Közép-Európa nem térdel le

2021. június 19. 21:07

Minden jóérzésű emberben felmerül: egyáltalán miért kellett volna a magyar csapatnak fél térdre ereszkednie?

2021. június 19. 21:07
Párkányi Eszter
Demokrata

»A magyar ember három esetben térdel le: a Jóisten előtt térdel le, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelmének a kezét. Minden más esetben Magyarországon egész egyszerűen kultúraidegen.« Így válaszolt a magyar miniszterelnök az azt firtató újságírói kérdésre, miként vélekedik arról, hogy a válogatottunk megtagadta a térdepelést, míg az ír csapat így fejezte ki tiltakozását a rasszizmus ellen.

Minden jóérzésű emberben felmerül: egyáltalán miért kellett volna a magyar csapatnak fél térdre ereszkednie? Miért kérik számon a baloldali politikusok a nemzeti válogatotton, hogy nem hódolt be a marxista gyökerekből táplálkozó Black Lives Matter (BLM) mozgalom nyomásának?

»Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nemcsak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését« – tette közzé állásfoglalását a Magyar Labdarúgó Szövetség. A nemzeti válogatott tagjai térdelés helyett a mezükön lévő »respect«, vagyis »tisztelet« feliratra mutattak, ez ugyanis az UEFA hivatalos rasszizmus elleni kampánya. Minden más üres, importált gesztus. A nemzetközi futballszövetség, a FIFA és európai tagszervezete, az UEFA egyébként komolyan veszi a politizálás tilalmát: az ukrán válogatottnak a kontinenstorna előtt le is kellett cserélnie a hivatalos mezét. Azon ugyanis olyan szlogen szerepelt (»Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!«), melyet így együtt katonai köszöntésként használnak, amit az UEFA politikai motívumnak tekintett, csak a jelmondat egyik fele (»Dicsőség Ukrajnának«) maradhatott.

A BLM-féle térdelés felett mégis szemet hunynak, sőt: a FIFA elnöke 2020 májusában arról írt a tagszervezeteknek körlevelet, hogy a George Floyddal szolidaritást kifejező futballisták tapsot érdemelnek, nem pedig büntetést. De honnan és mikor is indult a térdelgetés? Sok más (káros) trendhez hasonlóan ennek a gyakorlatnak a begyűrűzését is az Egyesült Államoknak »köszönhetjük«. 2016-ban az amerikai futball-ligában, az NFL-ben kezdett el a himnusz alatt térdelni Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers akkori irányítója – aki egyébként közepesen tehetséges játékos volt, és nagyobb karriert csinált a politizálásból, mint a sportolásból –, hogy így tiltakozzon az „intézményesített rasszizmus” és a feketékkel szembeni rendőri túlkapások ellen, egyúttal pedig kifejezze szimpátiáját a BLM-mozgalommal. Utóbbi egyértelműen politikai szervezet, marxista ideológiával átitatva. Hivatalos álláspontjuk szerint forrásokat vonnának el a rendőrségtől az USA-ban, a tüntetéseken pedig templomokat gyújtottak fel, és bibliát égettek. Tavaly nyáron gyakorlatilag lángra lobbantották az Egyesült Államokat, a szó szoros és elvont értelmében is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhiszem
2021. június 20. 20:33
Ja, és igen, én nem az általuk összerabolt vagyonon csücsülve élem a világom, s osztom az észt.
Huncsi
2021. június 20. 18:20
viszont csak azt nem értem,hogy Esztike a Viktor szövegének a felbüfögésén kívül képes vajh, másra is?
A ráció prófétája
2021. június 20. 09:53
Én azt várom, hogy az Antant országok csapatai térdeljenek le a magyarok előtt a meccsek előtt.
Rocktoberi
2021. június 20. 09:26
Beatrice: Térden állva.... Kicsit mást jelentett. Lehet ezt hímezni-hámozni de a térdelés a bűnöző niggerek előtti megalázkodás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!