Jó hírükre jól vigyáznak

2014. február 02. 10:29

Kérdés, vajon nevezhetjük-e gyilkosnak azt a gyanúsítottat, vádlottat, aki maga is beismerte az emberölést, vagy tolvajnak azt, aki elismerte a lopást?

2014. február 02. 10:29
Torkos Matild
MNO

Kérdés, vajon nevezhetjük-e gyilkosnak azt a gyanúsítottat, vádlottat, aki maga is beismerte az emberölést, vagy tolvajnak azt, aki elismerte a lopást, vagy nem ismerte el, de kamera rögzítette a tettét, vagy rablónak azt, aki ugyancsak kamera által rögzített módon követte el a rablást, vagy meg kell várnunk a jogerős ítéletet. A jogérzékem azt diktálja, hogy meg kell várni a bíróság döntését, még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy a tolvajláson tetten ért ember az tolvaj. Képzeljük csak el, mekkora kártérítési összegeket söpörhetett volna össze a jobb sorsra érdemes Bakács Tibor kritikus, médiaszemélyiség, akit lopáson értek, napokig, hetekig, hónapokig is talán, tolvajozták a sajtóban és elég sok hullámhosszon azt megelőzően, hogy jogerősen elítélték volna. A sajtó Bakács-sztorira ugró része elég hálás lehet neki azért, hogy talán éppen erkölcsi érzéke okán nem élt a törvény adta lehetőséggel, nem perelte szét a sajtót jó híre megsértése miatt. Valóban van abban nem csekély igazságtalanság, hogy a közösből budai villára, földbirtokokra, gyárakra való pénzt trükkös módon eltulajdonító polgártársak a közmegbecsülés, a köztisztelet fényében sütkérezhetnek, pedig legalább olyan nyilvánvaló, hogy bűnös módon, a szemünk láttára talicskázták haza a javakat, ám Bakács, aki csak néhány reggelire való élelmiszert lopott, erős bűntudattal magára húzta a tolvaj mezt, még mielőtt a bíróság elítélte volna tettéért.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2014. február 02. 11:50
"a köztisztelet fényében sütkérezhetnek, pedig legalább olyan nyilvánvaló, hogy bűnös módon, a szemünk láttára talicskázták haza a javakat" Kedves Matild! simicskázták és nem talicskázták. Talicskázni a ballibek, simicskázni Orbánék szoktak. A kettő közötti különbség nagyságrendi. Egy simicska = 1.000.000 talicska.
koronaszepe
2014. február 02. 11:43
Torkos Matild és az Ő túlfejlett jogérzéke nyilván berzenkedik akkor is, amikor Hagyó Miklóst látja "civil" óriásplakátokon bűnözőként ábrázolva, jogerős ítélet híján.
Brigadéros
2014. február 02. 11:30
Előttem a (társadalomtól) független magyar bíróságoknak pont olyan jó renoméja van, mint amilyen joguk van a jó hírnévhez ezeknek az alakoknak...
GV0917
2014. február 02. 11:18
Kedves Matild! Itt ugye a hangsúly "a jogerős ítéleten van"!Tegyük fel- az illető nyilvánvalóan elkövette a bűncselekményt.Történetesen in situ-tanúkkal!Mégsem lehet bűnösnek nevezni addig, amíg minden fórumot végigjárva, ki nem mondják a verdiktet:bűnös! A mai "fékek és egyensúlyok"nagyon jól kezdenek működni. Időnként ellenőrizni kellene ezt. Mert egy gépjárműnél például nagyon fontos a fék állapota. Mert vagy kilazul,vagy beszorul. Egyik sem jó. A mai viszonyok között egész fogadóipart lehetne működtetni, hogy mi lesz az eredménye az elsőfokú, másodfokú, és legfelsőbb döntéseknek! Ráadásul egy sztárügyvédnek volt egy érdekes fogása. Ő megfordította a Sztálin szájából elhangzott mondást:" Ha száz ember közül kilencvenkilenc ártatlan volt, de egy az bűnös, nagyobb veszteség az a a hazára nézve(Rogyina Maty),ha ezzel a Hazát veszélyeztetjük! Ő így mondta: "Inkább fusson száz bűnös, mintsem egy ártatlant ítéljenek el!" Mellesleg a súlyos ügyek vádlottjai azért fizetnek meg ügyvédeket, hogy "futhassanak" mert a futás használ az egészségnek.Sajnos , nálunk több száz bűnös is "futócipőben jár"-míg egyesek még abból is pénzt csinálnak, ha a zárka penészes. Szóval vigyázni kell, mert "a tiszteletre méltó gyilkos úr lelkiismerete" nagyon érzékeny!Csak jó néhány millával vigasztalódik szegény...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!