Itt az ideje világossá tenni Orbán Viktornak és kormányának: ennek itt a vége!

2021. augusztus 27. 14:23

Nem teszek mást, csak azt amit ígértem, amiről szóltam előre, és ami főpolgármesterként a kötelességem.

2021. augusztus 27. 14:23
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Ahogy az várható volt, elszabadultak a vélemények és az értelmezési kísérletek a tegnapi bejelentésem kapcsán: ha a kormány nem vonja vissza a Fudan-törvényt, akkor nem lesz atlétika vb sem, mert én ragaszkodom a Diákvároshoz, ragaszkodom a megkötött megállapodásokhoz és állom a szavam.Tisztázzuk akkor a helyzetet, részletesen – ezért hosszabban –, szigorúan a tények alapján:

1. Nem teszek mást, csak azt amit ígértem, amiről szóltam előre és ami főpolgármesterként a kötelességem. Állom a szavam és betartom a megállapodásokat. Főpolgármesterként pedig érvényt szerzek a Fővárosi Közgyűlés határozatainak.

2. Az Orbán-kormány az, amelyik megszegi adott szavát, sunyi módon felrúgja a megkötött megállapodásokat és semmibe veszi a Fővárosi Közgyűlés határozatát és a budapestiek akaratát. Itt az ideje világossá tenni Orbán Viktornak és kormányának: ennek itt a vége!

3. Mert mi is történt pontosan? A Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással meghozott 1090/2019.(11.27.) számú határozatában feltételek teljesülése esetén támogatta a 2023. évi atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését. A feltételeket a kormány kormányhatározatban erősítette meg. Ezen feltételek között szerepelt, hogy »[a] Fővárosi Közgyűlés úgy dönt, hogy szükségesnek tartja, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) számú kormányhatározatban foglaltaknak megfelelően elinduljon a Budapest Diákváros Program megvalósítása, és ehhez kapcsolódóan elinduljon a jelenleg a lakosság által nem használható, elhanyagolt barnamezős területek revitalizációja, melynek részeként elsődleges cél a diákok számára elhelyezést és szükséges infrastruktúrát biztosító kollégiumi diákváros kialakítása, valamint a környék funkcionális megújítása érdekében új közintézmények létrehozása«. A kormányhatározat egyértelmű tartalommal és területi lehatárolással fogadta el a Budapesti Diákváros Programot.

Ehhez képest jelentette be a kormány egyik minisztere ez év elején, hogy a területen magyar közpénzből egy kínai elitegyetem campusa épülne meg. Az ezt követő kaotikus kormányzati kommunikációban mindenféle, egymásnak ellentmondó térképek kerültek elő, a különböző kormányzati szereplők összevissza beszéltek arról, hogy a Diákvárosnak szánt területet miként csonkolják meg. Az összevissza beszéd után az Orbán-kormány valódi szándékait illetően a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvény elfogadása teremtett tiszta helyzetet, amivel az eredetileg a Diákvárosnak szánt ingatlanokat az állam ingyenesen a kínai elitegyetemet működtető alapítványnak adja át, hogy azon a magyar adófizetők pénzéből a magyar egyetemisták olcsó lakhatása helyett a kínai elitegyetem campusa épüljön meg.

4. Mint nyilvánvaló, ez a megállapodás megszegése, ami nem maradhat következmények nélkül. A helyzet megoldása amúgy pofonegyszerű: Orbán Viktor egymondatos törvényjavaslattal helyezze hatályon kívül a Fudan-törvényt.

5. Kár ebből valamiféle koalíciós feszültséget generálni, hiszen az előválasztás sem indok a méltatlan cicaharcra. Miként a kormányzás, úgy a városvezetés sem rögtönzés, éppen ezért beszélek erről a lépésről hónapok óta, és készítjük elő a határozati javaslatot hetek óta.

