Az Osztrák-Magyar Monarchia feltámadt hamvaiból

2017. december 27. 17:49

Közép-Európa hangosan kimondja azt, amit a nyugati népek magukban gondolnak.

2017. december 27. 17:49
Éric Zemmour
RTL

„Milyen ironikus a történelem! Közel egy évszázaddal eltűnése után az Osztrák-Magyar Monarchia feltámad hamvaiból. Természetesen nem a régi birodalmi formában, ugyanakkor szembeötlő a hasonlóság. Budapesten, akárcsak Bécsben, egy konzervatív kormányzat egy mélyen katolikus társadalom értékeire és a muzulmán megszállók elleni harcra alapozza hatalmát.

Egészen úgy tűnik, mintha visszatérnénk a Habsburgok korába, Metternich kancellár, vagy, hogy még korábbra menjünk vissza, Bécs törökök általi ostromának idejébe. De a birodalom többi nemzetei sem lógnak ki a sorból: a szlovákok, a csehek, a lengyelek mind ugyanazt az ideológiai vonalat képviselik.

Napjainkban a birodalom fővárosa nem Bécsben, hanem Brüsszelben található. Az új osztrák kancellár ezért sietett oda, hogy megnyugtassa a felsőbb hatalmakat. Nem, nem áll szándékában elhagyni az uniót.

És ezek az ígéretek meghallgatásra kerültek. Egy darab francia szocialista uniós biztoson kívül senkinek sem jutott eszébe az, hogy az új bécsi kormány politikai színezetét bírálja. Tizenöt éve a jobboldal és a szélsőjobboldal első frigye vihart kavart a párizsi biliben: Chirac és Jospin, mint valami operett-antifasiszták, egy torokból üvöltötték, hogy No pasarán!, és európai szankciókat követeltek és kényszerítettek ki az istentelen szövetkezés ellen.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán. A tétek megváltoztak, és Ausztria sem marad magára. Közép-Európa hangosan kimondja azt, amit a nyugati népek magukban gondolnak. Láttuk ezt Németországban, ahol Merkel drágán megfizetett azért, hogy szélesre tárta karjait a migránsoknak, láttuk Angliában, ahol a Brexit a bevándorlás kérdésén dőlt el, és látjuk már Franciaországban is, ahol a macroni hatalom szembe mer menni a civil szervezetekkel és a parlamenti többség egy részével, hogy megkíséreljen válaszolni az ország többségének elvárásaira.

Ausztria és a volt Habsurg-birodalom országai valójában laboratóriumai azoknak a kérdéseknek, melyek a kontinens egészét foglalkoztatják. A jobboldal és a szélsőjobboldal szövetsége lenne az egyetlen útja annak, hogy megvédjük az uniót alkotó nemzetek identitását?  Végrehajthatjuk a bevándorlás megállítását célzó politikát, amelyről az európai népek álmodnak, anélkül, hogy letépnénk a szabályozásoknak azt a fűzőjét, melyet az európai bírók hoztak létre a jogállam nevében? Ha nem, mit akarnak és mit tudnak megtenni az európai intézmények? A gazdasági liberalizmus képes arra, hogy tiszteletben tartsa a népek identitását? A Washingtonnal való kiemelt együttműködés összeegyeztethető-e az európai szolidaritással?

Nyugat-Európával ellentétben, amely azzal tölti az idejét, hogy erkölcsi leckéket adjon, ez az újszerű Ausztria-Magyarország nekiveselkedik az Európát kikezdő egzisztenciális kérdések megválaszolásának. De hát ebben jeleskedtek azok az írók, művészek és gondolkodók is, akik az Osztrák-Magyar Monarchiában éltek!”

Éric Zemmour (1958–) francia író, újságíró, műsorvezető.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2017. december 28. 17:56
Merci beacoup pour la votre article!
Akitlosz
2017. december 28. 03:47
"Az Osztrák-Magyar Monarchia feltámadt hamvaiból" Nem támadt fel.
brekker
2017. december 27. 22:57
Ősrégi séma a szárazföldi és tengeri hatalmak összeütközése, ahol kereskedőnépek kerülnek összeütközésbe földművelőkkel. Ilyen volt a Peloponészoszi háború, a római-pun háború és az I. Világháború is. A kívülről, tengereken élők, miután meggazdagodtak a kereskedelemből, soha nem bírták elviselni, hogy nem tudják ellenőrizni a belső, szárazföldi részeket.
navis praetoria
2017. december 27. 22:53
Zemmour írt egy könyvet "Franciaország öngyilkossága" címmel, amiben pontosan leírja a folyamatot, ahogyan a hatalmon lévő 68-as "elit" felszámolja Franciaországot a "nevetségessé tevés, dekonstrukció, destrukció" hármas jelszava jegyében. Ennek nyomán elharapózott az iszlám hódítás előtti kapituláció ("halalizáció"), a feminizáció, a xenofília, az ögyűlölet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!