bukott kormányfője?

2021. december 06. 07:01
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Tizenhét évvel ezelőtt, december 5-én egy nagyon szomorú népszavazás zajlott. Még újságírói pályafutásom előtt, friss egyetemistaként is jól érzékeltem a történések tragikusságát, melynek tanulsága, aktualitása ugyanis nem csupán az évforduló miatt adódik.

Szomorú népszavazásnak neveztem 2004. december 5-ét, és itt nem csupán a lehangoló részvételi arányra, illetve a kettős állampolgárságra adott igen válaszok patikamérlegen porciózható szűk győzelmére gondolok. Elszomorító volt eleve az az alaphelyzet, hogy nincs társadalmi konszenzus a külhoni magyarság ügyében, hogy a rendszerváltozás után tizennégy évvel még mindig

törésvonalat húzhat a közgondolkodásba a gyűlölet, az alultájékozottság és az irracionális félelem. 

E törésvonalra pedig az újkori demokráciatörténetünk legszégyenteljesebb és vállaltan nemzetellenes kampánya épült az akkori kormánykoalíció részéről. Lehet méricskélni a magyart magyar ellen fordító propaganda felelősségét, hogy az MSZP kezdetben csak passzívan utasította el a referendumot, a szabadmadaras törpepárt pedig az igazi, zsigeri gyűlöletkeltésre gyúrt; ám valójában felesleges is. December 4-e világosan kirajzolta az összmagyarsághoz, a magyar identitáshoz való hozzáállás különbségeit, és azt is, hogy milyen felelősség terheli a kormányzó erőket ilyen hosszú évekre kiható társadalmi kérdésekben. A voksolás előtt felkorbácsolt indulatok pedig messzire lökték az országot attól, hogy újra egységben, megosztás nélkül, a magyar identitás alapján gondolkodhasson.

Summa summarum, az eleve szerencsétlen körülmények között indított, a Magyarok Világszövetsége által egyébként is rossz ütemérzékkel kezdeményezett népszavazás elbukott, a jó ügy érdekében végzett mozgósítás nem sikerült, a károk pedig napjainkig égetőek.

Jóvátehetetlen sérülést szenvedtek a külhoni magyar közösségek,

megtört az anyaországba vetett bizalom, és hosszú időre elnapolódott egy régóta szükséges jogorvoslat ügye is. A 2010 után megkönnyített kettős állampolgárság kései, de elodázhatatlan kompenzációt jelentett, azonban azt a lelki törést, amit december 5-e okozott, feltehetően még hosszabb idő lesz feldolgozni.

Ami pedig az aktualitást, a történtek felidézésének fontosságát húzza alá, az a szintén nem túl szívderítő tény, hogy bár eltelt tizenhét év, a törésvonalak, az alapértékeket érintő ellentétek még mindig elevenen élnek köztünk. A határokon átívelő magyar egység még mindig nem jelent fundamentumot a közgondolkodásban, és a szélsőséges tévhitekre még mindig előszeretettel építenek a baloldali erők. A helyzetet súlyosbítja, hogy 2004-ben Gyurcsány Ferencnek hívták a népszavazás célját elutasító miniszterelnököt, és ma ugyanígy hívják a legerősebb, hatalmi ambíciókat dédelgető ellenzéki párt vezetőjét.

A 2004-es gyászos szerepvállalás, majd a 2006-os őszödi események és a vérbe fojtott október 23-a után

zéró legitimitással bír egy nemzetegységgel nyíltan szembemenetelő közszereplő.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ennek ellenére igazodási pont, hatalmi tényező lehet a baloldalon, ami miatt azoknak kellene nagyon rosszul érezniük magukat, akik megújulást, a régi rendszer meghaladását, egy új ellenzéket vizionáltak. De a mi tragédiánk, hogy ezt még mindig nem érzik.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Asztis
2021. december 06. 13:40
Milyen Feri?
darázs
2021. december 06. 10:00
"nincs társadalmi konszenzus a külhoni magyarság ügyében" miért lenne egy érzelmi kérdésben ha a racionális oltás esetében sincs? addig amíg vannak hazaárulók akik szabadon terjeszthetik a hazugságaikat(sajtószabadság!) reménytelen a konszenzus bármilyen témában
szajpalca
2021. december 06. 09:29
Azt ugye tudjuk hogy a patkányozós Bangóné van a plakáton?Az arcát adta az aljassághoz.
kovsa
2021. december 06. 09:03
Nos, ami számomra fontos ezen a plakáton, az nem a „baloldali” szöveg, hanem a jobb oldalon látható (jobboldali) család. Akkor még a szocik szerint is a család úgy nézett ki, hogy apa (heteroszexuális férfi), anya (heteroszexuális nő) és gyerekek. Három! Ehhez képest, ma már az szoci ideális család a következők szerint írható le: apa (nő/férfi homoszexuális), anya (nő/férfi homoszexuális), örökbe fogadott lurkó (neme nem ismert, majd később kitalálja). Ezt hívják ők progressziónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!