Fővárosi tragikomédiára építi jövőjét az ellenzék

2021. május 03. 06:40

Ha Budapest az ellenzéki kormányzás mintalaborja, nagy bajban vagyunk.

2021. május 03. 06:40
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Rohamléptekben zajlik az ellenzéki fegyverkezés, a Jobbiktól a DK-ig ívelő összemelegedésben feloldódtak a valaha volt ideológiai különbségek is. Szürreális idők ezek, Jakab Péter méltatja Kunhalmi Ágnes kvalitásait, Fekete-Győr András néhány „nem tudom” kíséretében kilábal a Gyurcsány-averzióból,

Karácsony Gergely pedig koalíciós partnereivel árnyékbokszol hősiesen a Diákváros ügyében.

Egy biztos: jövőre csúcstámadásra készülnek, a fővárosi térnyerés után a cél a parlamenti győzelem. S hogy milyen forgatókönyvet vetít ez előre? Egységes program hiányában csak spekulálhatunk, ehhez azonban kiváló támpontjaink vannak. A hatalomra vágyódó ellenzék kormányzóképessége és együttműködési potenciálja ugyanis szépen lemérhető az eddigi városvezetői teljesítményéből. Két évük volt már ugyanis arra, hogy megmutassák, mit is tudnak budapesti, illetve kerületi szinten.

Karácsony Gergely például eddig mesteri marketinggel alakította ki a „valamit mindig csinálunk” illúzióját, ami mögött egyébként a valós cselekvések végtelen vákuuma feszül. Néhány városlakó életét megkeserítő biciklisáv felfestésén, rovarhotel létesítésén, illetve egy minden elemében bűzlő busztenderen túl legfőképp politikai szalmabábcsépelés (galváni híd, Fudan egyetem) zajlott. Ja, és természetesen nagy rádöbbenések, hogy

a Lánchíd felújítása vagy az idősotthonok biztonsága bizony a főváros felelőssége.

Kerületi szinten újszerű tapasztalat volt a Momentum vezette Újpest és Terézváros bőkezű pozícióosztogatása, ahogy Niedermüller lendülete is, amivel a bulinegyedet a földbe kívánta állítani (vagy amivel elegánsan elajándékozott egy zeneiskolát). Baranyi Krisztina majdnem megoldotta a parkolásgate-et, de panaszkodni nincs okunk, cserébe kaptunk egy tiszavirág-életű BLM-szobrot. Nagyobbat gurított a DK veteránja, László Imre, aki választási ígéretei ellenére épp újabb lakóparképítésbe fogott védett területen, és a helyiek tiltakozása ellenére értékesít egy iskolakertet is.

Az „önazonosság díjat” azonban V. Naszályi Márta, az első kerület párbeszédes polgármestere nyerheti el. A csak nevében párbeszédes, egyébként a valós dialógusoktól elzárkózó városvezető a vári bérleti díjak radikális megemelésén túl zöldpárti intézkedésként épp

Emellett érzékeny és végtelenül empatikus kommunikációját is érdemes kiemelni: a nehéz anyagi helyzetben lévőknek azt tanácsolja, hogy adják el az autójukat, illetve az önellátásra képteleneknél napi egyszeri látogatást javasol.

A fentiek tükrében talán érthető, miért lehet csupán mérsékelt optimizmussal tekinteni a formálódó összefogásra. Azt pedig a kedves olvasó és az önjelölt vígjátékírók fantáziájára bízom, hogy e népfront milyen grandiózus kormányzásra volna képes országos dimenzióban.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adonyi29
2021. május 04. 09:08
Ha ez ennyire egyszerű lett volna, akkor nem nyer Karácsony Tarlós ellenében 2019ben... Ne kezdjünk el megbolondulni, mert akkor az ellenzék kottájából játszunk.
manitowoc
2021. május 03. 19:45
A fenti cikkből: "Karácsony Gergely például eddig mesteri marketinggel alakította ki a "valamit mindig csinálunk" illúzióját, ami mögött egyébként a valós cselekvések végtelen vákuuma feszül. Néhány városlakó életét megkeserítő biciklisáv felfestésén, rovarhotel létesítésén..." Na, itt érdemes megállni. Vajon mi a baj azzal, hogy a Főkert rovarhoteleket létesít Budapesten? Telepített rovarhoteleket már Tarlós idejében is: https://www.fokert.hu/tag/deak17/ és Karácsony alatt is telepít. Itt van pl. ez a Főkert-cikk: https://www.fokert.hu/ujabb-rovarhotelek-a-varosban/ Ebben a cikkben - tessék megnézni! - szó sincs Karácsony Gergelyről, ennek ellenére ugyanezt a cikkket a mi kedves Mandinerünk azzal a hamis kísérő szöveggel linkelte, hogy a rovarhoteleket Karácsony adta át: https://mandiner.hu/cikk/20200808_ujabb_harom_rovarhotele_van_a_fopolgarmesternek_am_lanchid_tendere_meg_mindig_nincs Tessék mondani, milyen dolog ez? (:-(((
Kristály
2021. május 03. 17:08
9.900.000 magyar báná hogy megszü letet a libsik még az alsó gyatyánkat is leszednék adóban . Nem ajánlatos kiprobálni a Karácsonyi az élő példa.
sztd
2021. május 03. 11:28
A kérdés, hogy milyen többségük lesz. 2/3-ad hiányában ugyanis egy év alatt belefulladnak a költségvetési tanács korlátaiba (mert, hogy nem lehet túl nagy az adóságuk), és elkezdenek jogkiterjeszteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!