Orbán hatalma rendkívül törékeny

2021. május 22. 16:21

Sólyom László is adott akkoriban egy nyilatkozatot, és azt mondta, hogy az alkotmányozás nem egy tört szám kérdése. Interjú.

2021. május 22. 16:21
null
Majtényi László
Hírklikk

„Kicsit zavarban vagyok magamtól, mert a jogállam visszaépítését célzó jogi lépéseket kontrázó kijelentéseket azonnal a Fidesz ármánykodásához kötöm. Rosszul gondolkodom én erről?

Sok alkotmányjogász még nem szólalt meg. A mostani viták középpontjában álló Vörös Imre esszé 2012-ben jelent meg, Államcsínytevők címmel. Az abban olvasható helyzetleírással teljesen egyetértek, akkor is egyetértettem, noha az államcsíny kifejezést én nem használtam, de ez csak stiláris különbség. Annak a leírása, hogy miként épült ki a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hogy miként fogadta el a Fidesz az alaptörvényét, és az milyen rettenetes hibáktól szenved, és hogy mennyi hazudozás kísérte a történetét, valamint hogy az elfogadásával milyen korlátozás nélküli hatalom jött létre, nagyon is pontos, és ennek feltárásában Vörös Imrének múlhatatlan érdemei vannak. 

Visszatérünk még erre a kérdésre, de az sejthető volt, hogy egy ilyen hatalmi rendszer kiépítésére készül a Fidesz?

Nem, olyannyira nem, hogy amikor Orbán Viktor a 2010-es választások utáni sajtótájékoztatóján bejelentette a győzelmet, kifejezetten azt állította, hogy nagy alkotmányos változásokra nem kell számítani. Aztán, pár hét elteltével, már arról beszélt, hogy ő a választóktól új alkotmány elkészítésére kapott felhatalmazást, illetve, hogy alkotmányozó nemzetgyűlésként működjenek. Tegyük hozzá, hogy a Fidesz akkor a leadott szavazatok valamivel több, mint felét kapta meg, a választásra jogosultaknak pedig harmada állt ki mellettük. Később még azt is nyilatkozta Orbán, hogy ő ezt a tervét már a két választási forduló között nyilvánosságra hozta, vagyis az emberek ennek tudatában szavaztak, ami egyáltalán nem volt igaz.

Mellesleg az egyébként ritkán megszólaló Sólyom László is adott akkoriban egy nyilatkozatot, és azt mondta, hogy az alkotmányozás nem egy tört szám kérdése, azaz önmagában a kétharmados többség nem ad felhatalmazást az alkotmányozásra. Annak ugyanis feltétele a többség és az ellenzék együttműködése. És azt is mondta, hogy nem volt nyilvános, titokban készült, az ellenzéket teljesen kihagyták az előkészítésből, sőt, magának a parlamentnek is csak formális szerep jutott.”

Nyitókép: MTI Fotó, Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. június 07. 09:48
Mocskos komcsi. ÁVHs vallatótiszt apuka nevelte. Önkényesen vissza akarja állítani a 49 es bolsi alkotmányt?
Somaa
2021. május 24. 17:44
Meg a koponyacsontja is. Hamarosan egy ország láthatja, amikor kilukad, és a 3 dekás elmebeteg agya ki fröccsen belőle...
anna bolena
2021. május 23. 23:03
Akit olyanok akartak államfőnek, mint Heller Ágnes, Iványi gábor, Göncz Kinga, Kéri László, Mellár Tamás, attól mi jó várható?
Axxtro
2021. május 23. 15:04
Ezzel a logikával sajnos van néhány alpvetően súlyos és megkerülhetetlen probléma. Ez alapján a mostani ellenzéknek semmiféle joga nem lenne 2022-es újra alkotmányozáshoz. Akár kétharmaddal, anélkül meg pláne. Arról már ne is beszéljünk, hogy egy nem kétharmados, újonnan fércelt "liberális" alkotmány a beigért népszavazáson elbukna. Ha a mostani alkotmányt eltörölnénk, visszatérnénk egy olyan alkotmányhoz, – 1949 évi XX-as törvény – ami semmiben nem felel meg az említett feltételeknek. Tehát azt eleve érvénytelennek kéne tekinteni. Az erre eszkábált '90-es változatot szintúgy. Ezek után ki lehet jelenteni, az utóbbi hetvenöt év egyetlen legitim alkotmánya a 2011-es alaptörvény. Egy szabályosan, törvényesen megválasztott parlament 2/3-al megszavazta. Lehet persze még csűrni csavarni, de az igazság az, hogy ennek Majtényi féle nagyívű, ám feletébb oktondi jogászkodásnak itt vége is szakad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!