Hamis színben tüntetik fel Orbán országát a „munkapárti konzervatívok”

2021. február 23. 14:58

Orbán sokkal több kulturális háborút indított el, mint gazdasági változást.

2021. február 23. 14:58
Végh Márton
Jacobin Magazine

„Boris Johnsonon és Benjamin Netanjahun kívül kevés hivatalban lévő politikus kapott annyi dicséretet az amerikai jobboldaltól, mint Orbán Viktor. Rezsimjének konkrét politikája alapján azonban a munkások oldalán álló posztliberálisok szeretete Orbán felé nem más, mint ábrándozás. Nem véletlen, hogy a Rómában tartott, 2020 februárjában tartott Nemzeti Konzervativizmus konferencián Reagan igazi örökösének szerepét öltötte magára. A munkapárti, prominens amerikai jobboldaliak dicsérete segít abban, hogy Orbánék jobb színben tűnjenek fel. Azonban ha a tét nagy, úgy mindig a nagytőkés republikánusokhoz és az old school Torykhoz fognak dörgölőzni. A posztliberálisok kritizálhatják a nyugati marxistákat, amiért képmutató módon támogatják a korábbi keleti blokk elnyomó rezsimjeit, de ők sem különbek, amikor nem vesznek tudomást az orbáni gazdaságpolitika valóságáról.

Néhány Orbán-védelmező azonban talán nem a munkaalapú gazdasági intézkedések miatt utazik Budapestre, naivitásból, hanem a kulturális konzervativizmus miatt. Ha ez így van, sokban nem különböznek Steve Bannontól. Ő hiába híresült el, mint az amerikai jobboldal »gazdasági populistája«, nem igazán akarta elképzeléseit átültetni a gyakorlatba, mikor a Fehér Házban volt. Mint Joshua Green is mondta, Bannon csak pár napig próbált belső támogatókat szerezni a multimilliomosok adóemeléseihez, ahelyett, hogy a bevándorlóellenes hangot erősítette volna.

Az olyan megfontoltabb Orbán-hívők mint Sohrab Ahmari, a New York Post munkatársai, joggal ismerték el, hogy a magyar szociál- és gazdaságpolitika »nem teszi népszerűvé az országot a progresszívek körében«, míg mások, például Rod Dreher, mindig hangsúlyozták Orbán elkötelezettségét a keresztény értékek mellett. Valójában a határkerítés megépítésétől a gender-tudományi osztályok megszüntetéséig és az azonos nemű párok örökbefogadásának tiltásáig terjedő intézkedésekkel Orbán sokkal több kulturális háborút indított el, mint gazdasági változásokat. Korábban megkérdőjelezték a posztliberális konzervatívok szolidarista gazdasághoz való ragaszkodásának őszinteségét. Most Orbán Magyarországához való hozzáállásuk teszi próbára valódi elköteleződésüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2021. február 24. 13:08
Értem Orbán azzal indított egy kulturális háborút, hogy betiltotta a "gender" kulturális háborút. A baloldal mindig olyan ártatlannak tünteti fel az offenzíváit, de szünet nélkül nyomják a kulturális háborúkat. Amikor meg valaki beleáll, akkor Ő, a másik háborút indított.
bpe
2021. február 24. 00:38
nos, biztosan töméntelen okosság van lepárolva a továbbiakban is, ám 1-2 beki után a hülyeségométerem plafont fogott sajna, így hát nem áll módomban a dolgok véghére járni.. "Yet for all his demagogic attacks on finance, Orbán's policies have favored local oligarchs and sharply increased social inequality" te mégis miről beszélsz?? "After all, in his three consecutive terms since 2010, Orbán has more often made headlines by putting the small post-socialist country at the forefront of the global radical right than on account of his economic policies." mese nincs, tök hülye vagy. na, további szép diplomaszerzést a kincses bécsben.. * ez a magadról szöveg (23 évesen..) amúgy különösen teccett: "I am a dedicated, curious and quality-driven political science Master's student at the Central European University in Vienna, with a professional background in public policy analysis and legislative assistance. I have studied and gained internship experience in the Netherlands, Austria, Belgium, Germany and Hungary and am proficient in English, German and Hungarian." főleg, h a hungary/hungarian a sor végén qllog. az írásodból is csak úgy sütött a quality-driven-ség.. jah, nem.
mustarharmas
2021. február 23. 23:09
Egy okostojás tinédzser mindentudó..... ismét.
Megtalálta
2021. február 23. 21:49
Eltakarodhat a kurva anyjába ez a CEU-s kisköcsög. Biztos ez is faszszopó buzeráns.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!