Autonómiát Erdélynek!

2014. július 23. 18:45

Az én petícióm a románokhoz is szól, és közülük rengetegen alá is írták – nagyjából minden második aláíró román nemzetiségű.

2014. július 23. 18:45
Fancsali Ernő
Kolozsváros.ro

Számos aláírásgyűjtés zajlott már le az utóbbi időben az erdélyi autonómiáért. Ez miben más?

 
Valóban több komolyabb aláírásgyűjtés zajlott az utóbbi időben, az egyiket egy magánszemély kezdeményezte a másikat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Az előbbi során 23, az utóbbi alkalmával pedig 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Amit viszont fontos tudni, hogy mindkettő Székelyföld autonómiáját „követelte", és így főként a magyar nemzetiségű embereket szólította meg. Mindkét petíciót benyújtották, az elsőre még nem válaszoltak, a SZNT pedig nem rég kapta meg a – a nemleges választ – a kormánytól. Az én petícióm a románokhoz is szól, és közülük rengetegen alá is írták – nagyjából minden második aláíró román nemzetiségű. A petícióra már leadása előtt reagáltak egyes politikusok, és vitatták a parlamentben. Ellenpetíció is indult, de csak 3 ezer ember írta alá. (...)

Miképp lehet hatékonyan megszólítani az erdélyi románságot? Gazdasági mutatók, statisztikák és grafikonok lebegtetésével, vagy inkább Erdély – és az erdélyi románság sajátos – történelmi múltjával, az erdélyi identitás kihangsúlyozásával?
 
Az erdélyi románok csak kis részét lehet a történelmi érvekkel meggyőzni, a gazdasági érvekkel azonban már sokkal többen rokonszenveznek. Csak ezen az úton a gazdasági és közigazgatási autonómia útján lehet őket meggyőzni. Mindeközben fel kell hívni a figyelmet a soknemzetiségű Erdély megtartásának fontosságára, persze tapintatosan. 
 
Tervedben áll-e megszólítani olyan román, transzilvanista közéleti személyiségeket – S. Gherman, S. Enache –, akik felvállalhatják az erdélyi autonómiáért vívott harcot, mint egyfajta »reklámarcok«?
 
Sabin Ghermannal folyamatosan tartom a kapcsolatot, hasonlóan gondolkodunk, Smaranda Enache sem áll távol tőlünk, de ő valószínűleg nem vállalná fel ezt az ügyet.
 
Vannak-e határozott elképzeléseid arról, hogy miként képzeled el az autonóm Erdélyt?
 
Kétszintes autonómiát képzelek el, Erdély mint nagyrégió külön parlamenttel és pénzüggyel, illetve a sajátos jogkörrel rendelkező történelmi régiók: Székelyföld, Bánság, Máramaros, Partium, Közép- és Dél-Erdély. Alapvetően három nyelvben gondolkozunk: a magyarban, a románban és a németben. Az erdélyi parlamentben a hivatalos nyelv a román és a magyar volna, és svájci mintára közigazgatási egységenként szabnánk meg az adott történelmi régióban élő nemzetiségek számarányának fejében a regionális hivatalos nyelvet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. július 24. 02:39
Ennek több realitása és értelme van, mint a Székelyföld autonómiájának, amiből a többi romániai magyarnak haszna nem lenne. Amúgy a Partium, a Bánság, Máramaros ugyan nem Erdély. Ha csak Erdélyt csatolták volna Romániához, akkor nem is volna ennyire rossz. Nagyvárad, Arad, Temesvár, Szatmárnémeti nem Erdélyben vannak.
packó_
2014. július 23. 19:58
Helyes, sőt! Függetlenséget!
S. nem PEDOFIL,hanem MELEG
2014. július 23. 19:49
Hajrá! És vigyázz magadra!
Ellensúly
2014. július 23. 19:05
Hajrá! De tartok tőle, hogy a nemzetiszocialista szellemiségű románok lényegesen többen vannak, mint az elfogadók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!