Tudományos illiberalizmus

2017. augusztus 10. 07:10

Az illiberális államok mindegyike hatalmasainak örökös uralkodását valamilyen vízió, küldetés megvalósításával magyarázza.

2017. augusztus 10. 07:10
Csillag István
Csillag István
Népszava

„Az illiberális államok mindegyike hatalmasainak örökös uralkodását valamilyen vízió, küldetés megvalósításával magyarázza. Vezetőik vagy a régi dicsőség és a valahai katonai erő visszaszerzését (ld. Oroszország), az erkölcsi romlás megállítását (ld. Törökország), vagy a nemzeti mítosz más elemeit (»megőrizni az élet magyar minőségét« – Orbán) hirdetik. Ahogy Hannah Arendt az illiberális államokhoz hasonló zsarnoki totális rendszerektől írta: »távlati történeti célok jegyében működik, egy olyan bizonyításra nem szoruló fikció jegyében, amely a hívek számára lehetővé teszi a világ tényeinek negligálását. (...) Ezzel magyarázható a gátlástalan és meghökkentő képmutatás diadala; a hazugság az alávetettek és a kívülállók számára olcsó propaganda, a beavatottak számára, akik a hazugságról tudják, hogy hazugság, a Vezér zseniális taktikai fogása, a hóhérok számára pedig éppolyan parancs, mint az előző: végrehajtandó. A történelmi szükségszerűség a tévedhetetlenség dogmájával párosulva az önmagukat megvalósító jóslatok hátborzongató sorához vezet.« A tudományos illiberalizmus negyedik tétele, ezért: »A valóság nem diadalmaskodhat a vízió felett!«

A tudományos illiberalizmus ötödik tételeként a »nemzetbe zárva« tételt nevezném meg, ami a világ egyetemességével, az individuális teljesítménnyel és a felvilágosodás kora utáni civilizációval szemben a nemzeti hagyomány megőrzését, a hagyományőrzéssel megbízott hatalmat gyakorlók megkérdőjelezhetetlenségét vallja. Nyilvánvaló, hogy ebben a felfogásban nincsenek és nem lehetnek – az akár mesterségesen kialakított – nemzethatárokon belül kisebbségek, csak az uralkodó nemzet kultúrája, nyelve, ideológiája érvényesülhet, ezért a szomszédos országokba szakadt kisebbségi nemzetiségek elsorvadása nem veszteség az etnikailag homogén illiberális nemzeti állam számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edvind johnsson2.0
2017. augusztus 11. 09:17
Miért szemlézik állandóan ezt a senkit?
Dénia
2017. augusztus 11. 09:07
"Nyilvánvaló, hogy ebben a felfogásban nincsenek és nem lehetnek – az akár mesterségesen kialakított – nemzethatárokon belül kisebbségek, csak az uralkodó nemzet kultúrája, nyelve, ideológiája érvényesülhet, ezért a szomszédos országokba szakadt kisebbségi nemzetiségek elsorvadása nem veszteség az etnikailag homogén illiberális nemzeti állam számára.”" Aki ilyet mond, az nem ismeri sem Magyarországot, sem a magyar történelmet. De általános iskolai szinten sem.
Dénia
2017. augusztus 11. 09:06
Csakhogy Magyarország nem illiberális állam. Minden beépült alkotmányos szinten, és működik, ami egy liberális berendezkedésű köztársaságra jellemző. A gazdaságpolitikánk tér el a globálisan diktált neoliberális gazdaságpolitikától, ez óriási különbség.
kaltran
2017. augusztus 10. 18:56
Ezt a sok baromságot hogy bírta összehordani? És a megidézettjei is olyanok mint ő. Hatalmas szerencse, hogy azürge megbukott az SZDSZ-el együtt. Ne feledjük ő volt az aki így aprehendált: - A Fidesz túl magaszra emelte a minimálbérrrrrrrt... Értjük hapsikám. Huszonnégy óra munkaidő, nulla bér. Ezt vizionálod te.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!