Harcra fel! Győzni kell!

2015. január 06. 07:56

A kormányfő hadban áll, immár ötödik éve. A kalandor jobboldal egyrészről polgárháborút robbantott ki, másrészről nemzetközi téren egy olyan hidegháborút, amely egyre forróbbá válik.

2015. január 06. 07:56
Szüdi János
Galamus

Az országban folyó háborút nevezhetnénk furcsa háborúnak is, ha nem lenne foglalt már ez az elnevezés. Furcsa, mivel lehetetlen kiszámítani, ki ellen is folyik. A felületes szemlélő csak annyit lát, hogy vannak megszállási területek és vannak megsemmisítésre szánt területek. Megszállásra ítéltetett mindent területet, amely a hatalomhoz tartozik, minden terület, amely a közvélemény befolyásolására alkalmas. Megszállásra ítéltetett minden területet, amely a hatalom ellenőrzésére alkalmas. Megszállásra ítéltetett minden területet, ahonnan pénzt lehet kinyerni. Megsemmisítésre pedig azokat a területeket ítélte ez a hatalom, amelyeket bármilyen oknál fogva veszélyesnek, nem kívánatosnak, problémásnak tart. Ezek a területek változnak, helyesebben állandóan bővülnek. Emiatt vált tökéletesen kiszámíthatatlanná, mikor mi következik be. Mára azonban világossá vált, ez a háború tudatos. Orbán Viktor valóban mindent megfontolt és mindent meggondolt, amikor harcba indult a hatalomért. A politikai és a gazdasági hatalomért. Mindent megfontolt, mindent meggondolt, amikor elsősorban saját és egy szűk baráti csoport érdekeiért nekilátott kisgömböc módjára bekebelezni mindent, feláldozva az ország érdekeit.

A politikai hatalom megszállásának feladatait tudatosan, tervszerűen, szakszerűen vezényelték le, hajtották végre. S bár még nem fejeződött be az okkupáció, a mai hatalom helyzete szilárd. Ezért nehezen érthető, miért olyan nyugodtak azok, akiknek az lenne a feladatuk, hogy bemutassák a mai helyzetet, másik utat keressenek az országnak. Miért gondolják, remélik azt, hogy szabad választások útján megnyílhat az út a demokratikus jogállam visszaállítására? Nincs igazuk. Először is, nem lehetnek szabad választások egy olyan országban, amelyben a választók jelentős hányada ki van szolgáltatva a hatalomnak. Egy olyan országban, amelyben a félelem az úr. Másodszor választások útján nehéz leváltani egy olyan hatalmat, amelyik a híveit ültette be évtizedekre minden olyan pozícióba, amelyek birtokában egy más színű kormány munkája megakadályozható, ellehetetleníthető. Választások útján, matematikailag ma még ez a kormány is leváltható. A kormányrúd megragadása azonban nem jelenti a hatalom megszerzését, a jelenlegi hatalom leváltását. Az új kormány, az új Országgyűlés dolgozni biztosan nem fog tudni. Marad ugyanis a legfőbb ügyész, továbbá az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács minden tagja, valamint az Állami Számvevőszék elnöke, a Nemzeti Bank elnöke. Nélkülük és ellenük a sikeres kormányozásra, a sikeres törvényhozásra nem sok esély van. Ami pedig a legfontosabb: 2017-ben ez a hatalom választ még köztársasági elnököt, akinek a megbízatása egészen addig tart, ameddig a 2018-ban megválasztandó kormányé. Ha a köztársasági elnök jelenlegi jogkörei változatlanok maradnának a ciklus hátralévő idejében, a majdani új országgyűlés és új kormány működését, törvényhozását – összefogva az Alkotmánybírósággal – akkor is ellehetetlenítheti a köztársasági elnök. De miért maradnának változatlanok a köztársasági elnök jogosítványai? Kaphat vétójogot az országgyűlésben. Bővülhetnek az országgyűlés feloszlatásáról szóló jogosítványai. Felruházhatják a jogalkotás jogával. Kinevezheti a kormányfőt. Olyan helyzet alakítható ki, amelyben lényegében mindegy, ki kormányoz. A köztársasági elnököt – esetleg Orbán Viktort – nem kizárt, hogy utoljára választja az országgyűlés 2017-ben, hét, esetleg még több évre. Utána közvetlen választás útján nyerheti el a köztársasági elnök a tisztségét. Ez a megoldás tisztességes választási rendben demokratikus és üdvözölhető. Csakhogy a jelenlegi kétharmad eddig is csak olyan megoldásokat keresett és vezetett be, amelyek számára biztosítottak jelentős előnyöket. Nincs akadálya annak sem, hogy az alkotmányozó erő – hivatkozva a történeti alkotmány vívmányaira – visszaállítsa az örökletes kormányzói tisztséget.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2015. január 06. 17:18
Nos ennyi hülyeséget, egy cikkben leírni, tényleg szép teljesítmény! Csak azt nem értem, hogy amennyiben Orbán ilyen befolyásos politikus, hogy nemzetközi színtéren képes volt hidegháborút kirobbantani, akkor miért tetszenek itthon, senkinek nézni? Nincs itt valami baromi nagy ellentmondás?
pkarcsi
2015. január 06. 16:43
Ki ez a ávh-s kinézetű seggfej.Ilyen irással még azt a vörösagyvizű aljadék galamusra is szégyent hoz.
Necoure Yamakee
2015. január 06. 14:03
Ti álltok hadban, te pleusszagú trottyos! Mi, magyarok összefogtunk és mindent megváltoztattunk, amivel az elmúlt 20 évben megszopattatok. Visszaadtuk a nemzetnek a hitet, hogy csak a lábtörlő alatt beosonva, hazánkat prédaként odadobva vagyunk képesek létezni. Azóta sem tudtok belenyugodni, minden eszközt felhasználva, "szövetségesnek" mondott gyarmatosítóink pénzén kényeztetve tüntiztek, lejárattok, támadtok bennünket. Elegünk van belőletek, ha a fidesz mindend nap két talicska húszezrest is fog kitolni a parlamentből ünnepélyes zászlófelvonással egybekötve, akkor sem kérünk belőletek soha többet. Soha. Értem?
catalina9
2015. január 06. 13:58
Rasid al-Maghribi [Hozzászóló kiszűrése] 2015. január 6. 10:48 3 Dr. Szüdi János Munkahelyek Belügyminisztérium Tűzoltóság Országos Parancsoksága Pénzügyminisztérium Szervezési és Ügyvitelgépesítési Intézet jogügyi előadója 1977-1985 a Ceglédi városi Tanács VB. osztályvezetője 1985 óta a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, Oktatási Minisztérium dolgozója 1996-2002 - a minisztéium főosztályvezetője 2002-2006 - a minisztérium közigazgatási államtitkára" Ja vagy úgy, így már értem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!