Megszállók és megszállottak

2014. március 19. 08:53

Az utóbbi évek legméltatlanabb, legtöbb félreértésről tanúskodó álvitája bontakozott ki a médiában és a parlamentben is a felállítandó emlékmű nyomán a német megszállásról.

2014. március 19. 08:53
Körmendy Zsuzsanna
MNO

„A történelmet a politikától elvonatkoztatni nagyon nehéz, s csak a legnagyobb történetíróknak sikerült. A történelmet a tényektől elvonatkoztatni a lehető legkínosabb vállalkozás, amelyre leginkább diktatúrák megbízott történészei tesznek komoly erőfeszítéseket. Azoknak a kurzustörténészeknek, akik megvádolták a magyar kormányt azzal, hogy a német megszállásnak afféle dicsőítő emlékművet akar állítani, nemcsak az Orbán-kormány céljairól, hanem a polgári történetírás által sokszor értékelt német megszállás nyomasztó emlékéről sincsenek fogalmaik. A magyar nemzettudatban – írók, költők, polgári politikusok, nem németbarát katonatisztek visszaemlékezéseinek garmada tanúskodik erről – a német megszállás képei komorak, letargikusak, elkeserítők. Az Orbán-kormány tehát egyenesen sárba tiporná a magyar nemzettudatot, ha igaz lenne az, hogy a német megszállásnak akar dicsőítő emlékművet állítani.

Hitler már 1943-ban meg akarta szállni Magyarországot, szeptemberben dolgoztatta ki a Margaréta-tervet. Három hadműveleti területre osztották föl hazánkat: Nyugat-Magyarországra, amely Budapestet is magában foglalta, a Tiszántúlra, amelynek megszállásánál a román haderőt is bekalkulálták, és a Tiszától északra eső területekre, ahol a szlovák és a német erők közreműködésével történt volna a megszállás. A Margaréta-tervnek új és új aktualizált változatai születtek egészen 1944 februárjáig, alkalmazkodva a változó helyzethez. Czettler Antal történész, kortanú Kállayról írt könyvében olvashatjuk: »a magyarországi bevonulás nem volt virágháború, mint az osztrák anschluss 1938-ban, ahol mind a vidék, mind Bécs lakossága őrjöngő lelkesedéssel fogadta Hitlert és csapatait.« Március 19-én hajnalban Gestapo-ügynökök már kész listával járták a fővárost, németellenes közéleti személyiségek lefogásának szándékával. Letartóztattak 9 felsőházi tagot, 13 képviselőt, 45 ismert személyiséget. Bajcsy-Zsilinszky Endrét megsebesítették, elhurcolták, később a nyilasok kivégezték.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gandras
2014. március 19. 15:06
azt okosan leírta a szerző, hogy hány embert tartóztattak le. De ebből kiderül, hogy nagyságrendekkel több pedig együttműködött. Ez fényesen bizonyítja, hogy szó sem volt itt igazi áldozatról.
BőröndÖdön
2014. március 19. 13:34
Bájos,ahogy a zsemnyin zsipao kiszolgálja az állampártot...
pedroamigo
2014. március 19. 10:32
Ez kemény Zsuzsa. Mint a NER egyik felszopó hölgye simán lehüjézed a történészeket de a csúcs, hogy a szarkotmányra hivatkozol ráadásul vmiért azt hiszed, hogy tényleg mindenki elismeri azt a zöldséget amit a preambulumba összehánytatok...
OberEnnsinnen
2014. március 19. 10:17
Kedves Zsuzsa! A megszállási emlékeztető önkéntelenül, a bal-lib jajongó-rettegő vélemény-, megmondó-monopólium felbontását, szétesését, erodálását segíti elő. Akiket illet, azok pontosan tisztában vannak ezzel. S arra gondolnak: mi lesz a hazugságvásárukkal a továbbiakban, ha Magyarországon nem lesz rájuk vevő. Ezért a dühödt, irracionális csapkodásuk, lövöldözés mindenre, ami mozog... Csak minden maradjon a rákosista-kádárista tankönyvek megírta "valóság" alapján. Tovább, örökké... - ezt akarják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!