6. Minden, a Fővárosi Közgyűlésben ülő pártnak és képviselőnek lehetősége lesz erről kifejteni véleményét, hiszen a javaslatomról a Fővárosi Közgyűlés szavaz majd jövő szerdán.

7. Elég súlyos tévedés azt sugallni, mintha az atlétika vb ügyében Budapestnek ne lenne hatásköre. Nincs vb a főváros jóváhagyása nélkül. Erről beszéltem mintegy másfél évvel ezelőtt Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével, neki akkor is jeleztem, hogy Budapest jóváhagyása a kormánnyal való megállapodás betartásán múlik. Sebastian Coe ezt tudomásul vette, és kérte, ha változás van, szóljak neki. Amennyiben tehát a kormány továbbra is el akarja lehetetleníteni a Diákvárost, akkor újra felhívom Sebastian Coe-t.

8. A stadionról: a Fővárosi Közgyűlés olyan létesítményhez adta hozzájárulását, amely 9 napig alkalmas a vb-re, és legalább 90 évig szolgálja a budapestiek tömegsportját, pihenését A beruházást pont ez a 9 nap drágítja meg, ennek nyilvánvaló haszonélvezője a kivitelező Mészáros Lőrinc. Szerintem nem nagy baj, ha ő ebből most nem szakít annyit. Vagyis ha a kormány nem tágít, akkor a beruházás olcsóbb lesz, és eredeti funkciójának megfelelően fogja szolgálni a budapestieket.

9. A létesítmény továbbra is alkalmas lehet az atlétikai utánpótlás-nevelés céljaira, emellett a majdani Diákváros kiszolgáló sportcentruma és a budapestiek szabadidóközpontja lesz. Nem egy kilencnapos vb, hanem ez szolgálja valójában a magyar sportot, a magyar atlétikát.10. Itt kell megjegyezni, hogy a közgyűlési döntés a stadionberuházás teljes transzparenciájának kötelmét is tartalmazza, ezt sem tartja be a kormány. Ezt is számon fogjuk kérni.

11. Miként a megállapodásnak része a budapesti egészségügyi program finanszírozása is, amit szintén nem a megállapodás szerint teljesít a kormány. Ezt is számon fogjuk kérni.

12. És hogy elmaradnak-e más fejlesztések a vb lemondása miatt? Aki ezt feltételezi, az azt gondolja, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amelyiknek fontosabb Mészáros Lőrinc stadionépítése, mint az egészségügy fejlesztése. Ha netán ilyen kormánya lenne Magyarországnak, azt sürgősen el kell zavarni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
őrnagyőrnagy
2021. augusztus 29. 10:47
Aztán hogy beszéltél Coe-val? hiperpasszívan?
Krupp Skya
2021. augusztus 29. 03:54
ITT AZ IDEJE VILÁGOSSÁ TENNI KARÁCSONY GERGELY SZÁMÁRA, HOGY MENNYIRE SÖTÉT.
Ferry63
2021. augusztus 28. 18:05
Coe megtanult magyarul?! Fogd be azt fasszopó pofádat , te büdös paraszt, és akkor lesz vége! Neked te majom!
bpe
2021. augusztus 28. 16:09
"az eredetileg a Diákvárosnak szánt ingatlanokat az állam ingyenesen a kínai elitegyetemet működtető alapítványnak adja át, hogy azon a magyar adófizetők pénzéből a magyar egyetemisták olcsó lakhatása helyett a kínai elitegyetem campusa épüljön meg." értjük, az adófizetők pénzéből tehát inkább campus épül a gonosz egyetemnek az ingyen megkapott telken, amit term. a mészáros épít k.drágán, ahelyett, h egy nagyonszimpi és cuki DIÁKVÁROS épülne (a strabaggal k.olcsón?..), ahol szorgos diákok diákják magukat vidáman, mészáros meg mindeközben szomorú, mert hát nem építhetett drágán.. te kit nézel hülyének? megártott a sok tükör? ökör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!